logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung SP0812N - Jak wymienić elektronikę i przelutować ROM?

Sondzik 09 Wrz 2013 15:34 2922 14
REKLAMA
  • #1 12717068
    Sondzik
    Poziom 9  
    Witam, dysk twardy Samsung SP0812N nie uruchamia się po podłączeniu do zasilania. Sądzę, że padła elektronika - ma małe ślady po zwarciu. Kupiłem drugi dysk, praktycznie identyczny, ze sprawną elektroniką, ale uszkodzonymi tarczami.

I tu moje pytanie jak się zabrać do wymiany elektroniki? Nigdy tego nie robiłem i:

1. Co zrobić z widoczną na zdjęciu taśmą?
    2. Która część to jest ROM i jak się zabrać za jego przelutowanie?

Samsung SP0812N - Jak wymienić elektronikę i przelutować ROM?
  • REKLAMA
  • #2 12717101
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    Po pierwsze w tych dyskach elektronika musi być identyczna, a nie podobna. Po drugie dyski muszą mieć identyczne firmware. Do tego sporo precyzji i wiedzy na temat podmiany podzespołów. Domniemam, że nie masz ani odpowiedniej wiedzy, ani precyzyjnego sprzętu. Bezpieczniej dla dysku będzie jak to zlecisz wyspecjalizowanemu serwisowi.
  • REKLAMA
  • #3 12717158
    Sondzik
    Poziom 9  
    sPeRaCz.PL napisał:
    Po pierwsze w tych dyskach elektronika musi być identyczna, a nie podobna. Po drugie dyski muszą mieć identyczne firmware. Do tego sporo precyzji i wiedzy na temat podmiany podzespołów. Domniemam, że nie masz ani odpowiedniej wiedzy, ani precyzyjnego sprzętu. Bezpieczniej dla dysku będzie jak to zlecisz wyspecjalizowanemu serwisowi.

Dyski różnią się jedynie numerem seryjnym i datą produkcji, firmware jest identyczny. Co do precyzji i wiedzy, to kiedy się dowiem co muszę zrobić zdecyduje się czy dam radę czy nie. Co do wyspecjalizowanego serwisu niestety, ale: najbliższy pewnie jest z 200 jak nie więcej kilometrów ode mnie,a ceny są kosmiczne jak za przelutowanie.
  • #4 12717302
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Co do dysków Samsunga (nie wszystkich) podmiana elektroniki nie zawsze jest skuteczna. Dlaczego ? Niektóre modele mają zapisany rom w procesorze stąd moja wcześniejsza sugestia na temat "identyczności". Być może w Twoim wcześniejszym dysku spalił się tylko transil. Jego "usunięcie" na czas odzysku danych nie powinno być niebezpieczne. Wymiana elektroniki bez przeprogramowania eepromu w 99,9% się nie powiedzie, mało tego,może się to nawet skończyć parkiem głowic a wtedy odzyskanie danych tylko u "speców". Jakim sprzętem dysponujesz i czy chcesz dysk "reanimować" czy tylko odzyskać dane ?
  • REKLAMA
  • #5 12717387
    Sondzik
    Poziom 9  
    Czyli wychodzi na to, że będzie to trudniejsze niż w przypadkach, które przejrzałem na netcie. Jestem laikiem jeżeli chodzi o naprawę dysków twardych. Poza lutowaniem myślę, że nie wiele mogę zrobić. Chciałem głównie odzyskać dane, jakby dysk do tego jeszcze działał to bym się cieszył, ale nie jest to konieczne. Tak więc, co w tym wypadku należałoby zrobić? Jeżeli sam nie dam rady to może znajdę kogoś bardziej biegłego w naprawianiu dysków.
  • #6 12717417
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Na początek zamieść bardzo dobrej jakości fotografię elektroniki z uszkodzonego dysku oraz tego drugiego z elektroniką do podstawienia, oznacz na czerwono element, który podejrzewasz.Potem będziemy myśleć co dalej.
  • #7 12717486
    Sondzik
    Poziom 9  
    Uszkodzony dysk:
    Samsung SP0812N - Jak wymienić elektronikę i przelutować ROM? Samsung SP0812N - Jak wymienić elektronikę i przelutować ROM?

Dawca:
    Samsung SP0812N - Jak wymienić elektronikę i przelutować ROM? Samsung SP0812N - Jak wymienić elektronikę i przelutować ROM?
  • Pomocny post
    #8 12718109
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Zatem:
    1. Elektronika nie podejdzie
    - pierwszy dysk P/V MA (najczęściej OEM)
    - drugi dysk P/V FS (bardzo często "black series")
    Firmware inny.
    2. Układ FH1432A1A.1 nie jest zgodny z FG20681.1
    3. To są dwa zupełnie inne dyski.

Bez serwisu - przykro mi nie dasz rady.
  • REKLAMA
  • #9 12718194
    Sondzik
    Poziom 9  
    No trudno, dysk sobie poczeka, bo ponad 500 zł za wymianę elektroniki w serwisie nie mam zamiaru płacić, chyba że ktoś zna jakiś serwis gdzie ceny nie są urwane z sufitu.

Dzięki za Twój czas.
  • #10 12718226
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Wbrew pozorom to są normalne ceny za tego typu usługę. Nie ma co wydziwiać "odzysk danych" to ciężki "kawałek chleba", a i efekt niekiedy mizerny. Przykro mi, że rzeczowo nie pomogłem :-(
  • #11 12718316
    Sondzik
    Poziom 9  
    Niestety ceny dość wysokie dla osoby prywatnej.

Czy gdybym znalazł ewentualnie zgodny dysk, istnieje jakaś szansa na samodzielną naprawę?
  • #12 12718555
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Sondzik napisał:
    Czy gdybym znalazł ewentualnie zgodny dysk, istnieje jakaś szansa na samodzielną naprawę?

Jeżeli posiadasz stację lutowniczą oraz hot-air to z odpowiednią wiedzą owszem TAK. Do tego cierpliwość i chęci. Rozumiem, że ceny wysokie, ale wielu z Nas z tego żyje i nikt za przysłowiowe "piwo" się tego nie podejmie, bo wbrew pozorom nie jest to takie łatwe.
    Moim prywatnym zdaniem nie warto inwestować w trupa. Ale jeżeli te dane są "kluczowe" to warto podjąć ryzyko.
  • #13 12718676
    Sondzik
    Poziom 9  
    Czy ten dysk:

Będzie pasował? Na razie nie jestem w stanie zamienić tej elektroniki, ale może kiedyś. jest to stary dysk, więc znaleźć go będzie co raz trudniej pewnie.
  • Pomocny post
    #14 12718839
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    Witam,
    Elektroniki wszystkie są takiego samego typu:
    Palo / Veloce
    Rev.08
    Elektroniki oczywiście są zamienne !!!
    Procesory oczywiście też są takie same 88i6522 A3
    Różnica w oznaczeniach procesorów wynika z tego, iż jeden jest wyprodukowany na Taiwanie A3P, a drugi jest made in Singapore A3S
    Trzeba oczywiście przelutować (przeprogramować) ROM
    ROM jest zapisany w AT49F1024
    Oznaczenia P/V nie mają żadnego znaczenia przy doborze elektroniki
    Wiadomości na ten temat są na forum od 2006 roku
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic565224.html#2924496
    PS Jeżeli zależy Ci na danych - send to a Pro...

Mikippp
  • #15 15968591
    Sondzik
    Poziom 9  
    Po latach, kiedy uzyskałem dostęp do profesjonalnego sprzętu do lutowania, przylutowałem ROM do elektroniki dawcy, dolutowałem goldpina w miejsce ułamanego od złącza i udało mi się uruchomić dysk oraz przerzucić wszystkie znajdujące się na nim dane. Dzięki wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy Samsung SP0812N nie uruchamia się, co sugeruje uszkodzenie elektroniki. Użytkownik zakupił drugi dysk z działającą elektroniką, ale z uszkodzonymi tarczami, i pyta o wymianę elektroniki oraz przelutowanie ROM. Odpowiedzi wskazują, że elektronika musi być identyczna, a firmware zgodny. Wiele dysków Samsung ma ROM zapisany w procesorze, co utrudnia wymianę. Wymiana elektroniki bez przeprogramowania EEPROM jest zazwyczaj nieudana. Użytkownik rozważa samodzielną naprawę, ale wymaga to odpowiedniego sprzętu i wiedzy. Ostatecznie, po uzyskaniu dostępu do profesjonalnego sprzętu, udało mu się przelutować ROM i odzyskać dane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA