logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

D-Link DIR-300 - Świeci się tylko zielona dioda POWER

tygrysss 10 Wrz 2013 14:15 18903 15
REKLAMA
  • #1 12720456
    tygrysss
    Poziom 21  
    Ocena: 79
    Witam serdecznie.
    Posiadam w/w router i z dnia na dzień padł. Problem objawia się tym, że świeci się tylko zielona dioda POWER. Nie świecą się żadne diody LAN ani WAN po podłączeniu kabla RJ45, WIFI również nie działa. Po podłączeniu pod komputer,wyświetla się informacja o podłączeniu kabla, lecz nie pobiera adresu IP.
    Proszę - podpowiedzcie od czego zacząć diagnozę?
    Do tej pory zmierzyłem napięcie na zasilaczu po podłączeniu go do routera - 5,08V czyli ok. Wylutowałem i sprawdziłem pojemność dwóch kondensatorów zaraz na wejściu - mają po 100µF więc OK.
    Chip RALINK, jak i kości pamięci są ciepłe.
    H/W Ver.: B1
    Co radzicie dalej? Czy to wina softu?
    Pozdrawiam.

Dodano po 5 [godziny] 29 [minuty]:

Podjąłem kolejne kroki, podłączyłem się przez TTL.
    Oto wynik: D-Link DIR-300 - Świeci się tylko zielona dioda POWER
    To chyba nie świadczy dobrze? Co o tym sądzicie? Wyświetla się tylko tyle, czekałem 5 min i nic więcej nie wyskoczyło. "Uwalony boot loader? Dobrze myślę? Co teraz?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 12722911
    voitek1
    Poziom 39  
    Ocena: 287
    1. Resetujesz router 30-30-30 (czyli trzymasz reset 30 sek., wyłączasz, trzymasz dalej, włączasz i trzymasz przez kolejne 30 sek.).
    2. Ponowny reboot.
    3. Podłączasz się po LAN (kablem ethernetowym).
    4. Do kompa wpisujesz arp -a.
    5. Po wykryciu adresu IP wpisujesz go do przeglądarki.
    6. Logujesz się do routera i wprowadzasz ustawienia LAN/WiFi i WAN (od operatora).

Działa?
  • #3 12722969
    tygrysss
    Poziom 21  
    Niestety po wpisaniu adresu (wszystkie próbowałem) nic się nie dzieje, żadna strona się nie otwiera.
  • REKLAMA
  • #4 12722987
    voitek1
    Poziom 39  
    voitek1 napisał:
    ...
    3. Podłączasz się po LAN (kablem ethernetowym).
    ...
    do kompa i komendę wpisujesz w kompie w command.

Czyli: start, uruchom, wpisujesz cmd i w czarnym okienku arp -a
  • REKLAMA
  • #5 12723011
    tygrysss
    Poziom 21  
    Tak tak potem się domyśliłem, przepraszam jeszcze zaspany jestem ;) Wykonałem co Pan pisał, i edytowałem mój wcześniejszy post.
    "Niestety po wpisaniu adresu (wszystkie próbowałem) nic się nie dzieje, żadna strona się nie otwiera. "

Co teraz?
  • #6 12723021
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    tygrysss napisał:
    sprawdziłem pojemność dwóch kondensatorów zaraz na wejściu - mają po 100µF więc OK.

Nie OK, jak router ma ponad dwa lata to w ciemno _WYMIEŃ_ kondy w sekcji zasilania, bez względu na to co mierzą.
  • #7 12723023
    voitek1
    Poziom 39  
    To daj jeszcze zrzut z compa z IPconfig/all
  • REKLAMA
  • #8 12723733
    tygrysss
    Poziom 21  
    Przepraszam za zwłokę - zanim skoczyłem do sklepu i wymieniłem kondensatory trochę minęło. Wymiana kondensatorów nic nie zmieniła - niestety. Próbowałem również na innym zasilaczu - nie przyniosło skutku. Na poniższym screenie wynik polecenia ipconfig/all

Co w takim wypadku?
  • #9 12723766
    voitek1
    Poziom 39  
    Podłącz się kablem do routera, wpisz adres 192.168.0.1
    Jeśli się nie połączy ustaw tymczasowo adres swojej karty LAN na 192.168.0.2 i to samo z DHCP.
    Jeśli po restarcie kompa nie będziesz w stanie się połączyć to router to naprawy/wymiany.

PS
    Nie zapomnij wrzucić karty LAN z powrotem na auto-config
  • #10 12723789
    tygrysss
    Poziom 21  
    Próbowałem już tych metod - bezskutecznie.
    Wiem, że jest do naprawy i chciałbym go naprawić :) Pytanie co jest uszkodzone.
    Zastanawia mnie jedno - dlaczego po podłączeniu pojawia się DRAM 256Kb. Przecież powinno być więcej tego RAM, w tym modelu jest chyba 32 MB standardowo. Co Pan sądzi o tym?
  • #11 12723825
    voitek1
    Poziom 39  
    bogiebog napisał:
    tygrysss napisał:
    sprawdziłem pojemność dwóch kondensatorów zaraz na wejściu - mają po 100µF więc OK.

Nie OK, jak router ma ponad dwa lata to w ciemno _WYMIEŃ_ kondy w sekcji zasilania, bez względu na to co mierzą.

voitek1 napisał:
    ...Jeśli po restarcie kompa nie będziesz w stanie się połączyć to router to naprawy/wymiany...
  • #12 12723973
    tygrysss
    Poziom 21  
    @voitek1 - napisałem przecież, że wymieniłem kondensatory, nie rozumiem w czym problem?
    Dodatkowo użyłem innego zasilacza. Nic to nie zmieniło. Do naprawy to wiem. Jednak chce go sam naprawić.

Nie, nie mogę nadal się połączyć. Jedyne co to przez RS232, wyskakuje to co wkleiłem na screenie w pierwszym poście.
    Powtórzę pytanie
    "Zastanawia mnie jedno - dlaczego po podłączeniu pojawia się DRAM 256Kb. Przecież powinno być więcej tego RAM, w tym modelu jest chyba 32 MB standardowo. Co Pan sądzi o tym? "
  • #13 13391648
    sstefann
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    bogiebog napisał:
    tygrysss napisał:

Mam ten sam problem (DIR-300 , B1).
    1 sprawdziłem zasilacz,
    2 wymieniłem kondensatory (wyszystkie 5)

nadal nic się nie zmieniło - tylko zielona dioda - POWER.
    Czy jeszcze coś można zrobić przed "ostatnią drogą" ?

Aktualizacja:
    Nie podłączałem się jeszcze - w wolnej chwili podlutuję złącze do jtaga.
  • #14 13392927
    tygrysss
    Poziom 21  
    Kolego ja dowiedziałem się, że to będzie na 99% kostka RAM, ew kulki BGA. Sprawę odpuściłem, bo nie mam takiego ramu. Co Ci pokazuje terminal po podpięciu?
  • #15 14088246
    gemiel
    Poziom 26  
    Ocena: 308
    Dostałem dzisiaj uszkodzonego D-link DIR-300 rev. B1.
    Po włączeniu zasilania świeciła jedynie dioda POWER na zielono i żadnej innej reakcji.
    Po przeczytaniu porad w tym poście wygrzałem chipset (BGA), (hotair'em od spodu i od góry).
    Po tym zabiegu router ruszył bez problemu.
  • #16 14090128
    tygrysss
    Poziom 21  
    W takim razie w przyszłym tyg. postaram się zdobyć hot'a i wygrzać. Dam znać o efektach.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z routerem D-Link DIR-300, który po awarii świeci jedynie zieloną diodą POWER, bez reakcji diod LAN, WAN oraz WiFi. Po podłączeniu do komputera nie uzyskuje adresu IP. Użytkownik sprawdził napięcie zasilacza oraz kondensatory, które wydają się być w porządku. Po podłączeniu przez TTL, pojawia się niepokojący komunikat. Użytkownicy sugerują wykonanie resetu routera, sprawdzenie połączeń oraz wymianę kondensatorów, jednak wymiana nie przynosi efektów. Pojawiają się spekulacje o uszkodzeniu pamięci RAM lub bootloadera. Inny użytkownik, który miał podobny problem, naprawił router przez wygrzanie chipsetu BGA.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA