logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić uszkodzenie modułu komunikacyjnego PROFIBUS?

matt007ar 10 Wrz 2013 18:47 2598 4
  • #1 12721327
    matt007ar
    Poziom 10  
    Witaj,

Pisze w sprawie problemu związanego z siecia PROFIBUS. Nie mam za dużego doświadczenia w tej dziedzinie, dlatego też postanowiłem zapytać o pomoc na forum. Z góry dziękuje za wszelką pomoc i zaangażowanie w temat.

Problem :

Posiadam urzadzenie ktore komunikuje sie w sieci profibus, dostalem zgloszenie ze przestało działac połaczenie profibus ( pomiędzy master - slave ) moje urzadzenie jest slavem, urzadzenie fizycznie działa zbiera pomiary, ale nie ma komunikacji :(

Pytanie :

Czy istnieje możliwość sprawdzenia "domowymi" sposobami czy został uszkodzony moduł komunikacyjny profibus tego urzadzenia ? Jeżeli nie, to co proponujesz ? Jakie inne możliwości powinienem brać pod uwagę ?

Jeszcze raz dziękuje za pomoc.

matt007ar

Kolega chyba również przegapił istnienie regulaminu forum, w tym jego punktu:
    3.1.15.
    Proszę poprawić!
    [Akrzy]
  • #2 12721478
    Rkarcz
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 43
    Domowym sposobem możesz co najwyżej sprawdzić, czy obie żyły w kablu są ok, czy nie są zwarte między sobą i ekranem. A także, czy terminacje na wtyczkach w całej sieci są ustawione prawidłowo. I tyle z domowych sposobów.
    Najszybciej jakiekolwiek testy sieci i elementów składowych wykonasz komputerem z kartą CP lub testerem sieci Profibus. Wykluczysz kabel i wtyczkę. Jeśli podpinając się w miejsce modułu IM widzisz sieć to pozostaje rzeczywiście tylko moduł. A jakie diody się na nim palą? Migają w jakiś powtarzalny sposób?
  • #3 12723232
    matt007ar
    Poziom 10  
    Witam ponownie.

Dziękuje za zainteresowanie. Sprawa wygląda tak że dostałem zgłoszenie telefonicznie gdzie człowiek obsługuje tylko system SCADA i nie ma mozliwosci zadawania oni odczytana danych z urządzenie. Wyświętlają się ## na polach z danymi więc twierdzą że komunikacja urządzenia wysiadła. Nie mam możliwości sprawdzenia kontrolek bezpośrednio. Chciałbym przygotować sobie kilka możliwości diagnostyki urządzenia na miejscu. Najlepiej w formie zasymulowania urządzenia MASTER podpiętego bezpośrednio do urządzenia które chcę zdiagnozować.

1. Tester sieci Profibus. Jeśli istnieją takie to jakie polecacie i przede wszystkim czy istnieje możliwość zasymulowania MASTERa z takiego testera choociaż w celu zestawienia pozytywnego połączenia.

2. Adapter Profibus i podłączenie do komputera PC? Jakieś informacje? Przyznam że w tym segmencie mam niewielką wiedzę gdyż nie zajmuję się ścisłą kontrolą i diagnostyką sieci a jedynie jej wykorzystaniem.

Pozdrawiam
  • #4 12723313
    longer4891
    Poziom 10  
    Witam,

Na początek należy sprawdzić połączenie od strony fizycznej, czy wtyczki są poprawnie wpięte, prawidłowo zarobiony kabel i żadna z żył się nie wypięła. Sprawdzić też rezystory terminujące na wtyczka czy nikt ich nie przełączył. Co do sprawdzenie slave profibus'a to musisz mieć urządzenie Mastera np. bramkę na Ethernet w której możesz zdefiniować konkretne adresy do odczytu i podglądnąć czy jest ok.
  • #5 12723361
    matecki
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Ad1. Testery sieci profibus to niestety drogie zabawki ok 3000euro. To urzywam i polecam urządzenia firmy Procentec. Oczywiście istnieje możliwość zasymulowania mastera oraz wykonania wielu innych czyności diagnostycznych.
    Ad2.Adapterem sieci Profibus (karta CP) nie zdiazgnozujesz w pełni sieci ale mając odpowiednią aplikację na PC możesz sprawdzić czy slave w ogóle odpowie na jakiekolwiek zapytanie ale jeżeli nie odpowie to i tak będzie problem z ustaleniem rzeczywistej przyczyny. Równie dobrze możesz taką symulację przeprowadzić łącząc np. CPU Siemensa z tym slavem i zobaczysz co slave wysyła(lub nie wysyła).
REKLAMA