logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maxon CM 70 pilny - błąd nie odbiera i nie wysyła

dinoni123 11 Wrz 2013 12:14 7116 1
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 12723426
    dinoni123
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam
    Mam problem z moim nowym CB radiem Maxon CM 70 i ponieważ nie mogę przywrócić go do stanu fabrycznego muszę sam dojść gdzie jest problem.
    A więc, przez pierwszy miesiąc CB działało bez zarzutu wszystko OK, po tym czasie nagle straciłem możliwość odbioru nie ma żadnego odbioru, zazwyczaj mam 3 linie ( - - -) w trybie odbioru kiedy to się stało nie mam żadnego dźwięku w trybie odbioru a także nie mam mocy wyjściowej nawet 0,01W nic ZERO mocy na wyjściu.
    Czasami po prostu wyłączam i ponownie włączam i CB zaczyna działać.
    Sprawdziłem 4 tranzystory w środku 2SB1367 (2 sztuki), driver 2SC2314 i zasilanie 2SC2078 i wszystkie są w porządku, OK.
    Czy ktoś z Was miał podobny problem, każda rada będzie dla mnie bardzo przydatna.
    Ktoś mi powie, aby sprawdzić tryb VCO, jeśli wszystko jest lutowane w porządku.
    Proszę o jakąkolwiek pomoc.
    Mój mail to:
    max328ct001(_at_)yahoo.com
  • REKLAMA
  • #2 12742051
    dinoni123
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Po jakimś czasie odkryłem co powoduje problem w moim CB radiu.
    W celach testowych przez 6 dni pracowałem z niskim (L) podświetleniem i wszystko działało dobrze, po 6 dniach zmieniłem podświetlenie z L (niskie) na H (wysokie) i ten sam błąd pojawił się ponownie.
    Następnie wyłączyłem i włączyłem CB kilka razy i udało mi się przełączyć tylne światło na L (niskie) i znowu CB działa wszystko w porządku.
    Dla 100% pewności powtórzyłem ten sam krok dwa razy i znowu pojawił się ten sam błąd, więc problem jest wtedy, gdy w Mode wybieram H (wysokie) podświetlenie.
    Przylutowałem również wszystkie części w trybie VCO, więc nie sądzę, że problem jest w trybie VCO, ale kto wie.
    Czy mógłbyś być uprzejmy i dać mi wskazówki, gdzie szukać potencjalnego problemu, lub czy możesz zapytać kogoś, kto ma ten sam zestaw lub ma wiedzę na temat tego zestawu, abym mógł zostać pokierowany, gdzie szukać potencjalnego problemu.
    Proszę o jakiekolwiek info, nie wiem gdzie szukać, sprawdziłem też wszystkie 4 tranzystory 2SB1367x2, driver i power wszystkie są OK, nie wiem gdzie szukać, może to procesor?
    Proszę o kontakt na maila: max328ct001(_at_)yahoo.com
REKLAMA