logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem - Wolne działanie komputera po odpaleniu win.

SavlerPL 11 Wrz 2013 16:41 933 3
REKLAMA
  • #1 12724298
    SavlerPL
    Poziom 10  
    Witam, mam problem z Windows'em/komputerem ponieważ nie wiem co jest przyczyną.

Odpala się szybko, ale po odpaleniu muszę czekać około 5 min aż wszystko się odpali po czym mogę spokojnie na nim funkcjonować, lecz przed tymi 5 min, wszystko się tak "zamula" że nie mogę odpalić nawet Start'u ponieważ otwiera się okno, ale jest białe i nic na nim nie mogę zdziałać, tak samo z folderami, przeglądarkami, programami itd. czy to jest przyczyna ram'u, czy jakiś program to powoduje?

Konfiguracja komputera:
    CPU : Intel Core i5-2500 ( OC do 4GHz mnożnikiem, zmienienie na podstawkę nic nie pomogło )
    GPU : MSI GeForce GTX 560 1GB
    Ram : 2x4 GB GoodRam 1333MHz CL9
    MoBo : Gigabyte Z68AP-D3
    PSU : Chieftec CTG-600-80P
    Windows : Win. 7 Ultimate 64bit SP1

Wspomnę też, że mój ojciec ( mam 16 lat, dopiero zaczynam się uczyć o komputerach itd. ) podczas testowania komputera ( jak był nowy ) powiedział, że dodał ram do Windows'a ( do 2GB na Win. ) żeby się szybciej odpalał, problemów nie miałem ale od jakiegoś już czasu mnie on gnębi.

Też mnie to zastanawia, czy powinienem mieć na starcie windows'a mieć ok. 80 ( na moim użytkowniku, czyli głównym, po porządnym odpaleniu ok. 90 ) procesów jak na innych użytkownikach mam po max 20?
  • REKLAMA
  • #2 12724346
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Na tak szybkim komputerze coś takie nie powinno mieć miejsca, tak więc podejrzawam, że dość ostro masz zainfekowany system, dlatego proponuję na dobry początek przeskanować system programem MalwareBytes anti malware, lub doktorem web cureit.
  • REKLAMA
  • #3 12724376
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 552
    Dodatkowo przeskanuj komputer ADWcleaner opcja usuń i daj logi z OTL w załączniku (otl.txt oraz extras.txt)

Daj zrzut ekranu z CristalDiskInfo - ocenimy stan dysku.
  • #4 12724518
    SavlerPL
    Poziom 10  
    Piotr160292 napisał:
    Na tak szybkim komputerze coś takie nie powinno mieć miejsca, tak więc podejrzawam, że dość ostro masz zainfekowany system, dlatego proponuję na dobry początek przeskanować system programem MalwareBytes anti malware, lub doktorem web cureit.

Dziękuję za pomoc, właśnie robi się pełne skanowanie programem MalwareBytes, trochę to potrwa więc napiszę jakie są wyniki jak skanowanie się zakończy.

swiercm napisał:
    Dodatkowo przeskanuj komputer ADWcleaner opcja usuń i daj logi z OTL w załączniku (otl.txt oraz extras.txt)

Daj zrzut ekranu z CristalDiskInfo - ocenimy stan dysku.

Skan OTL'em się robi, pełny oczywiście, ADWCleaner'em zrobiłem, usunęło sporo rzeczy. W logach z czego co widziałem są tylko napisane usunięte rzeczy więc nie daję, wystarczy słowo i dam. A screen z CrystalDiskInfo :
    Problem - Wolne działanie komputera po odpaleniu win.

Edit#1 Właśnie się skończył skan w OTL o dziwo, nie ma pliku extras.txt, utworzył się sam OTL.txt który załączam. Wspomnę też, że skanowanie ustawiłem pełne.

Edit#2 Wszystko zrobione co pisaliście, przyśpieszyło odpalanie o ok. 20%, wciąż dosyć długo się to ładuję ;/ ( Duużo robaków miałem co prawda "niby" nie groźnych ale usunięte wszystkie, komputer czyściutki teraz, dzięki za rady! :) )
    Macie panowie inne pomysły?
    Załączniki:
    • OTL.Txt (1.36 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA