logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie uruchamia się system win 7. Trwa uruchamianie systemu ..

kjelon 13 Paź 2015 12:11 3276 6
REKLAMA
  • #1 15063455
    kjelon
    Poziom 12  
    Ocena: 37
    Witam,

mam problem - komputer zawiesił mi się podczas pracy, więc go zrestartowałem. Teraz system (Windows 7) nie chce się załadować - staje na ekranie "Trwa uruchamianie systemu Windows". Ostatnio nic na nim nie instalowałem. Co może być przyczyną? Od czego zacząć diagnostykę?

Mój komputer:
    Mobo: ASUS P5Q-EM
    Pro: Xeon E5450 4x3 Ghz
    RAM: 8 Gb DDR2 Kingston (4x2)
    Grafa: Geforce GTX660
    Dysk: SSD Goodram C40 120 Gb
    Zasilacz: Chieftec 500 W
  • REKLAMA
  • #2 15063764
    mariuszw19640717
    Poziom 35  
    Ocena: 203
    kjelon napisał:
    Zasilacz: Chieftec 500 W

Zmierz napięcia, czy są prawidłowe.
    kjelon napisał:
    RAM: 8 Gb DDR2 Kingston (4x2)

Sprawdź każdą kość osobno, czyli wymontuj trzy i uruchamiaj na jednej.
  • REKLAMA
  • #3 15063798
    kjelon
    Poziom 12  
    Ok, spróbować nie zaszkodzi. Wydawało mi się jednak, że problem dotyczy raczej SSD lub samego systemu.
  • REKLAMA
  • #4 15063871
    mariuszw19640717
    Poziom 35  
    kjelon napisał:
    Wydawało mi się jednak, że problem dotyczy raczej SSD lub samego systemu.

Możliwe, daj przy starcie F8 wybierz odpowiedni tryb np. napraw system i zobaczysz, jak winny system powinno pomóc.
  • #5 15064294
    kjelon
    Poziom 12  
    Pamięci sprawdziłem w innym komputerze - sprawne. Napięcia - w normie. Narzędzie naprawiania systemu się nie uruchamia. Nie mogę również odpalić systemu w trybie awaryjnym - pliki zaczynają się ładować i następuje zwiecha. Jakieś pomysły jeszcze?

Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:

Spróbowałem jeszcze kilka razy go włączyć i w końcu wystartował. Ale mnie ta cała sytuacja niepokoi. To nie jest normalne, żeby tak nagle sam się naprawił. Można jakoś zdiagnozować, co się mogło dziać, kiedy system nie chciał się załadować?
  • REKLAMA
  • #6 15065116
    mariuszw19640717
    Poziom 35  
    kjelon napisał:
    Można jakoś zdiagnozować, co się mogło dziać, kiedy system nie chciał się załadować?

Wygląda, że coś nie łączy, możliwości jest kilka.
    Płyta jest najbardziej podejrzana, zimne luty, może nie łączy na gniazdach wtykach.
  • #7 15065777
    Illutorium
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Spróbuj przy sesjach LiveCD (tj. Lubuntu | Puppy Linux)
    Możliwe nawet jednak że to może być wyłącznie kwestia dysku... (Typowe przy braku możliwości uruchomienia)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z uruchomieniem systemu Windows 7, który zawiesza się na ekranie "Trwa uruchamianie systemu Windows" po restarcie komputera. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki, takie jak sprawdzenie napięć, testowanie pamięci RAM, uruchamianie systemu w trybie awaryjnym oraz użycie narzędzi naprawczych. Użytkownik potwierdza, że pamięci RAM są sprawne, a napięcia są w normie. Po kilku próbach komputer w końcu się uruchamia, co budzi obawy o stabilność sprzętu. Wskazano na możliwość problemów z płytą główną, zimnymi lutami lub złączami. Sugerowano również użycie LiveCD, co może pomóc w dalszej diagnostyce, zwłaszcza w kontekście potencjalnych problemów z dyskiem SSD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA