logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes A180 - Nie rowna praca silnika na wolnych obrotach

moreno_ 11 Wrz 2013 17:56 16638 9
REKLAMA
  • #1 12724567
    moreno_
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Dzień dobry

Mam problem z moją Klasa A. Mianowicie od jakiegoś czasu silnik pracuje nie równo na wolnych obrotach. Auto jeździ dobrze, po dodaniu gazu nie ma żadnego problemu.Lecz gdy tylko się zatrzyma i wejdzie na wolne obroty zaczyna szarpać, dosyć mocno w równych odstępach. Widać jak wskazówka obrotów opada i się podnosi.
    Panowie moje pytanie jest , czym to może być spowodowane ?? Od czego powinienem zacząć poszukiwanie awarii??
  • REKLAMA
  • #2 12736999
    Vissox
    Poziom 11  
    Ocena: 29
    Mogą być to wtryski.
  • #3 12737173
    atip
    Poziom 15  
    Ocena: 43
    Brudna przepustnica wlotu powietrza, trzeba wymontować całą obudowę filtra powietrza i dolot (ECU jest w dolocie) i dostać się do przepustnicy. Otworzyć przepustnicę i dobrze wyczyścić, może być ręcznik papierowy, lub szczoteczka do zębów namoczona w benzynie.
    Po zabiegu autko będzie jak nowe trzymało prawidłowo obroty.
  • REKLAMA
  • #4 12740206
    moreno_
    Poziom 12  
    Vissox napisał:
    Mogą być to wtryski.

Kolego mam nadzieje ,ze się mylisz. Brzmi drogo !!!

Dodano po 15 [minuty]:

atip napisał:
    Brudna przepustnica wlotu powietrza, trzeba wymontować całą obudowę filtra powietrza i dolot (ECU jest w dolocie) i dostać się do przepustnicy. Otworzyć przepustnicę i dobrze wyczyścić, może być ręcznik papierowy, lub szczoteczka do zębów namoczona w benzynie.
    Po zabiegu autko będzie jak nowe trzymało prawidłowo obroty.

Dzieki za rade. Zgodnie z twoja wskazówką odkręciłem obudowę filtra w nadziei, ze dam rade wyczyścić przepustnice o której pisałeś. Niestety okazało się to nie możliwe z bardzo głupiego powodu. Po zdjęciu obudowy okazało się ,ze nie wiem co mam wyczyścić :cry:

Mógłbyś mi powiedzieć co mam wyczyścić ??

Załączam fotki.

Dodatkowo po ściągnięciu węży powietrza okazało się ,ze jeden jest dosyć poważnie uszkodzony.

Jest to waz, który łączy turbo z filtrem powietrza.

Nie sadze żeby to była przyczyna nierównej pracy silnika, ale nie zaszkodzi zapytać.
  • REKLAMA
  • #5 12741027
    atip
    Poziom 15  
    Przepraszam ale częstą usterką którą opisuje dotyczy tylko benzyniaka, nie przyszło mi do głowy że to diesel. ups.
    Dlatego tak ważne jest podanie rocznika i model silnika.
  • REKLAMA
  • #6 12741307
    moreno_
    Poziom 12  
    Masz racje. Moj błąd.

Model A180 W169 CDI Silnik : D640940

Masz może jakiś pomysł??

Pękniętą rurę już zamówiłem, ale nie przypuszczam żeby była powodem awarii.
  • #7 12742406
    atip
    Poziom 15  
    To zmienia całkiem postać rzeczy, w diesel'ach będzie całkiem inna przyczyna, musisz sięgnąć porady dobrego diese'lowca. Niestety ja Ci nie pomogę, za małe doświadczenie :-(
  • #8 12742516
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2256
    moreno_ napisał:
    Lecz gdy tylko się zatrzyma i wejdzie na wolne obroty zaczyna szarpać,
    Czy wciśnięcie pedału sprzęgła powoduje jakąś zmianę?
  • #9 12742952
    moreno_
    Poziom 12  
    Co do obrotów nie ma żadnej zmiany.
    Słychać już trochę łożysko i w niedługim czasie będzie do wymiany, ale ma prawo, auto ma 198 tys km. może to mieć związek ??
  • #10 12743394
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2256
    Diagnoza SD wiele wyjaśni.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nierówną pracą silnika w Mercedesie A180 W169 CDI na wolnych obrotach, podczas gdy przy przyspieszaniu nie występują żadne problemy. Wskazano kilka potencjalnych przyczyn, w tym uszkodzone wtryski, brudną przepustnicę oraz uszkodzone węże powietrza. Użytkownik próbował wyczyścić przepustnicę, ale napotkał trudności. Po zidentyfikowaniu modelu silnika jako diesla, zasugerowano, że przyczyny mogą być inne niż w przypadku silników benzynowych. Dodatkowo, użytkownik zauważył, że nie ma zmiany obrotów po wciśnięciu pedału sprzęgła, a także wspomniał o hałasie z łożyska, co może być istotne w kontekście diagnozy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA