logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tryb awaryjny Windows XP nie działa po wymianie karty graficznej Nvidia 9600 GT

Palacio 11 Wrz 2013 19:09 3126 9
REKLAMA
  • #1 12724854
    Palacio
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Tak jak w temacie problemem jest tryb awaryjny, który nie działa. A dokładniej wczytuje się w nieskończoność i nic a bez tego raczej nic nie zrobi z komputerem. Teraz cała historia, która może coś pomoże.
    Po wymianie starej uszkodzonej karty (Nvidia 9800 GT) na zakupioną na Allegro (Nvidia 9600 GT). Monitor (LG Flatron W2242S) przestał być wykrywany przez system (Windows XP Sp) i w ustawieniach ekranu mam tylko monitor domyślny bez mozliwości zmienienia nawet na Plug and Play. Ale zanim się dostałem do ustawień monitora po podłączeniu karty i uruchomieniu systemu. Zaraz po ekranie ładowania systemu miałem czarny ekran i komunikat "Out of range". Więc za pomocą trybu awaryjnego zmniejszyłem rozdzielczość i odświeżanie na 60. Następnie uruchom ponownie i komputer działał do dzisiaj. Chciałem odpalić już wcześniej zainstalowaną gre i po jej uruchomieniu mam stary komunikat "Out of range". Coś mi świta troche, że wina może być po stronie nieszczęsnego monitora domyślnego. Postanowiłem usunąć stare sterowniki graficzne i zainstalować nowe prosto ze strony producenta i dodatkowo zainstalowałem directX 9.0c. Po tych czynnościach dalej mam monitor domyślny. To przestawiłem w ustawieniach ekranu na większą rozdzielczość i odświeżanie 75. Wszystko znajdowało się w trybach zgodnych dla karty. No i po ponownym uruchomieniu systemu znowu po pasku ładowania mam "Out of Range" więc tryb awaryjny odświeżanie 60 ale rozdzielczość nie dałem jak poprzednio 640 i to był błąd. Bo XP mimo zmienienia odświeżania pokazywał komunikat "Out of Range". Więc chciałem odpalić znowu tryb awaryjny ale teraz po włączeniu na niego ładuje sie do momentu takiego znaku konsoli (czarny ekran i tylko taki myślnik miga w lewym górnym rogu ekranu. I dalej nie mogę przejść, żeby zmienić rozdzielczość.

Płyta Główna: Gigabite GA-EP31-D53L
    Zasilacz: Fell III 500 ATX
  • REKLAMA
  • #2 12724937
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 12724987
    Palacio
    Poziom 10  
    Service Pack 3 a sterownika do monitora na stronie LG nie mogę znaleźć.
    Na poprzedniej karcie monitor działał w 100% i nie miałem tego komunikatu "Out of range".
  • Pomocny post
    #4 12725193
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 12726079
    Palacio
    Poziom 10  
    Dzięki na pewno skorzystam z twoich rad i linku do sterownika jednak obecnie nie mogą odpalić xp bo w trybie normalnym mam out of range to samo w trybie vga a awaryjny sie jakby zwiesza i nie moge nic przestawić. Restart monitora nic nie dał.
  • Pomocny post
    #6 12726633
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 12726980
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    kuferekczasu napisał:
    W oknie wyboru trybów pracy możesz przecież uruchomić w trybie VGA
    Palacio napisał:
    out of range to samo w trybie vga

Włóż płytkę windowsa i użyj funkcji "repair" lub podłącz jakiegoś staruszka kineskopowego.
    Spróbuj przejściówką wyjść z karty z portu d-sub.
    Wyjmij kartę, resetuj cmos i włóż z powrotem.

Dodano po 32 [sekundy]:

Funkcja - użyj ostatnie działające ustawienia też nie działa?
  • #8 12727950
    Palacio
    Poziom 10  
    Zastosowałem naprawe za pomocą płyty systemu. Dzięki temu mogłem wejść do trybu awaryjnego oraz vga. Skasowałem stare sterowniki, wgrałem nowe (ale te ze strony nvidia). Komputer działa ale monitor nadal wykrywany jest jako domyślny. Może ktoś powiedzieć o co chodzi z tymi sterownikami omega czemu akurat je mam zainstalować i jak wgrać te sterowniki do monitora te 3 pliki co wysłał kuferekczasu (getdrivers.net). Ja to wgrywałem tak: prawy przycisk myszy i zainstaluj na tym jednym z plików a na drugim zaktualizuj profil ale nic sie nie zmieniło.
  • Pomocny post
    #9 12728054
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Palacio napisał:
    Może ktoś powiedzieć o co chodzi z tymi sterownikami omega czemu akurat je mam zainstalować i jak wgrać te sterowniki do monitora te 3 pliki co wysłał kuferekczasu (getdrivers.net).

Kolego, sterowników omega nie musisz instalować,a wręcz spróbuj normalne. Omega to stery modowane.
    http://www.geforce.com/drivers/results/63458#

Dodano po 3 [minuty]:

Monitora W2242S, są jak widzę 2 wersje BF i PF - którą masz?

Dodano po 1 [minuty]:

Ster do W2242S BF:
    http://www.lg.com/pl/wsparcie-produktowe/lg-W2242S-BF#

Dodano po 6 [minuty]:

Aha, ten sam ster dla wszystkich modeli zdaje się, i do xp też - tylko tak się nazywa 'win7'.

Dodano po 22 [minuty]:

Aha, a ja te same 3 pliki linknąłem.
    Wejdź do managera urządzeń znajdź monitory, aktualizuj sterownik i wskaż te 3 pliki zapisane na dysku.
  • Pomocny post
    #10 12728435
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z trybem awaryjnym w systemie Windows XP po wymianie karty graficznej z Nvidia 9800 GT na Nvidia 9600 GT. Po zainstalowaniu nowej karty monitor LG Flatron W2242S przestał być wykrywany, a system wyświetlał komunikat "Out of range". Użytkownik próbował zmniejszyć rozdzielczość w trybie awaryjnym, ale problem nadal występował. W odpowiedziach sugerowano odinstalowanie starych sterowników, zainstalowanie sterowników Omegi oraz aktualizację sterowników monitora. Użytkownik zdołał uruchomić system w trybie awaryjnym, usunąć stare sterowniki i zainstalować nowe, ale monitor nadal był wykrywany jako domyślny. Wskazano również na możliwość użycia programu PowerStrip do zarządzania rozdzielczością i odświeżaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA