logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GeForce 9600 GT - Monitor wyłącza się po instalacji sterowników, odświeżanie 64 Hz

ncms 16 Sie 2016 10:03 1578 14
REKLAMA
  • #1 15871559
    ncms
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam,
    Po każdej instalacji sterowników do karty graficznej GeForce 9600 GT wyłącza się monitor - komputer dalej chodzi ale brak sygnału do monitora. Instalowałem najnowsze sterysterowniki (341.95) i starsze (340.52, 334,89). Do tego odświeżanie monitora to 64 Hz i nie można tego zmienić (nawet po odhaczeniu nieobsługiwanych) - próbowałem wymusić inne odświeżanie programami Powerstrip i Freshlook ale nie da się.

Komputer w tej konfiguracji działał kilka lat - nagle coś.
    Wyczyściłem kartę zdejmując wiatrakwentylator, nowa pasta, reset biosBIOS (aktualny) - nic nie pomaga.

Czy mógłby ktoś pomóc?

Komp:
    Windows 8.1
    Asus P5N32-E SLI PLUS + Core 2 Duo + 4 GB RAM
    GeForce 9600 GT
    zasilacz Chieftec 450W
    monitor HP Pavilion 23xi 1920x1080 60 Hz
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15871597
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    DriverMSG napisał:
    Sprawdź działanie z innym kablem sygnałowym monitora.

A najlepiej pod innym wejściem.
    Czyli przykładowo jeśli masz podłączony na chwilę obecną poprzez VGA, podłącz monitor do karty poprzez DVI (i na odwrót).

Usuń sterowniki z poziomu trybu awaryjnego, wyczyść rejestr oraz pliki temp. CCleaner'em
    https://www.piriform.com/ccleaner
    i dopiero zainstaluj sterowniki najnowsze ze strony producenta
  • #4 15872645
    ncms
    Poziom 9  
    Na grafie tylko DVI i HDMI - nie ma VGA.
    Wziąłem kabel z drugiego kompa (też DVI i też podłączony do tego samego monitora, oczywiście nie jednocześnie bo jedno gniazdo) - bez zmian...
    Próbuję też przez HDMI ale tego to już w ogóle nie widzi - może sterowniki potrzebuje... nie wiem, zawsze chodziło przez to DVI...
    Na płycie głównej nie ma gniazda video.

W trybie awaryjnym odinstalowałem sterowniki, wyczyściłem pliki i rejestr Ccleanerem, uruchomiłem normalnie, znów wyczyściłem, sprawdziłem w dalszym ciągu odświeżanie 64 Hz (skąd te 4 dodatkowe herce...? - na drugim kompie ten sam monitor normalnie 60 Hz) załączyłem instalacje najnowszych sterowników i jak tylko na pasku instalacyjnym pokazało się że instaluje driver to monitor się wyłączył... noszzz ;-(
    Komputer chodził dalej, słychać jak dysk mielił.
    Aha, no i zawsze w tym momencie wiatrak zmniejsza obrotu - dużo ciszej chodzi ale chodzi cały czas...

Jakieś pomysły?
  • #5 15872715
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Jakbym miał zgadywać to karta dokonała żywotu. Trochę nietypowo ale jednak. Często jest tak że bez sterowników działa a z nimi już nie.
    Jak rozumiem masz 2 komputer - przełóż tam kartę graficzną i spróbuj zainstalować sterowniki. Takie samo zachowanie da odpowiedź. Jak tam się to uda to będziemy dalej myśleć.
  • #6 15876439
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 15876773
    ncms
    Poziom 9  
    Aseri15 napisał:
    A mi się wydaje, że sterownik ustawia nienormalne odświeżanie w stosunku do rozdzielczości, albo nienormalną rozdzielczość dla tego monitora ( dlatego gaśnie ).

chyba nie, bo takie dziwne odświeżanie jest od początku, bez sterowników - rozdzielczość jak zwykle niższa bez sterów - chyba że po instalacji sterów zwiększa rozdzielczość do odpowiednich 1920x1080 i w tym momencie gryzie się to z tym dziwnym odświeżaniem... tylko dlaczego stery nie ustawiają 60 Hz...?

W weekend zabiorę się za przekładanie kart graficznych - od razu podepnę starą do nowego i nową do starego kompa to będzie jaśniejsza sytuacja (w razie jakby płyta główna albo RAM robiły problemy...)
  • REKLAMA
  • #8 15877175
    310artur
    Poziom 43  
    Ewentualnie jeszcze inny monitor podpiąć do problematycznego PC i zobaczyć co będzie. Jakbyś gdzieś w piwnicy miał kineskop to by było najlepiej (on przyjmie prawie każdy sygnał)
  • REKLAMA
  • #10 15877517
    ncms
    Poziom 9  
    310artur napisał:
    Ewentualnie jeszcze inny monitor podpiąć do problematycznego PC i zobaczyć co będzie. Jakbyś gdzieś w piwnicy miał kineskop to by było najlepiej (on przyjmie prawie każdy sygnał)

Co by to dało jakby na jakimś CRT zadziałał? nie mam CRT, próbowałem do TV podłączyć ale przez HDMI zero reakcji...

Tak, zainstalowałem stery sterowniki do monitora.

Tak jak pisałem wcześniej jutro/pojutrze będzie zabawa z przekładaniem kart - dam znać jaki efekt - tymczasem dzięki za zainteresowanie.

Pozdrawiam
  • #12 15879152
    ncms
    Poziom 9  
    Zainstalowałem mu TeamViewer i obsługiwałem go z tabletu. Zainstalowałem na nowo wszystkie sterowniki (akurat wczoraj wyszedl nowy 341.96) no i klasycznie monitor zgasł ale na tablecie wszystko widać.
    Nie było już 64 Hz a do wyboru 50, 59 i 60.
    Bawiłem się chyba wszystkimi możliwościami rozdzielczości i odświeżania no i tylko przy śmiesznej 720x565 (czy jakoś podobnie) monitor zaczął migać i szumić - coś jak stary telewizor z wysuwaną anteną...
    W Menadżerze urządzeń w monitor pokazuje "Generic PnP monitor" pomimo zainstalowania sterowników do HP, dziwne bo wszędzie indziej widzi ten monitor i wyświetla jego pełną nazwę np. w Urządzenia i drukarki, w Panelu NVidii, w ustawieniach rozdzielczości Panel sterowania-Ekran. Coś jakby tu nie grało bo na drugim komputerze pokazuje ten monitor w menadżerze...
    Próbowałem już chyba wszystkiego, odinstalowywałem sterowniki, wgrywałem jeszcze raz z czyszczeniem i nic...
    Nie wiem czy jest sens bawić się w przekładanie tych kart... Co mi to da że nawet zadziała na drugim komputerze jak nie ma mowy o pozostawieniu jej w nim na stałe.
    Jakieś pomysły?
  • #13 15879161
    310artur
    Poziom 43  
    Jestem niemal pewien że nie zadziała na drugim komputerze.
    Inny monitor jakikolwiek podłączałeś?
    To że w managerze urządzeń nie wyświetla monitora to nic. To od lat bez znaczenia bo to sterownik ekranu identyfikuje monitor i ustawia parametry.
    Podpinasz monitor jakim kablem? Sróbuj na odwrót jeśli VGA to podepnij DVI-D albo HDMI. Zamień cyfra - analog.
  • #14 15879413
    ncms
    Poziom 9  
    310artur napisał:
    Jestem niemal pewien że nie zadziała na drugim komputerze.
    Inny monitor jakikolwiek podłączałeś?
    To że w managerze urządzeń nie wyświetla monitora to nic. To od lat bez znaczenia bo to sterownik ekranu identyfikuje monitor i ustawia parametry.
    Podpinasz monitor jakim kablem? Sróbuj na odwrót jeśli VGA to podepnij DVI-D albo HDMI. Zamień cyfra - analog.

Podłączałem już 3 monitory i telewizor. Przez HDMI nie podaje sygnału w ogóle, jak pisałem wyżej w karcie nie ma VGA ale podłączyłem do jednego monitora przez przejściówkę VGA-DVI. Nic.

Ale dlaczego nie wyświetla w menadżerze skoro na drugim komputerze podłączonym do tego samego monitora wyświetla...? Tylko tu widzę coś nie tak, no chyba że karta ot tak przestała robić... np. ze starości...

EDIT
    No więc sprawdziłem.
    Karta na drugim komputerze nie działa - identyczne zachowanie. Komputer z drugą kartą chodzi bez zarzutu więc chyba sytuacja jest jasna: coś nie tak z kartą...
    Tylko co? Czy już śmietnik czy da się jeszcze coś zrobić? Załączam fotki karty.
    GeForce 9600 GT - Monitor wyłącza się po instalacji sterowników, odświeżanie 64 Hz

Posty scaliłem.
    Proszę byś w przypadku dodawania informacji, gdy nikt jeszcze nie zamieścił odpowiedzi, używał przycisku "zmień", nie publikując postu pod postem.
    RADU23
  • #15 15882155
    310artur
    Poziom 43  
    Biorąc pod uwagę wartość, wiek i klasę tej karty to lepiej ją sprzedać jako uszkodzoną (ktoś kupi choćby dla układu chłodzenia) a samemu kupić inną kartę choćby ten sam model - ceny używanych sprawnych od 40PLN.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kartą graficzną GeForce 9600 GT, która powoduje wyłączenie monitora po instalacji sterowników. Monitor działał wcześniej bez problemów, ale po zainstalowaniu sterowników (w tym najnowszych 341.95) nie wyświetla obrazu, mimo że komputer działa. Użytkownik próbował różnych kabli sygnałowych, odinstalowywał sterowniki w trybie awaryjnym oraz używał programów do wymuszania odświeżania, jednak problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie działania karty w innym komputerze oraz podłączenie różnych monitorów, co ostatecznie prowadzi do wniosku, że karta mogła ulec uszkodzeniu. Użytkownik planuje przetestować kartę w innym systemie, aby potwierdzić diagnozę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA