logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nieprawidłowa praca gry komputerowej World of Tanks na nowym komputerze.

polosz28 12 Wrz 2013 07:47 2859 11
REKLAMA
  • #1 12726482
    polosz28
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam.
    Ostatnio zakupiłem nowy komputer bo lubię sobie pograć w wota a mój stary komputer nie bardzo dawał sobie rade z ustawieniami poprawiona grafika.
    Znaczy gra działała ale chciałem czegoś więcej.
    I tu zaczynają się moje problemy.
    Wydałem trochę kasy na ten sprzęt z myślą że sobie pogram na dobrych ustawieniach grafiki lecz niestety gra mi się często zawiesza a czasem nawet komputer.
    Po takim zawieszeniu w podglądzie zdarzeń czasem miałem taki komunikat.
    Sterownik grafiki przestał działać ale po chwili odzyskał sprawność.
    Ja już nie wiem co mam robić chciałem reklamować ale nie bardzo wiem co.
    Znalazłem coś takiego na stronie WOT

https://na.wargaming.net/support/Knowledgebas...e-when-mousing-over-tanksmodules-nvidia-users

Ale w moim przypadku to nie pomogło.

Robiłem już chyba wszystko 2 x zmieniałem system zmieniałem sterowniki na starsze wersje beta itp. nic nie pomaga ale zdaje się że nie tylko ja mam ten problem bo skoro WOT wspomina coś na ten temat na swoich forach to coś w tym jest. Dodam że inne gry które sprawdzałem nie maja takiego problemu.
    WOT nie wiesza się na ustawieniach grafiki minimalnych

Tu może kilka słów co mam za sprzęt
    Płyta Główna : Gigabyte GA-Z87-HD3
    Ram : 2 x 4 GB DDR3 1600mhz Kingston
    Procesor : I5 4670k
    Zasilacz : Silentiumpc Dues G1 600W

Najgorsze jest to za zainwestowałem w komputer a teoretycznie jest to samo co miałem na starym.

Jeśli może ktoś ma jakiś pomysł proszę o pomoc.

Grafika przeszła testy 3dmarkiem temperatura w stresie to 68 stopni wiec chyba nie jest źle dziwne jest tylko to że jedni maja problem a inni nie. Od czego to zależy. Wszystko mam na gwarancji więc może jakieś sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 12726521
    domio33
    Poziom 28  
    Ocena: 56
    Podaj screen z crystal disk info oraz hw monitor,wykonaj mem test.
  • REKLAMA
  • #3 12726571
    Błękitny
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Niestety gra ciągle aktualizowana a obsługi wielu rdzeni jak nie było tak nie ma ... może to jest powodem problemu.
  • REKLAMA
  • #4 12726722
    polosz28
    Poziom 10  
    CrystalDisc jak się domyślam sprawdza dyski twarde dyski są ok też są nowe

Jeśli chodzi o dyski to jeden z nich ma małe problemy ale gra i system są na dysku do którego dodaję ten screen.

Więc proszę

odżyw ja mam kolegę co ma dokładnie tą samą grafikę i zero problemów.
    Więc to chyba nie wina gry.
  • #5 12726742
    domio33
    Poziom 28  
    Ocena: 56
    Przeskanuj kompa malwarwbytes lub dr web oraz adwcleaner.
  • REKLAMA
  • #6 12726877
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    polosz28 napisał:
    Jeśli chodzi o dyski to jeden z nich ma małe problemy ale gra i system są na dysku do którego dodaję ten screen.

W takim razie dysku uszkodzonego w ogóle nie podpinaj do komputera.
    Nie rozumiem za bardzo czego dotyczy problem, chyba nie ilości fps, tylko samego zawieszania się?
    Zrób bootowalny memtest.
  • #7 12726973
    polosz28
    Poziom 10  
    Problem polega na tym że gra raz na jakiś czas się zawiesza czasem się minimalizuje i nie można jej podnieść a czasem tak jakby wiesza się cały komp.
    Znaczy słyszę rozmowy na teamSpeaku ale nie mogę nic zrobić ctrl+alt+delete nie działa musze resetować kompa.
    Będę musiał zrobić tego mem testa dam znac co i jak jak go już zrobie a na razie dzięki za pomoc.
    A Fps są ok znaczy od 60 do 110
  • #8 12727022
    safbot1st
    Poziom 43  
    safbot1st napisał:
    dysku uszkodzonego w ogóle nie podpinaj do komputera.
  • #9 12730699
    polosz28
    Poziom 10  
    Mem test po chodził przez całą noc jednak że nic nie wyrył .
    Dysk został odpięty chociaż nie wiem czy on jakieś znaczenie bo na tym dysku jest 5 relocated sectors i mam je od ponad roku a po za tym sterowniki płyty głównej i tak wprowadzają te dyski w stan uśpienia podczas długiej bezczynności .
    2 dni temu Wot wprowadził aktualizacje gry 8.8 i zauważyłem że teraz czasem podczas grania mam takie dziwne błyski znaczy tak jakby błyskają takie punkt w różnych miejscach ale to tylko czasem.

Wina leży raczej po stronie sterowników tu jak widać inni mają ten sam problem

https://forums.geforce.com/default/topic/5500...idia-driver-320-49-whql-freezing-my-pc/1]Link

Ja już nie wiem co mam zrobić pomocy!

A jeszcze jedno co mi przychodzi do głowy to to że moja płyta główna ma zintegrowaną kartę grafiki może powinienem ją jakoś wyłączyć w biosie może to ma jakieś znaczenie ?
  • #10 12730724
    safbot1st
    Poziom 43  
    Daj screen z katowania karty furmarkiem - stress test.

Dodano po 1 [minuty]:

Tylko nie otwieraj obudowy, czy coś - zostaw w takim ustawieniu jak grasz w WOT
    Jakie masz programy chodzące w tle/zainstalowane które mogą to robić?
    Zainstaluj najnowszy directX.
  • #11 12733011
    polosz28
    Poziom 10  
    Oto wynik z Fumarka

Dodam że dziś po raz pierwszy grając w wot będąc w garażu odszedłem od komputera i wróciłem po około 10 min komputer już był w zawieszeniu.
  • #12 12733056
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ok, przegrzewanie karty wyeliminowaliśmy.
    Teraz zapuść Prime95 na godzinkę.
    polosz28 napisał:
    wróciłem po około 10 min komputer już był w zawieszeniu.

Wyłącz screensavery, oszczędzania prądu itd.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z grą World of Tanks na nowym komputerze, który został zakupiony w celu poprawy wydajności graficznej. Mimo wysokich ustawień graficznych, gra często się zawiesza, a komputer czasami również. W podglądzie zdarzeń pojawia się komunikat o problemach ze sterownikiem grafiki. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym zmiany systemu operacyjnego i sterowników, ale bez skutku. Inni uczestnicy dyskusji sugerują wykonanie testów sprzętowych, takich jak memtest, skanowanie pod kątem malware oraz testy obciążeniowe karty graficznej. Użytkownik zauważa, że problem może być związany z aktualizacjami gry oraz sterownikami, a także zintegrowaną kartą graficzną na płycie głównej, którą rozważa wyłączyć w BIOSie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA