logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik z "Frani" - jak działa jako prądnica , jaki typ ?

Dardin 12 Wrz 2013 22:05 4176 8
REKLAMA
  • #1 12729450
    Dardin
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich
    Znalazłem na strychu starą pralkę Franie wyciągnąłem z niej silnik

Info z tabliczki:
    Z.E.M >> PREDOM - EDA <<
    Silnik typ BP-2f BN-68/3016-04
    1 ~ 50Hz 220V 180W 2,4A
    Praca S1 nU.55 Kl.izol.E IP31
    1400 obr/min Cos(fi) 0,63

I mam kilka pytań:

1. Jakiego typu jest to silnik
    2. Czy nadaje się on na prądnice i jaki prąd otrzymam. Chyba zmienny? Pokręciłem nim wiertarką i przy dość dużej prędkości (maksymalna wiertarki) na wyjściu otrzymałem 0,6V AC. Dlaczego tak mało ?
    3. Po ewentualnym przerobieniu go na prądnice wolnoobrotową 220V - 240V ile maksymalnie uzyskam mocy wyjściowej
  • REKLAMA
  • #2 12729483
    Sołtys_Elbląga
    Poziom 31  
    Ocena: 563
    Otrzymasz prąd zmienny. Ale tak pomijając resztę, w jaki sposób chcesz to napędzać aby wytwarzać prąd? Bo chyba nie wiertarką?
  • #3 12729502
    Dardin
    Poziom 9  
    Oczywiście że nie wiertarką. Chce po prostu trochę się "pobawić" z tym. Zrobie jakiś wiatrak czy coś w tym stylu. Tylko nie wiem czy warto czy innego silnika szukać

Dlaczego napięcie jest takie małe przy dość szybkim kręceniu silnikiem ?
  • REKLAMA
  • #4 12729533
    Sołtys_Elbląga
    Poziom 31  
    Ocena: 563
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Tu masz wszystko.
  • #5 12730454
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Ocena: 558
    Z tego silnika nie zrobisz prądnicy,
  • #6 12730512
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    Dardin napisał:
    1. Jakiego typu jest to silnik

Jest to silnik asynchroniczny klatkowy jednofazowy z uzwojeniem rozruchowym.
    Dardin napisał:
    2. Czy nadaje się on na prądnice i jaki prąd otrzymam. Chyba zmienny? Pokręciłem nim wiertarką i przy dość dużej prędkości (maksymalna wiertarki) na wyjściu otrzymałem 0,6V AC. Dlaczego tak mało ?

Silnik asynchroniczny może pracować jako prądnica asynchroniczna, jednak należy go wzbudzić mocą bierną (np. z baterii kondensatorów) i rozpędzić do prędkości nadsynchronicznej, a następnie utrzymywać przy stałej prędkości obrotowej. W domowych warunkach jest to trudne do zrealizowania.
    Dardin napisał:
    3. Po ewentualnym przerobieniu go na prądnice wolnoobrotową 220V - 240V ile maksymalnie uzyskam mocy wyjściowej

Ja zrobiłem pralkowca (silnik typ OPC 100-2/16 s S13, moc 180W/2750obr/min; 60W/320obr/min), przy 250obr/min osiągnął moc maksymalną 304W. Przy wyższych obrotach można by wyciągnąć jeszcze większą moc, jednak koszta przeróbki są dość wysokie.
  • REKLAMA
  • #7 12732326
    Dardin
    Poziom 9  
    Aha dziękuje za informacje.
    Czy można ten silnik w jakiś sposób przerobić żeby nie trzeba było go rozpędzać do prędkości
    nadsynchronicznej i niczym wzbudzać. Tylko po prostu kręcę i mam prąd ? :D
  • REKLAMA
  • #8 12732365
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    Dardin napisał:
    prostu kręcę i mam prąd ?

Niestety nie.

Najprościej jest użyć silnika prądu stałego z magnesami trwałymi, lub silnika synchronicznego z magnesami trwałymi. One działają na zasadzie, że kręcisz i masz prąd.
  • #9 13620827
    kriss032
    Poziom 21  
    Ocena: 82
    Dardin napisał:
    Aha dziękuje za informacje.
    Czy można ten silnik w jakiś sposób przerobić żeby nie trzeba było go rozpędzać do prędkości
    nadsynchronicznej i niczym wzbudzać. Tylko po prostu kręcę i mam prąd ? :D

Przerobić można ale stojan trzeba przewinąć, wirnik przerobić by miał magnesy stałe zostaje ci tylko obudowa. Taka przeróbka pralkowca nie nadaje się do wiatraka jest za mało żłobków na stojanie, wiąże to się z dużymi obrotami tak zrobionej prądnicy chyba że na elektrownie wodną z przekładnią
    Do wiatraka wolnoobrotowego nadaje się przerobiony silnik z dużą ilością żłobków ale to są moce od 8 kW w wzwyż taka przeróbka wyjdzie ci taniej niż zakupienie prądnicy o podobnej mocy.
    Jeżeli chcesz mniejszą moc kup sobie koło od roweru elektrycznego z silnikiem nic nie musisz przerabiać

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik znalazł silnik z pralki Frania (typ BP-2f BN-68/3016-04) i zadał pytania dotyczące jego zastosowania jako prądnicy. Otrzymał informacje, że jest to silnik asynchroniczny jednofazowy z uzwojeniem rozruchowym, który może działać jako prądnica, ale wymaga wzbudzenia mocą bierną i rozpędzenia do prędkości nadsynchronicznej. Użytkownik zastanawiał się nad możliwością przeróbki silnika, aby uzyskać prąd bez konieczności rozpędzania. Odpowiedzi wskazały, że lepszym rozwiązaniem byłoby użycie silnika prądu stałego z magnesami trwałymi, który generuje prąd przy kręceniu. Przeróbka silnika Frania na prądnicę wymagałaby znacznych modyfikacji, co czyni ją nieopłacalną w porównaniu do zakupu gotowej prądnicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA