logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie CNC i dobór czujników do tokarki asymetrycznej do drewna 500x70x70 mm

mariotti 14 Wrz 2013 00:07 2514 12
  • #1 12733483
    mariotti
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam

Zakładam ten wątek gdyż potrzebuję pomocy.

Muszę zrobić pewną obrabiarkę, nie wiem nawet czy ma ona jakąś nazwę.
    Generalnie ma to być obrabiarka do małych elementów drewnianych, maksymalny
    gabaryt to około 500x70x70mm. Osobiście nazywam tę obrabiarkę "tokarką asymetryczną" -
    pewnie niepoprawnie.

Idea pracy będzie przypominała pracę czegoś pomiędzy zwykłą tokarką a frezarką
    CNC. Element obrabiany będzie umieszczony w szczękach i poddany będzie (raczej
    wolnemu) ruchowi obrotowemu. Poza ruchem obrotowym będzie też przesuwany
    w poziomie (jedno-krotnie lub wielokrotnie w przód i z powrotem w tył). Pod obrabianym
    elementem umieszczony będzie obrotowy frez. Frez będzie miał zmienną tylko wysokość, w
    płaszczyźnie poziomej będzie osadzony na stałe. Myślę, że wysokością frezu powinien
    sterować silnik krokowy. Wysokość frezu jest funkcją dwóch wartości. Pierwsza wartość to
    przesunięcie poziome elementu obrabianego, a druga to kąt obrotu. Tyle o obrabiarce,
    jeśli wyraziłem się nieprecyzyjnie lub dwuznacznie to proszę o pytania.

Teraz na czym polega mój problem. Będę potrzebował trzy urządzenia. Po pierwsze
    1) silnik krokowy,
    2) przyrząd do pomiaru przesunięcia w poziomie,
    3) przyrząd do pomiaru kąta.

Najlepiej jakby wszystkie urządzenia były podpięte do komputera przez USB lub inny
    port. Każde urządzenie może być na osobnym USB.

Moje pierwsze pytanie: jakie kupić czujniki i jaki silnik krokowy? Jakie są moje oczekiwania
    względem tych urządzeń? Oczywiście niezawodność i dokładność, ale co najważniejsze,
    przejrzysta dokumentacja i opis tego, w jaki sposób napisać do urządzenia oprogramowanie
    na system Linux. Generalnie z programowaniem komputerów nie mam problemów, jednak
    nigdy w życiu nie pisałem żadnego sterownika (poza jakimś prostym wysyłaniem sygnałów
    przez com/lpt). Tak więc poza urządzeniami, potrzebuję także średnio łopatologicznej
    instrukcji, najlepiej z przykładowymi fragmentami kodu. Idealnie byłoby, jakby urządzenia
    miały od razu port USB, ale jeśli nie mają i trzeba dokupić jeszcze jakieś płytki, to nie
    będzie stanowiło dla mnie problemu.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc, a także za korektę jeśli coś pomyliłem.

Pozdrawiam
  • #2 12733495
    opamp
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 924
    Jaki budżet jak nolmarny to ci pomogę.
  • #3 12733502
    mariotti
    Poziom 9  
    opamp napisał:
    Jaki budżet jak nolmarny to ci pomogę.

Nie wiem co to znaczy normalny budżet. Mogę bez problemu wydać 500-1500pln
    na te trzy urządzenia. Mogę także wydać dużo więcej, ale w takim przypadku bym
    musiał widzieć jakieś wyraźnie korzyści - kwestia głębszej analizy i przemyślenia.
    Przewiduję że zarobię na tej obrabiarce jakieś 2-3tys, więc wszystko co wydam
    więcej, będzie oznaczało stratę. Niemniej zostanie mi obrabiarka na potem...

Pozdrawiam
  • #4 12733505
    opamp
    Użytkownik obserwowany
    Spodziewałem się budżetu na poziomie 14- 16 tys zł netto. Bo tyle biorę za mała tokarkę CNC. Na Bechofferze sterowaniu.
  • #5 12733518
    mariotti
    Poziom 9  
    opamp napisał:
    Spodziewałem się budżetu na poziomie 14- 16 tys zł netto. Bo tyle biorę za mała tokarkę CNC. Na Bechofferze sterowaniu.

Powyżej 6tys będzie ciężko mnie namówić, ale może... byśmy musieli pogadać, może
    bym musiał pobawić się taką obrabiarką.. nie wiem... na razie nie mam pomysłu jak
    zarobić na takiej obrabiarce 14tys.

Nie wiem czy się jasno wyraziłem w pierwszym wątku, jestem gotowy do samodzielnej
    pracy przy wykonaniu obrabiarki, potrzebuję głównie wskazówek typu co i gdzie zamówić.

Pozdrawiam
  • #6 12733529
    opamp
    Użytkownik obserwowany
    Serwo i serwonapędy i komputer przemysłowy ma Bechoffer i do tego liniały jak chcesz.
    Przekładnie Strober i do tego wrzeciono nawet najtanisze Elite... wychodzi dobra 13 tys + konfiguracja i podłączenie. Robi się remonty obrabiarek za 60 tys po kosztach. Na siemensie wydasz z robotą 90 tys zł.
  • #7 12733539
    mariotti
    Poziom 9  
    opamp napisał:
    Serwo i serwonapędy i komputer przemysłowy ma Bechoffer i do tego liniały jak chcesz.
    Przekładnie Strober i do tego wrzeciono nawet najtanisze Elite... wychodzi dobra 13 tys + konfiguracja i podłączenie. Robi się remonty obrabiarek za 60 tys po kosztach. Na siemensie wydasz z robotą 90 tys zł.

Czy mógłbyś napisać trochę więcej? Może jakieś masz jakieś linki do
    obszernych materiałów? Pomimo dobrej woli, niewiele potrafię wywnioskować z dwóch
    zdań. Nie wiem co wspólnego z zagadnieniem mają ceny remontów.

Dziękuję.
  • #8 12733547
    opamp
    Użytkownik obserwowany
    Skoro nie wiesz to zmień plany.
  • #9 12733569
    mariotti
    Poziom 9  
    opamp napisał:
    Skoro nie wiesz to zmień plany.

Wypowiedzi trzeba jakoś uzasadnić, w przeciwnym razie nie zrozumiemy się.
    Pozdrawiam
  • #10 12733589
    opamp
    Użytkownik obserwowany
    Dokładność jaką potrzebujesz.
  • #11 12733611
    mariotti
    Poziom 9  
    opamp napisał:
    Dokładność jaką potrzebujesz.

Może ja źle opisałem tę obrabiarkę... Na początek wystarczy mi coś
    w miarę prostego. Jak pomysł się wstępnie przyjmie, to za rok pogadamy
    o obrabiarce nawet za 100tys do seryjnej produkcji. Na razie eksperymentuję
    przy okazji jednego zamówienia.

Klocek drewniany może być umieszczony choćby pomiędzy dwiema śrubami
    z gwintem o małym skoku - nie musi być szczęk i trzpienia. Nie wiem, ale myślę że
    skok gwintu w okolicach 0.5-2.0mm byłby dobry. Obrabiarka może być jedno-przebiegowa.
    Osoba obsługująca może wolno kręcić korbką. Do laptopa przez jakiś port (najlepiej USB)
    powinien być wysłany numer obrotu i kąt bieżącego obrotu. Następnie na tej podstawie
    program w laptopie wyśle sygnał do ustawienia wysokości frezu. Program napiszę samemu, ale
    muszę mieć dość łopatologiczną dokumentację do urządzeń.

Dobrze że zapytałeś o dokładność. Nie umiem jej podać w postaci liczb. Na pewno przy
    wolnym kręceniu korbką uzyskany kształt powinien być gładki.

Może jeszcze jedna sprawa nie jest jasna - nie chodzi o zwykłą tokarkę CNC. Chodzi o
    obrabiarkę która wytoczy niesymetryczne kształty. Ruch obrotowy elementu obrabianego
    jest bardzo wolny. Szybko wiruje frez. Frez ustawia się na dowolną wysokość względem
    przesunięcia i kąta obrabianego elementu.

Co jeszcze mogę powiedzieć... Jeśli to istotnie zmniejszy koszty, to obrabiarka może pracować
    tylko na miękkich drewnach.

Jeszcze jedna rzecz odnośnie dokładności. Jeśli różnice pomiędzy projektem a wyborem
    będą rzędu 0.5mm to nic się złego nie stanie. Może nawet większe błędy niż 0.5mm będą
    dopuszczalne. Ważne są natomiast dwie rzeczy: gładkość wyboru i powtarzalność. Jeśli
    jeden produkt będzie miał jakieś błędy, to drugi powinien mieć takie same.

Co jeszcze... jakby to zmniejszyło istotnie koszty, to można się ograniczyć do
    obrabiania elementów o maksymalnym rozmiarze 280x35x35mm.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #12 12735377
    opamp
    Użytkownik obserwowany
    http://www.ebmia.pl/ Tu znajdziesz wszystko na nisko budżetowe CNC.
  • #13 12736742
    mariotti
    Poziom 9  
    opamp napisał:
    http://www.ebmia.pl/ Tu znajdziesz wszystko na nisko budżetowe CNC.

Dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Wątek dotyczy budowy obrabiarki do małych elementów drewnianych, określanej przez autora jako "tokarka asymetryczna". Użytkownik poszukuje wskazówek dotyczących komponentów i sterowania, planując budżet w przedziale 500-1500 PLN, z możliwością wydania większej kwoty w przypadku wyraźnych korzyści. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące serwonapędów, komputerów przemysłowych, oraz systemów sterowania, takich jak Bechoffer. Użytkownik planuje wykorzystać silnik krokowy do regulacji wysokości frezu, a także zamierza stworzyć własny program do komunikacji z laptopem. Wskazano również na dostępność materiałów na stronie ebmia.pl.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA