logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

sterowanie servo vs. krokowe -zielony jestem z tego

bartekiw 05 Lis 2005 13:34 10289 15
  • #1 1957185
    bartekiw
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    witam wszystkich zapalencow
    zanosze sie z budowa maszyny CNC ale problemem jest dla mnie sterowanie i zasilanie. wiec przydalo by sie troche wiadomosci i pomocy
    mat obrabiany: glownie drzewo, pleksa laminaty, alu,( ale moze po adaptacji rowninez stale)
    konstrukcja z jezdzaca brama
    czy cos z tego sie nada??
    APM-SExxM http://foster.pl/index.php?id=g01_00.
    SMB82 http://www.parker.com/ead/cm2.asp?cmid=8287
    NEMA 34 - 200/400/600/750W http://www.applied-motion.com/products/servo/motors/nema34.php
    SSt-3437 http://www.worldservo.com/html/sst3437.htm

i teraz silniki krokowe
    HT34-435 http://www.tops-intl.com/english/high.htm
    ORM 296K-2http://www.cyberresearch.com/store/ORM_296K-2_2797.2.htm
    M6008http://www.wobit.pl/produkty/silniki/krokowe/silniki_k_1.php

2)zastanawia mnie czy jezeli servo ma:
    - prędkość nominalna 1000 obr/min
    - prędkość maksymalna 2000 obr/min
    to czy da sie tym sterowac by np osiagnac 200obr/min
    3) i sprawa elektrowrzeciona czy moze ktos cos zaproponowac??
    predkosc 2.000 - 18.000 (obr/min), moc ok 3kW i czy to w tym przypadku mozna reg obroty?

wiem ... zasypalem was pytaniami ale kto pyta nie bladzi

Ps na koniec moze jakas literature ktos poleci co bym mial co czytac do poduszki( lit. oczywiscie dotyczaca w/w tematu)
    pozdr i dziekuje
  • #2 1957511
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 193
    witam !! polecam forum http://www.cnc.info.pl znajdziesz tam odpowiedzi na nurtujące Cię pytania . pozdrawiam !!
  • #3 1957605
    bartekiw
    Poziom 11  
    forum CNC juz odwiedzilem - tam tez, choc mizernie, tocza sie dyskusje odnosnie mojej konstrukcji

ale dzieki za sugestie-pozdr
  • #4 1957842
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    sam musisz przyznać że budujesz dość duża maszykę CNC , dlatego tak wiele problemów i nie dziw się brakiem odpowiedzi , bo większość amatorskich konstrukcji to urządzenia o polu roboczym formatu A4
    ad2 czy nie myślałeś o przekładni , jak przeniesiesz napęd paskiem , czy śruba trapezowa
    na forum CNC kolega z niemiec zapoczątkował temat dość ciekawego rozwiązania sterownika silnika DC z enkoderem , ale od dłuższego czasu cisza to myślę było by dla Ciebie dobre rozwiązanie
    ad3 obroty da się regulować zawsze , tylko jaki typ silnika DC , czy AC
    18 obr / min bardzo mało również przekładnia
  • #5 1957974
    bartekiw
    Poziom 11  
    przedsiewziecie jest jak dla mnie juz duze -ale zaryzykuje :)
    chyba ze w miare trudnosci zapal ostygnie ( oby nie)

co do napedu to ma to byc realizowane przez sruby kulowe HIWIN
    a co do przelozenia hmm- no wlasnie nad tym sie zastanawiam

bo jezeli da sie plynnie sterowac silnikami krokowymi i serwo (przez jakis sterownik, falownik itp) w zakresie 0-2000 obr to po co przekladnie?

ale jezeli nie da sie wiec trzeba bedzie zastosowac jakas przekladnie
    moze pasek zebaty, moze jakas planetarna?

co do sterowania wrzecionem i zastos. silnikow niech ktos laskawie mi powie : w jakim stopniu to istotne czy silnik AC, czy DC jakie sie stosuje w tego typu rozwiazaniach , czym sie kierowac przy ich doborze??
  • #6 1958157
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Cytat:
    przedsiewziecie jest jak dla mnie juz duze -ale zaryzykuje
    chyba ze w miare trudnosci zapal ostygnie ( oby nie)

myślę że dasz rade , powoli , stopniowo dojdziesz do finału prac
    3 kW dość duża moc i te obrotu 18 obr/ min , nie wiem czy są jakieś gotowe urządzenia , tu będziesz musiał też pomyśleć nad własnym projektem , może jakiś zespół napędowy z tokarki ,wiertarki stołówej do tego dopasować silnik , dla mocy 3 kW proponuje silnik 3-fazowy asynchroniczny + falownik
    może najpierw pomyśl nad częścią mechaniczną , bo mając już to uruchomione łącznie z silnikami zawsze dopasujesz część elektroniczną
    trudno będzie mieć najpierw regulator , do niego dopasować silnik a na koniec wkomponować w to mechanikę aby spełniała określone założenia

Cytat:
    co do sterowania wrzecionem i zastos. silnikow niech ktos laskawie mi powie : w jakim stopniu to istotne czy silnik AC, czy DC jakie sie stosuje w tego typu rozwiazaniach , czym sie kierowac przy ich doborze??

może tak 3kW silnik DC będą trudne go zdobycia może jakaś prądnica samochodowa - regulator dość prosty kwestia zasilacza odpowiedniej mocy i elementów regulacyjnych ( tranzystory )
    silnik 3kW AC komutatorowy trudno powiedzieć czy są łatwo dostępne , chyba najprostszy sposób regulacji przy silniku z Upracy 230 V
    silnik 3kW AC asynchroniczny żadnych problemów modeli cała gama , regulacja jedynie falownik ( cena falownika ? )
  • #7 1958239
    Chmielu
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Witam.
    Jeśli chodzi o sterowanie silnikami serwo to bez falownika się nie obejdzie. Serwo to silnik synchroniczny z zamontowanym na wale przetwornikiem położenia (enkoder lub resolver) który cały czas przekazuje aktualne położenie wału silnika. Nie ma problemu z sterowaniem prędkością servo w szerokim zakresie - nawet do 4000obr (to zależy jakie się dobierze serwo i falownik do tego) a poza tym servo ma dużo lepszą dynamikę od silnika asynchronicznego i dokładniej go można pozycjonować (zapewne będziesz coś chciał pozycjonować w CNC). Wrzeciono myślę że można napędzać silnikiem asynchronicznym (na dynamice i pozycjonowaniu nie zależy, na momencie obrotowym raczej) i zastosować jakąś przekładnię albo również falownik. Zależy w jakim zakresie chcesz mieć regulację obrotów bo silnikiem asynchronicznym trudno uzyskać 18obr/min (o ile wogóle się tak niskie prędkości obrotowe da, chyba że przez motoreduktor). Co do mocy - lepiej porozmawiać ze specjalistą z firmy w której chciałbyś zakupić sprzęt - pomogą, dobiorą do silników motoreduktory jeśli będą potrzebne itd. Życzę powodzenia
  • #8 1958575
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Cytat:
    Jeśli chodzi o sterowanie silnikami serwo to bez falownika się nie obejdzie

wszystko zależy jaki typ silnika jest zastosowany w servo
  • #9 1958680
    bartekiw
    Poziom 11  
    upss
    taki maly blad sie wdal w opis wrzeciona niechodzi o 18 obr/min
    zalezy mi na predkosci w przedziale 2.000-18.000 obr/min
    moc pozostaje raczej bez zmian ok 3kW

z powyzszych wypowiedzi wniskuje ze na wrzeciono- silnik asynchroniczny sterowany falownikiem bedzie jak najbardziej ok.
    zakladajc ze dostane wrzeciono 18tys obr/min to dam rade wysterowac falownikiem obroty jakie zalozylem 2.000-18.000??

co do servo (silnik synchroniczny +falownik) chodzi o to ze zalezy mi na dokladnosci pozycji (bo to ma byc dokladne CNC)
    ale nadal ni wiem jak sie to ma do sterowania
    wiem ze potrzebny falownik-wiec czy ten falownik jest w stanie dostarczyc mi plynnej reg predkosci od 0-4.000 obr/min

mniejsza predkosc podczas obrobki, wieksza przy dojazdach do materialu , przy wymianie narzedzia i w ruchach powrotnych
    w powyzszym poscie sa linki do niektorych serw czy one sie nadaja??

dzieki za porady i opinie
  • #10 1958964
    bogdan_p
    Poziom 39  
    teraz sprawa wrzeciona wygląda nieco inaczej
    Cytat:
    taki maly blad sie wdal w opis wrzeciona niechodzi o 18 obr/min
    zalezy mi na predkosci w przedziale 2.000-18.000 obr/min
    moc pozostaje raczej bez zmian ok 3kW

masz dwie możliwości silnik asynchroniczny 3 fazowy ( max obr ok 3000 )+ odpowiednia przekładnia + falownik lub wysokoobrotowy silnik komutatorowy + regulator fazowy ( np silniki z szlifierek kątowych ale o takiej mocy ? ) , oczywiście może być silnik DC tu znowu w grę wchodzi napięcie zasilania i duże prądy
    co do napędu to proponuje jednak silniki krokowe , dużo prościej jest zbudować sterownik czy nawet kupić , z servami bywa różnie , linki które podałeś to tylko same serva teraz do każdego musisz mieć odpowiedni sterownik a najlepiej zalecany model przez prodenta lub sam coś dopacować a z tym bywa różnie
    nie wiem jakie masz prowadnice ...... myślę że przy dobrym rozwiązaniu opory będą minimalne w takiej sytuacji silniki krokowe dają rade , sprawa szybkości jaką zakładasz tu może pojawić się problem
  • #11 1959680
    bartekiw
    Poziom 11  
    po przeanalizowaniu przede wszystkim cen servo to doszedlem do wniosku ze jednak silniki krokowe (cena o polowe mniejsza)
    biore pod uwage silnik M6008 lub M7508
    http://www.wobit.pl/produkty/silniki/krokowe/silniki_k_1.php
    po przejzeniu ich charakterystyk przy predkosci ok 500 obr/min dysponuja jeszcze dosc sporym momentem

a jezeli moja sruba ma skok 5mm to dostaje 2,5m/min a to calkiem sporo

co do prowadnic to sa to (a wlasciwie maja byc) prowadnice HIWIN seria HGR30 z wozkami HGH30 CA lug HGH30HA niewiem jeszcze jakie sie stosuje napiecie wstepne tych wozkow??

a co do wrzeciona hmm wolalem obejsc sie bez przekladni-na rynku sa oferowane kompletne elektrowrzeciona(KAVO, Jäger,moze cos KIMA zaproponuje)

zasadniczo ciezko chyba bedzie pogodzic obrabianie w drzewie,pleksa, laminat, alu z obrobka stali za pomoca jednego wrzeciona?? co o tym myslicie? ewentualnie zrobie wymienne wrzeciono z jakims uniwersalnym sterowaniem??
  • #12 1959954
    bogdan_p
    Poziom 39  
    co do napędu to myślę podjąłeś dobrą decyzje dużo mniej kłopotów będziesz miał z silnikami krokowymi
    odnośnie wrzeciona , jeżeli silniki będą miały zbliżoną moc i powiedzymy że będą to komutatorowe szeregowe to śmiało może być jeden regulator , faktem jest że nastawy mogą się różnić , ale to już chyba nie problem
  • #13 1960026
    bartekiw
    Poziom 11  
    no to wkoncu po 2tyg mam ustalona sprawe co do napedu-oby zdal egzamin :D
    teraz moge sie wzsiasc za projektowanie konstrukcji- tak wstepnieona wyglada

jeszcze tu wroce....

Wielkie dzieki - Bogdan_p
  • #14 1964986
    grigor1
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam,
    jesli masz zamiar budować maszynę do w miarę szybkiej pracy i do obróbki materiałów twardszych niż drewno lub plexa to silniki krokowe sobie daruj ( no chyba że będziesz miał jakieś bardzo szybkie). Obowiązkowo musisz mieć sprzężenie zwrotne z enkodera ponieważ krokowce potrafią "zgubić" krok w czasie obrabiania twardych materiałów i bez sprzężenia nie uzsykasz dobrej jakości obróbki.
    Do maszyny twojej wielkości nadają się jedynie serva. Zobacz sobie profesjonalne maszyny CNC. Przy obrówbce metali nikt nie stosuje krokowców (może z jakimiś wyjątkami). Ja nie polecam.
    A sama idea budowy baaaaardzo dobra, sam się tym trochę bawiłem, ale na początek zbuduj coś małego i taniego. Nie będziesz miał białej gorączki jak się okaże że żle zamontowałeś prowadnice o jakiś µm i całość nie chce działać :D
    Pozdrawiam.
  • #15 1965038
    bartekiw
    Poziom 11  
    wista wio - latwo powiedziec :)
    wiec powraca sparawa o do silniko krokowych lub servo
    wlasciwie maszyna jest (bedzie) konstruowana tak by mozna bylo wmontowac servo jak sie krokowce nie sprawdza
    co prawda staram sie zastosowac dos mocne silniki krokowe by wyeliminowac gubienie krokow.

dalej- wiem ze sa silniki z enkoderem wiec moze takie rozwiazanie??

grigor1 - jezeli troche sie na tym znasz to moze zaugerujesz jakies servo ktore by bylo dobre w mojej konstrukcji.

co do budowania czegos mniejszego hmm raczej nie, a co do bialej goraczki to wszystko jest mozliwe:D
    wydaje mi sie ze montaz elementow to nie duzy problem

ale istotne jest to jak beda wykonane plyty bazowe pod te elementy (rowki pod prowadnice itd. ) ale takie zabiegi chyba zostana zlecone do jakiego zakladu co sie tym zajuje maja odpowiednia dokladna i duza frezarke CNC

pozdrawiam
  • #16 1965742
    bogdan_p
    Poziom 39  
    grigor1 autor na poczatek planuje obróbkę drewna , pleksi , laminatu tak więc silniki krokowe dobrze dobrane powinny zapewnić to , napewno mniej problemów i kłopotów sprawi uruchomienie układu na silnikach krokowych , dostepność silników i sterowników jest duża .
    masz racje że serva są lepsze , ale dasz gwaracje że nie będzie problemów z ich uruchomieniem , kolejna sprawa to sterownik do serva , albo zalecany przez producenta i taki byłby najlepszy , albo dopasowanie innego , albo własna konstrukcja i właśnie tu mogą pojawić się problemy
    bartekiw przewiduje możliwość ewentualnej zamiany silników , na razie wszystko jest w fazie projektowej , rozmawiamy o silnikach które były by najodpowiedniejsze do uruchomienia i początkowych prac na maszynie , nikt z nas nie może powiedzieć że krokowe są złe , a serva idealne i tylko one się nadają
    podczas uruchamiania i testów mogą pojawić się kolejne problemy zupełnie nie związane z doborem silników
    bartekiw tak jak pisałem wcześniej osobiście na początek proponuje silniki krokowe , jeżeli urządzenie się sprawdzi w pracy a problemem będzie szybkość zawsze możesz je zmienić na servo , wiesz ile ludzi tyle opini , może jeszce ktoś włączy się do dyskusji i wyrazi swoją opinie

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru napędu i sterowania do dużej maszyny CNC o obszarze roboczym 2000x1200x300 mm, przeznaczonej głównie do obróbki drewna, pleksi, laminatów, aluminium, a potencjalnie także stali. Autor rozważa zastosowanie silników krokowych o momencie 3-4 Nm lub serwosilników, niepewny co do sposobu sterowania, regulacji prędkości i wymagań mocy. Proponowane napędy to śruby kulowe HIWIN z prowadnicami HGR30 i wózkami HGH30 CA/HA. W dyskusji podkreślono, że serwosilniki (silniki synchroniczne z enkoderem) zapewniają lepszą dynamikę i precyzję pozycjonowania, a ich sterowanie wymaga falownika, który umożliwia płynną regulację prędkości w szerokim zakresie (np. 0-4000 obr/min). Wrzeciono o mocy około 3 kW i prędkości 2000-18000 obr/min można napędzać silnikiem asynchronicznym 3-fazowym z falownikiem lub silnikiem komutatorowym z regulatorem fazowym, często z przekładnią. Silniki krokowe są tańsze i łatwiejsze w sterowaniu, ale przy obróbce twardszych materiałów mogą tracić kroki, co wymaga sprzężenia zwrotnego (enkodera). W praktyce do dużych maszyn CNC do obróbki metali zaleca się serwosilniki z enkoderem. Autor planuje na początek zastosować silniki krokowe M6008 lub M7508 (dostępne na wobit.pl), które przy prędkości około 500 obr/min zapewniają odpowiedni moment i prędkość liniową przy skoku śruby 5 mm. W kwestii wrzeciona rozważane są gotowe elektrowrzeciona marek KAVO, Jäger, KIMA, z możliwością wymiany wrzeciona dla różnych materiałów. Podkreślono, że dobór silników i sterowników powinien uwzględniać dostępność, kompatybilność i możliwość późniejszej wymiany. Projekt konstrukcji jest w fazie wstępnej, a montaż elementów bazowych planowany jest z dużą precyzją, często zlecany specjalistycznym zakładom CNC.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA