logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Aspire 5750G nie wykrywa karty LAN po przegrzaniu laptopa

maxiuz 14 Wrz 2013 13:53 6726 9
REKLAMA
  • #1 12734705
    maxiuz
    Poziom 9  
    Witam.
    Tak jak w temacie mam laptopa Acer Aspire 5750G od kilku dni mam problem natomiast za nic nie wykrywa mi karty sieciowej lan , wifi działa tylko z lan mam problem nie zmieniałem sterowników bo nie było takiej potrzeby , nie wiem czy to nie jest spowodowane tym iż ostatnio z zapewne zbyt wysokiej temperatury laptop się wyłączył i jak korzystam z speed fan , jak i Nvidia Inspector pokazuje temperature karty graficznej jedynie wtedy kiedy jest obciążona np w jakiejś grze programie inaczej pokazuje tylko 00 stopni
    Acer Aspire 5750G nie wykrywa karty LAN po przegrzaniu laptopa Acer Aspire 5750G nie wykrywa karty LAN po przegrzaniu laptopa
    a w programie CPUID HWMonitor nawet nie pokazuje karty
    Jeżeli chodzi o karte sieciową pokazuje tylko wifi oraz inne zainstalowane hamachi jak i tungle a lan nie wykrywa
    Więcej specyfikacji o laptopie:
    euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/acer-aspire-5750g-i5-2410m-4gb-1tb-w7hp.bhtml#opis

Czy może to być miejscowo uszkodzona płyta główna ?
  • REKLAMA
  • #2 12734807
    voitek1
    Poziom 39  
    Ocena: 287
    maxiuz napisał:
    ...nie wykrywa mi karty sieciowej lan , wifi działa tylko z lan...
    To znaczy nie masz dostępu poprzez WiFi czy poprzez Ethernet? Czy w ogóle masz dostęp do neta na tym kompie (jeśli tak, to przez WiFi czy po LAN). Poza tym korzystając z Internetu wyłącz Hamachi
  • REKLAMA
  • #3 12735024
    maxiuz
    Poziom 9  
    Wifi działa , a Ethernet nie reaguje nic a nic , tak jak bym nie miał tego wejścia.
    A w połączeniach sieciowych mam tylko tyle sieci a powinna być 4.
  • #4 12735348
    voitek1
    Poziom 39  
    Pokaż ustawienia z kart
  • REKLAMA
  • #6 12735800
    voitek1
    Poziom 39  
    Sprawdź, czy masz w BIOSie włączoną kartę LAN. Jeśli tak (lub jeśli wcale jej nie ma), to znaczy, że nie ma na niej zasilania i najprawdopodobniej padła...
  • REKLAMA
  • #7 12735843
    maxiuz
    Poziom 9  
    Acer Aspire 5750G nie wykrywa karty LAN po przegrzaniu laptopa Acer Aspire 5750G nie wykrywa karty LAN po przegrzaniu laptopa Acer Aspire 5750G nie wykrywa karty LAN po przegrzaniu laptopa
    Niby włączone jest a z wykrywaniem to już chyba co inngo
  • #8 12735860
    voitek1
    Poziom 39  
    W BIOSie masz jedynie możliwość ustawienia rozruch z sieci, co nie znaczy, że karta jest podłączona. Tak jak pisałem wyżej - najprawdopodobniej została uszkodzona...
  • #9 12735884
    maxiuz
    Poziom 9  
    W sumie tak ale jak mógł bym ją odłączyć jeśli ona jest na stałe z płytą główną ?
    Temat raczej do zamknięcia . Dziękuje za pomoc.
    edit:
    Chodzi o linki wyżej ? Jeśli tak to już poprawiłem
  • #10 12736101
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    maxiuz, prosiłem o coś. Jeżeli myślisz, że zamknięcie tematu jest ucieczką od wykonania polecenia moderatora to się mylisz. Temat już jest otwarty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Acer Aspire 5750G zgłasza problem z niewykrywaniem karty sieciowej LAN po przegrzaniu urządzenia. Wi-Fi działa poprawnie, jednak Ethernet nie reaguje, co sugeruje, że port LAN może być uszkodzony. Użytkownik sprawdził ustawienia w BIOSie, gdzie karta LAN jest włączona, ale nie ma zasilania, co może wskazywać na jej uszkodzenie. W odpowiedziach zasugerowano, aby sprawdzić BIOS oraz wyłączyć oprogramowanie Hamachi, które może wpływać na połączenia sieciowe. Użytkownik zasygnalizował, że nie wie, jak odłączyć kartę LAN, ponieważ jest ona zintegrowana z płytą główną.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA