logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Baofeng UV-3R MARK II - Szybko rozładowująca się bateria.

janwoj111 15 Wrz 2013 15:03 2685 1
REKLAMA
  • #1 12738617
    janwoj111
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Mam następujący problem a mianowicie, po pełnym naładowaniu baterii wytrzymuje ona zaledwie jeden dzień mimo, że jest nowa. Dokonałem pomiaru pobieranego prądu i okazuje się, że po załączeniu radiotelefonu prąd pobierany wynosi ok. 80mA, natomiast po wyłączeniu całkowitym poprzez On/Off (standby) prąd pobierany spada do zera i niby wszystko byłoby w porządku. Kolejna próba, czyli włączenie radiotelefonu na nadawanie a następnie na odbiór powoduje wzrost prądu do ok.110-150mA, natomiast po całkowitym wyłączeniu w stanie spoczynku z baterii wypływa prąd ok. 80-90mA co powoduje szybkie rozładowanie baterii. Dopiero wyjęcie baterii i następnie włożenie a potem wyłączenie radiotelefonu powoduje powrót do właściwego stanu, czyli zerowego poboru prądu z baterii. Wygląda na to, że włączenie sprzętu na nadawanie uruchamia taki stan, który pomimo wyłączenia nadal pobiera prąd z baterii. Czy powodem tego nie może układ scalony U5 - LTC4054-L. Może ktoś miał już taki przypadek.

Po kolejnych próbach wyszło, że rozładowanie baterii w stanie spoczynkowym następuje tylko wówczas, kiedy uruchomi się nadawanie w paśmie 70cm i tak już pozostaje dopóki nie odłączy się baterii. Niewykluczone, że powodem może być któraś z diod przełączających D9 lub D10 - HVU131 o których słyszałem, że czasami uszkadzają się, ale to już stwierdzę jak dostanę się do środka.
  • REKLAMA
  • #2 12755897
    janwoj111
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Tak jak przypuszczałem uszkodzone były diody przełączające jedna w torze nadawczym VHF - D10 oraz druga w torze nadawczym UHF - D4. W tej sytuacji wymieniłem wszystkie 4 diody przełączające, czyli dodatkowo D9 i D5 na BAR-02W SMD-SOD323 firmy Siemens. Także temat zamykam.
REKLAMA