logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AdapterPoE+Router - Jak poprawnie podłączyć Adapter PoE do routera

NiuchaczBialego 15 Wrz 2013 21:53 15957 5
  • #1 12740408
    NiuchaczBialego
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam mam internet z firmy BST radiowy z stałym adresem IP przez kilka lat miałem zamontowany modem TP-Link WR543G, ostatnio ten modem mi się zepsuł, więc przyjechał facet z firmy i zamontował mi Adapter PoE. Ten adapter posiada dwa wyjścia kabel antenowy do którego wchodzi skręta od anteny oraz jeden port LAN. Problem tkwi w tym, że internet muszę mieć na jeszcze dwóch komputerach. Kupiłem od kuzyna router Asus RX 3041 z wejściem WAN oraz czterema portami LAN. Jak to teraz poprawnie podłączyć ? Robiłem już tak, że od adaptera Poe z wyjścia LAN podłączałem kabel sieciowy (LAN) do routera jednak nie było wtedy internetu.Chcę zadzwonić do dostawcy internetu , ale nie wiem co mam mu powiedzieć, może Wy macie jakieś pomysły jak to skonfigurować , aby był ten internet na pozostałych dwóch komputerach.
  • Pomocny post
    #2 12740438
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 793
    Jaki kabel antenowy?
    Chodzi Ci o skrętkę?
    Masz teraz bez dodatkowego routera na komputerze dostęp do internetu?
  • Pomocny post
    #3 12740488
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 493
    Podłącz to tak aby na komputerze był "internet".
    Uruchom konsolę cmd
    Wpisz polecenie:
    ipconfig /all

Wynik wklej na forum.
  • #4 12740697
    NiuchaczBialego
    Poziom 9  
    Więc tak dostęp do internetu mam tylko na komputerze głównym na pozostałych dwóch komputerach już niestety nie mam o to log z ipconfig/all.Kabel antenowy wychodzący od takiej anteny zakończony jest skrętką taką jak skrętka do portu LAN.
    a tak wygląda ten adapter PoE
  • Pomocny post
    #5 12740710
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 493
    odłącz kabel z "internetu" i podłącz komputer do routera Asus.
    Wejdź na stronę konfiguracyjną i zmień LAN IP na np. 192.168.5.1 i zapisz zmiany. ( od tego momentu konfiguracja będzie pod adresem 192.168.5.1
    Jeszcze dla bezpieczeństwa sklonuj adres MAC z karty sieciowej Twojego komputera i wpisz go do konfiguracji połączenia WAN.
    Zapisz zmiany

Podłącz teraz kabel z "internetu" do portu WAN a resztę komputerów do portów LAN lub przez WiFi.
  • #6 12740724
    NiuchaczBialego
    Poziom 9  
    Heinzek napisał:
    odłącz kabel z "internetu" i podłącz komputer do routera Asus.
    Wejdź na stronę konfiguracyjną i zmień LAN IP na np. 192.168.5.1 i zapisz zmiany. ( od tego momentu konfiguracja będzie pod adresem 192.168.5.1
    Jeszcze dla bezpieczeństwa sklonuj adres MAC z karty sieciowej Twojego komputera i wpisz go do konfiguracji połączenia WAN.
    Zapisz zmiany

Podłącz teraz kabel z "internetu" do portu WAN a resztę komputerów do portów LAN lub przez WiFi.

Problem w tym, że nie mam dostępu do konfiguracji ze strony wpisuję login admin hasło admin i wyskakuje komunikat, że błędnie wpisuje i jeśli się nie mylę ten router nie ma WIFI.Sprawa wygląda tak jeśli podepne sam router asusa do komputera to jest połączenie sieciowe, ale nie mam i tak dostępu do internetu ponieważ tego kabla antenowego, który podłącza się do wejścia PoE w adapterze nie mogę podłączyć do routera chyba, że do WAN, ale wtedy i tak internetu nie ma
REKLAMA