logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tablet do 1500zł z 3G - chińskie modele czy Asus?

Gensiorek 15 Wrz 2013 22:55 6453 17
REKLAMA
  • #1 12740700
    Gensiorek
    Poziom 8  
    Witam

Więc zastanawiam się nad kupnem tabletu i mam ogromny mętlik w głowie. Cena jaką mogę wydać to 1500zł - absolutne maksimum. Zdecydowanie lepiej było by zmieścić się np w tym tysiącu.

Zdecydowany byłem na nowego Nexusa i nawet bym się nie zastanawiał, jednak przeszkadza mi jedno - wyświetlacz 10" plus cena za wersję z 3G 1500zł.

Tak więc w oko wpadły mi tablety... chińskie, pokroju Onda v972 czy VIDO N90FHDRK, parametry techniczne mają świetne, cenę również, brak 3G mógłbym przeboleć i używać zewnętrznego, ale jednak trochę się ich obawiam. Jak jest z jakością oprogramowania do nich? Czy producenci aktualizują je w ogóle?
    Być może pewniej kupić jest coś z Asusa o porównywalnych parametrach?
    http://www.euro.com.pl/ipad-i-tablety-multimedialne/asus-memo-pad-fhd-10-me302c-bialy.bhtml
    Tylko obawiam się tutaj intela, no i taki tablet = 2x wyższa cena

A teraz z drugiej strony, czy aby na pewno do komfortowego użytkowania potrzeba jest ta Retina, 4 rdzeniowy procesor i 2GB RAMu?
    Co powiecie o takich tabletach?
    http://allegro.pl/bialy-asus-memo-pad-smart-10-me301-4x1-2-ghz-16gb-i3525585063.html
    http://allegro.pl/tablet-acer-iconia-tab-a211-16gb-3g-tegra-1-2ghz-i3521400973.html
    http://allegro.pl/tablet-acer-iconia-tab-a700-tegra-3-32gb-1920x1200-i3519219313.html

Może ktoś jest w stanie mi pomóc. Tablet służyć mi będzie głównie do przeglądania internetu, czytanie ebooków, PDFów, od czasu do czasu film, jakaś gra. Oczekuję od niego dobrego wyświetlacza (tutaj właśnie nie wiem, czy jest wielka różnica między 1280 a 2048) płynnego działania, wsparcia producenta, dobrego wykonania i gdyby było 3G, byłbym szczęśliwy.

Więc główne moje pytanie to który z tych trzech byłby najlepszym wyjściem:
    - chińczyk (np. Onda) bez 2G
    - markowy tablet ze słabszym wyświetlaczem (1280) 1GB RAMu i 3G
    - markowy tablet z dobrym wyświetlaczem, 2GB RAMu i dużą ceną niestety. Nie wiem czy wykorzystam jego możliwości i czy coś słabszego nie będzie równie dobre.

Miał ktoś styczność z tabletem VIDO N90FHDRK?

Proszę o pomoc:)
  • REKLAMA
  • #2 12741230
    sq9cwd
    Poziom 27  
    Ocena: 142
    W życiu jest tak, że apetyt rośnie w miarę jedzenia. Nie zastanawiałbym się nad wyborem. Przyznam szczerze, że od samego początku miałem Ci zaproponować Nexusa. Dlaczego? Ile razy w życiu miałeś sytuację "Mogłem ciut dołożyć..."? Niewielki dodatek pieniędzy, a komfort użytkowania urządzenia wyraźnie wyższy. Nadwyżka pamięci? Za parę (może kilkanaście) miesięcy będziesz się zastanawiać skąd "wydłubać" dodatkowe MB. Zbyt dobry wyświetlacz? Przeżyłem szok, kupując telefon z wyświetlaczem SuperAMOLED. Teraz inne telefony to zwykłe banany.
    To moje podejście do sprawy. Jeżeli jednak nie przekonałem Cię do tego punktu widzenia zainteresuj się wersją "markowy tablet ze słabszym wyświetlaczem (1280) 1GB RAMu i 3G "
  • #3 12741989
    zieloczek100
    Poziom 38  
    Ocena: 51
    sq9cwd napisał:
    Przeżyłem szok, kupując telefon z wyświetlaczem SuperAMOLED.

U mnie to samo, miałem kiedyś jakiś telefon z dotykiem, później kupiłem Samsunga Wave na amoledzie, to byl szok, teraz mam Alcatela 6030 i gdy czasami wezmę do ręki Wave czuję do niego jakiś sentyment i zastanawiam się, dlaczego nie dołożyłem do czegoś na amoledzie?

Dodano po 2 [minuty]:

sq9cwd napisał:
    Przeżyłem szok, kupując telefon z wyświetlaczem SuperAMOLED.

U mnie to samo, miałem kiedyś jakiś telefon z dotykiem, później kupiłem Samsunga Wave na amoledzie, to byl szok, teraz mam Alcatela 6030 i gdy czasami wezmę do ręki Wave czuję do niego jakiś sentyment i zastanawiam się, dlaczego nie dołożyłem do czegoś na amoledzie?
  • REKLAMA
  • #4 12742410
    sulexi
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    A dla mnie zaś ekrany amoled są zbyt cukierkowe, lubie mojego nexusa 7 za realistyczne odwzorowanie kolorów, w samsungach amoledy mi przeszkadzały. Ale to chyba osobista sprawa.
  • #5 12743103
    zieloczek100
    Poziom 38  
    Ocena: 51
    Odnośnie Amoleda i ekranu IPS w alcatelu, filmy itp dla mnie lepszy jest Amoled, internet, czytanie IPS.
  • REKLAMA
  • #6 12743315
    Gensiorek
    Poziom 8  
    Z tym Nexusem to tak jak mówiłem, gdyby tylko miał 10 cali to nawet bym się nie zastanawiał i brał, tym bardziej, że mam też Galaxy Nexusa i jestem z niego bardzo zadowolony. Aktualizacja parę dni po premierze do najnowszego Androida to (mimo że najczęściej aktualizacje niewiele wnoszą) niezwykły hmm... komfort psychiczny:).
    Ale wydaje mi się, że będzie po prostu za mały, a duży Nexus jest za drogi.

Tak więc teraz proszę o pomoc w wyborze. Jako, że rezygnuję z Chińczyków oraz z 2GB RaMu i wyświetlacza z wysoką rozdzielczością, to obowiązkowo chce mieć modem 3G :)
    I znalazłem dwa bardzo ciekawe tablety:
    Acer iConia A211
    http://allegro.pl/tablet-acer-iconia-tab-a-211-gw-fabrycz-nowy-i3495151836.html
    Trochę przestarzały Android, chociaż nie wiem czy przypadkiem nie ma już aktualizacji do Jelly Bean? Super sprawa to dwa porty USB, w tym jeden pełnowymiarowy.
    I Lenovo S6000:
    http://allegro.pl/tablet-10-lenovo-s6000-4x1-2ghz-16gb-3g-gps-etui-i3521798807.html
    Tutaj niestety jeden microUSB, co i tak bez problemu mi starczy, no i nowy Android.

Bardziej mimo wszystko skłaniam się do Lenovo. Może ktoś zna jeszcze coś ciekawego w mniej więcej takiej samej cenie? Miał ktoś styczność z tymi tabletami?
  • #7 12749236
    Xerxex
    Poziom 16  
    Ocena: 140
    Witam serdecznie również interesuje mnie zakup tabletu tylko 10 calowego i cena do 2000. Myślę poważnie o Note
    http://www.mediamarkt.pl/tablet-samsung-galaxy-note-10-1-16gb-bialy-gt-n8010,id-642717
    tylko czy to dobra propozycja ponieważ jest tak ogromny wybór na rynku. Samsung galaxy tab 3 prezentuje sie ładnie ale ma słabsze specyfikacje w porównaniu do Note. Zależy mi na ładnym obrazie i jaki ekran wybrać. Proszę o poradę.
  • #8 12749276
    Gensiorek
    Poziom 8  
    A ja jednak najprawdopodobniej zdecyduję się na coś niekoniecznie "markowego", czyli:
    http://sklep.piktech.pl/pl/p/PIPO-M9-Pro-3G-A...B32GB%2C-BT%2C-WiFi%2C-dostawa%2C-zegarek/201

Produkty tej firmy cieszą się całkiem dobrą opinią, a dzisiaj wieczorkiem ma zostać opublikowana recenzja dokładnie tego modelu na jednym z portali.
    W chinach też już się trochę zmieniło i są firmy robiące produkty nie odstające jakością od właśnie np. Samsunga itd.
    I za nieco ponad 1000zł jest tablet któremu Samsung Note w żaden sposób dorównać nie może.

Jeżeli kogoś by interesowało jak z jakością Pipo M9 Pro, to po zakupie będę mógł podzielić się wrażeniami:)
    Pozdrawiam
  • #9 12749631
    Xerxex
    Poziom 16  
    Już kiedyś pożałowałem kilku złotych i kupiłem tańszy telefon mianowicie samsunga galaxy s plus zamiast s2 i wtedy zaczęły się problemy bo ten słabszy s plus nie nadawał się ani do gier ani do filmów bo mulił non stop więc już nie bawię się w takie rzeczy trochę taniej i szajs. W Twoim poście jest tablet do którego jeszcze zegarek jest gratis to już trochę banałem jedzie. Moja rada nie kupuj no namów.
  • #10 12749731
    Gensiorek
    Poziom 8  
    Ale to co piszesz, to zupełnie inna sytuacja. S i S2 to ta sama linia od tego samego producenta, a to, że kupiłeś model przestarzały, który miał parametry gorsze od nowego modelu to już niczyja wina jak tylko Twoja.
    Tutaj jest wybór między dwoma zupełnie innymi tabletami od dwóch zupełnie innych producentów.
    Co zrobisz Ty, twoja sprawa, ja mam zamiar kupić szajs który w przeciwieństwie do Note'a ma ekran IPS z rozdzielczością 1920x1200 i jasnością 700 nitów (TFT w Samsungu komentować nie będę), 32GB pamięci wbudowanej i wbudowany modem 3G.
    Ty za 1700zł dostaniesz rysik i znaczek Samsunga + małą czcionką "Made in China".

M9 Pro na allegro można dostać już za niewiele ponad 1000zł, ale ten sklep wybrałem dlatego, że właściciel jest aktywny na forach o tematyce tabletowej, każdy tablet przed wysłaniem jest sprawdzony i zaktualizowany, w razie gdyby mimo wszystko coś było nie tak to bez gadania wymienia na nowy. W takim wypadku wolę dopłacić 200zł i mieć święty spokój.
  • #11 12750300
    cluber
    Poziom 12  
    Ja juz pisałem gdzies, że jak tablet z 3G to tylko Kiano Core 10.1 z 3g. Działa rewelacyjnie. Modem daje rade nawet z Aero. A cena bardzo korzystna. i Kiano Assistance do tego.
  • #12 12750463
    Gensiorek
    Poziom 8  
    Zamówiłem już Pipo, i zaraz po zamówieniu znalazłem takie info:
    http://www.tabletowo.pl/2013/09/18/promocja-nexus-10-na-ibood-za-1460-zlotych/
    Gdyby tylko miał wbudowany modem 3G to nawet chwili bym się nie zastanawiał. Moim zdaniem bezkonkurencyjna oferta za tą cenę.
    Gdybym zobaczył ją przed kupnem Pipo to chyba też poważnie zastanowił bym się nad odpuszczeniem sobie 3G i używaniu zewnętrznego.

Sam mam Galaxy Nexusa i posiadanie sprzętu od Googla to wielki komfort.
  • #13 12750797
    sulexi
    Poziom 22  
    Mam to samo, a już niedługo Android 4.4 i na nexusa będzie najwcześniej :)
  • #14 12752882
    Xerxex
    Poziom 16  
    Chcę kupić n media markt na raty podradzi mi ktoś jaki najlepiej wybrać. Napewno 10 calowy żeby ekran zbliżony był do superamoledu bo chciałbym oglądać filmy hd. W miarę możliwości żeby nadawał sie do grania w jakieś dobre gry. Z góry dziękuję za pomoc.
    http://www.mediamarkt.pl/komputery-i-tablety_...cena_od=&cena_do=&filtr[401][p_1320]=9+-+10.9
  • REKLAMA
  • #15 12752940
    sulexi
    Poziom 22  
    Jakiegoś Samsunga, np Note 10.1 . Chyba że Nexus 10, rozdzielczość ekranu wyższa niż Full HD, aktualizacje Androida zaraz po premierze. Tylko w mediach go nie widzę. Ale byłby chyba najlepszą opcją.
  • #17 12753623
    Polka-1
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Mam Samsunga (1000zł) - nie pamiętam już modelu, ale jest świetny! Bateria trzyma niesłychanie długo, nic się nie zawiesza, nie resetuje. Naprawdę polecam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat zakupu tabletu do 1500zł z funkcją 3G, rozważając zarówno chińskie modele, jak Onda v972 i VIDO N90FHDRK, jak i markowe urządzenia, takie jak Asus Nexus. Wiele osób podkreśla znaczenie jakości wyświetlacza, sugerując, że lepszy ekran (np. Super AMOLED) może znacznie poprawić komfort użytkowania. Pojawiają się również propozycje modeli, takich jak Acer iConia A211 oraz Lenovo S6000, które oferują dobre parametry w przystępnej cenie. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi markami, wskazując na zalety i wady chińskich tabletów w porównaniu do renomowanych producentów. W końcu, niektórzy decydują się na zakup modeli takich jak Pipo M9 Pro, które oferują korzystne specyfikacje w niższej cenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA