logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie karty Fun - błąd niepoprawnego ID procesora, jak to naprawić?

hekatek 14 Mar 2005 11:35 3239 8
REKLAMA
  • #1 1314383
    hekatek
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    próbowałem juz tyle razy ze nie mam siły już
    Ciągle wyskakuje napis że niepoprawne ID procesora
    o co w tym chodzi??
  • REKLAMA
  • #2 1314546
    eaglet
    Poziom 14  
    Szukaj takiego programu FunProm3Rm
  • REKLAMA
  • #3 1314654
    halif
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Sprawdź, czy masz na pewno funkę, a możę to pic, albo funrarri.. Plastik? Jaki procesor?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1314679
    gregoorr
    Poziom 18  
    Ocena: 34
    Ja polecam I2c Prog v1.5. Jest bardzo prosty i niezawodny, nie mialem z nim problemow. W zalaczniku masz ten programik. Rozumiem za masz problem z zaprogramowaniem karty a nie z dzialaniem.
    1. Uruchamiamy program i2cProgATMega8515.exe (w załączniku)

2. Podłaczamy Phoenix/Funprog do LPT, i wkładamy kartę

3. Klikamy "Identificar micro"

4. Klikamy w sekcji Fuses leer... co spowoduje odczytanie bitów, które powinny być ustawione tak:

Reloj - External XTAL
    SUT - 4.1 lub 65 ms - na 0 nie chciało mi w tunerze działać
    BootSize - 128
    S8515C - ptaszek
    reszta pusta

jezeli jest inaczej - zmieniamy co trzeba i klikamy "Grabar"

następnie jeszcze raz klikamy leer i sprawdzamy czy bity są poprawnie ustawione - jeśli nie chcą sie ustawić a nie mamy dorobionego zasilania do funproga (zworki w phoenixie) zróbmy to.

5. Klikamy Borrar chip - otrzymamy komunikat 'chip borrardo'
    6. Klikamy Programmar Flash i wskazujemy plik SX_F.hex z archiwum - co zaprogramuje flash
    7. Klikamy Programmar eeprom int.. i wskazujemy plik SX_int.hex z archiwum - zaprogramuje sie eeprom internal
    Załączniki:
    • I2cProg.rar (659.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 1314687
    halif
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Najpierw niech napisze czy ma ATMEGE, czy zwykłą 8515. Potem będziemy dopasowywać programy. Moim zdaniem to wystarczy FunMagic, ale coś mi tutaj pachnie walniętą kartą, ale zobaczymy.
  • #6 1319720
    hekatek
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Mam Atmege 8515 to jest podobno Funrarri 16MHz na ext pisze 24c256, problem polega na tym że tuner sie często resetujeNa forum dowiedziale sie że to jest problem z kartą i 3eba ją zaprogramować od nowaKupielem Fun proga i JDMa ale podczas prog Fun promem wyskakuje komunikat Unknow ID processor Abort? i moge wybrać y or N Próbowalem też I2CProgiem ale nawet loader nie da się wgrać bo też wyskakuje komunikat coś z ID chip ale dokadnie nie pamiętam. Co mam zrobić aby to wsio chodzio bez resetu??
  • #7 1320008
    gregoorr
    Poziom 18  
    Ocena: 34
    Tu:
    http://epsilon.com.pl/support/funprog_phx_i2cprogatmega8515_jgpap_funkey.htm#kolejnosc
    masz wszystko bardzo ladnie opisane, opis ustawien portu, kolejnosc programowania itp. Obojętnie czy masz ATMEGA8515, czy np:AT90s8515 to program powinien rozpoznac. Moze sprawdz jakas inna karte, jak rozpozna to pozostanie tylko wadliwa karta. Ja do programowania zewnętrznej pamięci poprzez procesor uzywam program FUNEDIT a nie JGProg.
  • #8 1323742
    liteon323
    Poziom 11  
    Jesli jest to funrarii to byc moze ma zworke ktora do programowanie trzeba przelozyc o ile dobrze pamietam
  • Pomocny post
    #9 1332460
    owca1988l
    Poziom 11  
    Moim zdaniem wystarczy funmagic którego dołanczam. i wsad http://tomy.dvhk.pl/3010/3010.html lin od razu do ściągania. I powinno śmigać. A tu mas zopis jak wgrywać wsad do karty http://www.philips.int.pl/
    Załączniki:
    • Fun Magic.rar (622.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy błędu "niepoprawne ID procesora" podczas programowania karty Fun, najczęściej z procesorem ATmega8515, stosowanej w kartach typu Funrarri 16MHz z pamięcią 24c256. Przyczyną może być nieodpowiedni program do programowania lub niewłaściwe ustawienia fuse bitów. Zalecane jest użycie programu I2c Prog v1.5 lub FunMagic, które umożliwiają poprawne odczytanie i ustawienie fuse bitów (m.in. zegar zewnętrzny XTAL, SUT 4.1 lub 65 ms, BootSize 128, S8515C zaznaczone). Należy wykonać kolejno: identyfikację mikrokontrolera, odczyt fuse bitów, ich korektę, wymazanie pamięci chipu, a następnie zaprogramowanie flasha plikiem SX_F.hex. W przypadku problemów z rozpoznaniem ID procesora warto sprawdzić, czy karta jest oryginalna (Fun, Funrarri, Pic) oraz czy nie wymaga przełożenia zworek programujących. Dodatkowo, przy programowaniu zewnętrznej pamięci zaleca się użycie programu FUNEDIT zamiast JGProg. Wskazane są także instrukcje i poradniki dostępne na stronach producentów i forach, które opisują szczegółowo kolejność i ustawienia portów programatora. Jeśli program rozpoznaje inną kartę poprawnie, problem może leżeć w uszkodzonej karcie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA