logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zaprogramowanie karty FUNRARRI na Atmega8515 z EEPROM 24c256 - błędy i wsady

charnooh 10 Kwi 2005 23:35 1313 6
REKLAMA
  • #1 1394442
    charnooh
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam karte funrarri na procesorze Atmega8515 i eeprom 24c256
    Mam problem przy proghrmaowaniu karty funrarri. mam programator funprog phoenix. Otóż tak

1. Woła odemnie "int eeprom" a w zestawie wsadó tomiego jest tylko ext eeprom i flashe.
    2. Kiedy chce zaprogramować ext eeprom j2progiem, to po 5 linijkach wyskakuje mi zawsze błąd i nie wiem dlaczego. (loader jest zaprogramowany)
    3. w zestawie wsadów tomiego są wsady dla 8861 a nie ma dla 8515 nigdzie.

głównie mnie dziwi ten drugi problem.

Byłbym wdzięczny jeżeli ktoś byłby wstanie mi pomóc
  • REKLAMA
  • #2 1394478
    osa116
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    W zależności jaki masz programator, funrari programujesz I2Cprog_Atmega8515 - flash i Icprog - eprom, lub Funmagiciem flash i eprom
  • REKLAMA
  • #3 1394634
    charnooh
    Poziom 11  
    no i właśnei problem jest, gdy próbuje zaprogramować eeprom JCProgiem... wtedy wyskakuje mi z błędem...
  • REKLAMA
  • #4 1395640
    osa116
    Poziom 18  
    Ale dokładniej, błąd wyskakuje przy ładowaniu danych czy przy weryfikacji. U mnie wyskakuje błąd kiedy weryfikuje dane, ale mimo to funrari śmiga.
    Wcześniej pisałeś że masz J2prog potem że ICprog może się zdecydujesz.
  • REKLAMA
  • #5 1397754
    charnooh
    Poziom 11  
    Do flashowania eeproma używam JGPROG i chodziło mi o ten program cały czas (literówka:). A błąd wyskakuje nie przy weryfikacji, tylko przy ładowaniu.

Dopóki działam na FUNPROG i programuje chip to wszystko jest spoko, ale jak przychodzi do programowania eeproma i trzeba się przełączyć w phoenix, to koniec, ciągle z jakimś błędem wyskakuje
  • #6 1397881
    drajmer
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Najprosciej eeproma programuje sie w jdm-ie koszt jakies 10 zl na allegro . Niestety wiaze sie to z koniecznoscia wyciagania ukladu z plytki i wkladania w programator . Nie jest to takie trudna bo pamiec ma tylko 8 nozek . Program - IcProg .
  • #7 1399815
    osa116
    Poziom 18  
    Ja do programowania eproma używam JDM ISO i programu ICProg i nie mam takich kłopotów może być też JDM. Jak Drajmer pisze JDM kosztuje 10 zł polecam zakup na www.cartsplitter.pl wszystko tam kupuje i nigdy nie było kłopotów.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy programowania karty FUNRARRI opartej na mikrokontrolerze Atmega8515 z pamięcią EEPROM 24c256 przy użyciu programatora Funprog Phoenix. Użytkownik napotyka błąd podczas próby programowania pamięci EEPROM za pomocą programu JGPROG (wcześniej literówka: JCProg), który pojawia się podczas ładowania danych, a nie weryfikacji. W zestawie wsadów dostępne są pliki dla procesora 8861, brak natomiast wsadów dla Atmega8515. Rekomendowane jest użycie programów I2Cprog_Atmega8515 do flashowania i Icprog do programowania EEPROM, lub alternatywnie Funmagiciem. Wskazano, że najprostsze i bezproblemowe programowanie EEPROM można wykonać za pomocą programatora JDM (koszt około 10 zł) oraz programu ICProg, co wymaga wyjęcia układu z płytki. Użytkownicy polecają zakup programatora JDM z serwisu cartspliter.pl jako sprawdzone rozwiązanie eliminujące błędy pojawiające się przy próbach programowania EEPROM w środowisku Phoenix.
REKLAMA