logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Corsa `91 pompa wodna - wymiana. Czy to próba naciągnięcia?

MarcinMxa 14 Mar 2005 13:08 2826 6
REKLAMA
  • #1 1314623
    MarcinMxa
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Chciałem w swojej corsie wymienić termostat i przy okazji pasek rozrządu. W warsztacie powiedzieli że skoro juz ruszą to wszystko to warto wymienić również pompę wodną bo jak to się ruszy to będzie ciekła. Pompa na dzień dzisiejszy jest sprawna. Co Wy na to, czy to próba naciągnięcia mnie na koszty, czy faktycznie tak jest?
  • REKLAMA
  • #2 1314637
    Tomm1927
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Chłopaki z warsztatu mają rację. Ja tesh trochę zaimuję się mechaniką i zalecam wymianę pompy wodnej razem z wymianą rozrządu. Teraz nie wymienisz a za 10tkm Ci zacznie cieknąć i co wtedy?? Ponownie trzeba wszystko rozbierać.
    Zalecam wymianę tej pompy
  • REKLAMA
  • #3 1315235
    T/J
    Poziom 21  
    Ocena: 136
    Witam
    Jeżeli jest to pierwsza wymiana paska rozrządu to nie ma potrzeby wymieniać tej pompy pod warunkiem że :Przed rozebraniem tego wszystkiego sprawdź czy rozrząd pracuje cicho a jak rozbierzesz wszystko to dokładnie sprawdź te pompę czy nie ma najmniejszych śladów wycieków Jeżeli nic nie stwierdzisz to nie musisz jej wymieniać w takim przypadku te wymiany robi się profilaktycznie aby ściągnąc więcej kasy od klienta.
    Pozdrawiam
  • #4 1316277
    marcos25
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam
    Twoja corsa jak piszesz jest z 91 roku wiec ma juz ladnych parę latek wiec radziłbym przy wymianie paska rozrządu wymienić również pompę wody nie jest to taki straszny wydatek ( ok 100 zł ) Pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

Witam
    Twoja corsa jak piszesz jest z 91 roku wiec ma juz ladnych parę latek wiec radziłbym przy wymianie paska rozrządu wymienić również pompę wody nie jest to taki straszny wydatek ( ok 100 zł ) Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1318463
    evolutionVIII
    Poziom 13  
    Zdecydowanie zalecam pompę założyćnową, nawet jeżeli teraz nie leci to za parę miesięcy może być problem. Wydatek niewielki, a później nie będziesz jeszcze raz za rozrząd płacił...........
  • REKLAMA
  • #6 1328336
    virus_lx
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    Co do pompy to sie nie zgadzam z kolegami, ja wymieniałem już 2 razy pasek rozrządu i wcale nie musiałem wymieniać pompy, co to za bzdura???(mi też takie kity wciskali w sklepie motoryzacyjnym) jak może ona cieknąć przecierz tam jest tylko oring uszczelniający, jeśli wcześniej nie ciekła to i teraz nie będzie. Na twoim miejscu bym kupił tylko oring uszczelniający i pasek rozrządu.

ps. evolutionVIII to może jak już zrzucą rozrząd to wymienią odrazu głowice??? bo może za pare miesięcy sie wypalą gniazda zaworowe albo jeszcze coś innego??? Poza tym niewiem czy nie wielki wydatek 170 zeta za pompe, nie wiem jak Wam ale mi tam szkoda wywalać niepotrzebnie kase.

Mam nadzieje że mnie nie zlinczujecie za to co napisałem.
    Pozdrawiam
  • #7 1978033
    MarcinMxa
    Poziom 11  
    No nic, narazie podszedłem do problemu ekonomicznie i wymieniłem sam pasek. Tak teraz pztrząc na rzeczy na rynku to nie wylkuczone że dłużej nacieszę się tą 14 lenią pompą oryginalnie założoną, niż dziś produkowanym w Chinach sprzętem wątpliwej jakości.
    Jak się rozszczelni to zmienię - trudno.
    Narazie jestem na + finansowym bo nie cieknie.

Dziękuję za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej wymiany pompy wodnej w Oplu Corsie z 1991 roku podczas wymiany paska rozrządu i termostatu, większość uczestników zaleca profilaktyczną wymianę pompy wodnej. Argumentują to ryzykiem wycieku pompy po pewnym czasie eksploatacji, co wymagałoby ponownego demontażu rozrządu i generowałoby dodatkowe koszty. Koszt pompy wodnej oceniany jest na około 100-170 zł, co jest stosunkowo niewielkim wydatkiem w porównaniu do potencjalnych problemów. Jednakże pojawiły się też opinie, że jeśli pompa jest sprawna i nie wykazuje śladów wycieków, wymiana nie jest konieczna, a sugestie warsztatu mogą być próbą naciągnięcia klienta. Właściciel pojazdu ostatecznie zdecydował się na ekonomiczne rozwiązanie i wymienił tylko pasek rozrządu, obserwując stan pompy, która oryginalnie działała bez wycieków przez 14 lat. W przypadku awarii planuje wymianę pompy na nową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA