logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers WRP-250-5-KB - Jak naprawić wyciek wody?

koks140 17 Wrz 2013 12:05 12570 6
REKLAMA
  • #1 12745465
    koks140
    Poziom 8  
    Ocena: 9
    Witam
    Mam problem z moim Junkersem, a mianowicie kapie woda (tak jak na zdjęciu)

Szukałem już na forum rozwiązań z podobnymi przypadkami i czytałem tematy:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1096300.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1591308.html#7750656
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2194475.html#10415814

Niby wszystko to samo ale... sam już nie wiem (są to stare przypadki).
    W jednym z tematów piszą aby wymienić samą tuleję (nie wiem czy się sama da), w innym że cały regulator, a w tym ostatnim kolega rm142 pisze o samym uszczelnieniu wazeliną

Co do samego rozebrania tego ustrojstwa to ten czarny plastik (mikroprzełącznik-> jego obudowa?? jak zdarzyłem przeczytać rozkręca się tylko śrubami zaznaczonymi na rys kolorem czarnym czy też trzeba rozkręcić śrubkę zaznaczona kolorem żółtym (tu nie wiem czy ta "śrubka" to nie jest integralna część samego regulatora), niestety na zdjęciu wyżej nie widać czy jest to jakaś śrubka z trzpienia czy co?
  • REKLAMA
  • #2 12932037
    w-re?
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Czy dowiedziałeś się jak usunąć ten wyciek i jak to rozebrać? bo mnie to też spotkało i nie wiem jak się za tą usterkę zabrać. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 12933405
    grzesiek234
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 539
    Po prostu trzeba wymienić najprawdopodobniej elementy zespołu wodnego. Które? Trzeba zdiagnozować czy to pokrywka górna, membrana, zaworek czy dolna część. Zakup części u serwisantów :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 12933465
    tob53
    Poziom 22  
    Ocena: 121
    Sprawca wycieku to ta "pierdółka", niestety kosztowna, między 150-300zł, za samą część. Możesz spróbować ją wykręcić po zdemontowaniu tej czarnej obudowy mikroprzełącznika, później przeczyścić (iglicę)popychacz, przesmarować jakąś wazeliną techniczną, złożyć i może uda Ci się przynajmniej na jakiś czas zmniejszyć wyciek, ale nieuchronnie czeka cię wymiana. Może od razu zleć to do serwisu i wyjdzie taniej.
  • #5 12933507
    grzesiek234
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 539
    Mam taką używkę ale nie cieknąca i sprawną jak chcesz to zadzwoń. Albo nówka i po problemie.
  • REKLAMA
  • #6 15497279
    koks140
    Poziom 8  
    Ocena: 9
    w-re? napisał:
    Czy dowiedziałeś się jak usunąć ten wyciek i jak to rozebrać? bo mnie to też spotkało i nie wiem jak się za tą usterkę zabrać. Pozdrawiam.

Pomogla wazelina:)
  • #7 15500998
    tob53
    Poziom 22  
    Ocena: 121
    Jak wyciek powróci wymień, znalazłem ten dinks (nowy) za jedyne 60zł. Sklep w Katowicach, www.adamus.kqs.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wyciekiem wody w urządzeniu Junkers WRP-250-5-KB. W odpowiedziach sugerowane są różne metody naprawy, w tym wymiana elementów zespołu wodnego, takich jak pokrywka górna, membrana, zaworek lub dolna część. Wskazano, że koszt wymiany uszkodzonej części może wynosić od 150 do 300 zł. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami, w tym skutecznością smarowania wazeliną, co pomogło w krótkoterminowym rozwiązaniu problemu. Zasugerowano również, aby w przypadku powrotu wycieku rozważyć zakup nowej części, która kosztuje około 60 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA