logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić cewkę zapłonową do stroboskopu – jakie napięcie i jak mierzyć?

kubus21 14 Mar 2005 16:19 1422 3
REKLAMA
  • #1 1315042
    kubus21
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    Od dawna się męcze ze stroboskopem do ustawiania zapłonu,i żadnego efektu więc zaczynam od początku,i nie wiem jak sprawdzić cewke,tzn.co mi się na niej powinno indukować,gdy będzie dobrze nawinięta9dodam że trzeba ją nałozyć na kabel wn),prąd czy napięcie i jakie mniej więcej wartości.
    Jeśli ktos robił już taki układzik który jest tu dostępny na download to prosze o pomoc na gg np.,bo juz wszystko próbowałem,i nic.
    Z góry dzięki
    :)
  • REKLAMA
  • #2 1315104
    misiek_250
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Witaj
    na cewce nalozonej na przewod wn zawsze indukuje sie napiecie zalezne od napiecia przeplywajacego przez przewod wn
  • REKLAMA
  • #3 1315171
    trzy8
    Poziom 21  
    Ocena: 128
    misiek_250 napisał:
    Witaj
    na cewce nalozonej na przewod wn zawsze indukuje się napiecie zalezne od napiecia przeplywajacego przez przewod wn

Indukuje się Siła ElektroMotoryczna (SEM) zależna od liczby zwojów przekroju i prądu płynącego (nie napięcia) przez przewód.
  • #4 1315787
    kubus21
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    Ok,więc powiem tak,nawinołem 300 zw drutem o przekroju około 0.1 i nie wiem jak sprawdzić czy się dobrze indukuje,i co wogóle się tam indukuje.
    Chodzi o układ na diodach led,tzn.stroboskop,jest tu na elektrodzie,więc jak ktoś może pomóc mi z jego zmontowaniem to prosze o rozmowe na gg.
    Dzięki równiez za ewentualne odpowiedzi na forum.
    Pozdro
REKLAMA