logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

komputer stacjonarny - bład czy uruchamianiu Visty, GRUB error

seba183 19 Wrz 2013 12:28 1680 3
REKLAMA
  • #1 12753391
    seba183
    Poziom 9  
    Ocena: 15
    Witam,

po uruchomieniu kompa wyskakuje mi takie coś :

GRUB4DOS 0.4.2 (2007-01-07) Memory 639k/3326M, CodeEnd: 0x3C6FC.

[Minimal BASH-like line editing is supported. For the first word, TAB lists possible command completions. Anywhere else TAB lists the possible completions of a device/filename. ESC at any time exits.]

Problem pojawił się z dnia nadzień. Na komputerze mam tylko Vistę (linuxa nigdy nie instalowałem) Zależy mi na naprawie bo mam tam ważne pliki i nadal chciałem pracowac na tym. Bootowanie jest ustawione : 1 dysk 2 CD/DVD, w konsoli naprawy visty komendy bootrec /fixmbr bootrec /fixboot bootrec /rebuildbcd nie dały efektu. HELP.

Zdjęcie : komputer stacjonarny - bład czy uruchamianiu Visty, GRUB error
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 12756373
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Kup windowsa jeżeli musisz na windowsie pracować. Skopiuj ważne dane i używaj legalnego systemu. Jeżeli nie musisz na windowsie to używaj legalnie darmowego linuksa.
    Pozdrawiam.
  • #4 12759919
    Socratex
    Poziom 2  
    Rozwiązanie a'la "sklej taśmą klejącą" - stwórz małą partycję (jeśli nie masz wolnej, użyj programu typu paragon partition manager do podzielenia jednej partycji na dwie części), zainstaluj linuxa na tej małej partycji i przy uruchamianiu systemu wybieraj vistę z listy.
    Potem poczytaj o usuwaniu grub-a, ale w twojej sytuacji nie wiem czy ci to pomoże.

A na przyszłość polecam zainwestowanie w 7 a jak szkoda ci kasy to w XP.
    Vista to zakała windowsowej rodziny, tym bardziej jeśli piracka :D
REKLAMA