logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program w C . Kompilacja w DevC . Pojawia się mnóstwo błędów.

muzg31 14 Mar 2005 21:46 1113 7
REKLAMA
  • #1 1316065
    muzg31
    Poziom 11  
    Naprawde to zaczynam dopiero naukę ale mam problem jak pisze program. Problem trkwi w komplikacji gdzyż mam pełno błędów...
    Dałem tu przykład mojego programu pomrzcie prosze!!! Co źle robie!!!
    Ah komplikuje w DevC++

#include <iostream.h>
    main()
    {
    int ile ;

cout << "Ile gwiazdek ma miec kapitan? : " ;
    cin >>ile ;
    cout << "\n No to narysujmy je"
    while(ile)
    {
    cout << "*" ;
    ile = ile - 1 ;
    }
    }
  • REKLAMA
  • #2 1316149
    GrzesGrz71
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    witaj

Cytat:
    cout << "\n No to narysujmy je"

nie dałeś na końcu średnika

pozdrowionka
  • REKLAMA
  • #3 1316340
    wddf
    Poziom 18  
    Tez dopiero zaczynam ale jak na moja głowe czy nie jest błędne postawienie warunku w petli while (znaczy jego brak), jestem prawie pewny ze jest tam błąd, powodzenia

mialem rację powinno być np. while(ile!=0) czyli wykona warunek dopoki ile nie bedzie równe 0
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1316388
    tmg83
    Poziom 14  
    warunek jest w porzadku - 0 oznacza fałsz, a dowolna inna wartość prawde, zatem zmniejszajac wartosc <ile> w kazdym kroku petli dojdziemy w koncu do 0, co jest logiczna wartoscia falszu i przerwie petle. Natomiast Grzes ma racje, ze brakuje srednika.
    Reszta na oko jest w porzadku, ale jak masz jakies inne bledy przy kompilacji, albo bedziesz mial przy kolejnym programie, to pamietaj zeby pytajac wkleic w poscie te komunikaty.
  • REKLAMA
  • #5 1316420
    wddf
    Poziom 18  
    Faktycznie niepomyslałem... sorki
  • #6 1316806
    muzg31
    Poziom 11  
    dobra poprawiłem ale dalej mam błędy np. ale po angielsku:

#warning This file includes at least one deprecated or antiquated header. \
    Please consider using one of the 32 headers found in section 17.4.1.2 of the \
    C++ standard. Examples include substituting the <X> header for the <X.h> \
    header for C++ includes, or <iostream> instead of the deprecated header \
    <iostream.h>. To disable this warning use -Wno-deprecated.
  • #7 1316823
    Caladan
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    CHodzi tylko o konwencje. Jakbys uważnie przeczytal co wyswietlil kompilator, byloby jasne, ze masz po prostu usunac z linijki include znaki ",h", albo tez uzyc odpowiedniego switcha, ktory wyeliminuje te ostrzezenia.

Ach, i to jest wlasnie OSTRZEZENIE a nie BLAD :-)

Jesli chcesz, by wywalal Ci wszystkie bledy i podejrzenia o bledy, mozesz dodac opcje -Wall i - Pedantic :D Wtedy to juz sie zaden blad nie przeslizgnie :D
  • #8 1317264
    Bielsky
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Tak, jak napisał Caladan.
    napisz:
    #include<iostream>
    using namespace std;

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy kompilacji prostego programu w języku C++ w środowisku DevC++. Program zawiera błędy składniowe, m.in. brak średnika po instrukcji cout oraz użycie przestarzałego nagłówka . Warunek w pętli while jest poprawny, ponieważ w C++ zero oznacza fałsz, a każda inna wartość prawdę, więc pętla działa do momentu, gdy zmienna osiągnie zero. Kompilator generuje ostrzeżenia o użyciu przestarzałych nagłówków, sugerując zastąpienie nowoczesnym oraz dodanie dyrektywy using namespace std;. Zaleca się usunięcie rozszerzenia ".h" z nagłówków, co eliminuje ostrzeżenia. Dodatkowo można użyć opcji kompilatora -Wall i -pedantic, aby uzyskać pełne raportowanie błędów i ostrzeżeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA