logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigabyte HD 7950 - Artefakty w BIOSie i zawiechy podczas gry, co robić?

Phobos91 21 Wrz 2013 15:11 2709 6
REKLAMA
  • #1 12761200
    Phobos91
    Poziom 2  
    Witam wszystkich. Niedawno kupiłem nowego radeona HD 7950 od Gigabyte z chłodzeniem Windforce 3. Przez jakiś czas działał poprawnie. Niestety, pewnego dnia komputer dostał zawiechy podczas gry w Star Wars: The Old Republic. Po restarcie pojawiły się dziwne artefakty już w biosie, których zdjęcie załączam wraz z postem. Dodam, że kartę testowałem na trzech konfiguracjach, więc po kolei.

Pojawienie się problemu nastąpiło na komputerze z następującymi podzespołami:

Płyta główna: MSI 870A-G46
    Procesor: AMD Phenom II X4 960T
    Pamięć: GoodRam DDR3 1333 2x 4 GB
    Zasilacz: be quiet! Pure Power L7-530W BN106
    Karta graficzna: Gigabyte HD7950 3GB 384 PCI-E GDDR5 WF3

Przelożyłem kartę do starego komputera biorąc również zasilacz:
    Płyta główna: Asus M2N
    Procesor: AMD Athlon 2X 4400+
    Pamięć: GoodRam DDR2 800 2x 1 GB

Co dziwne, na tej konfiguracji problem nie wystąpił. Nie testowałem jednak komputera szczególnie długo.

Następnie kupiłem nową płytę główną i procesor, gdyż tak czy owak planowałem rozbudowę komputera, więc teraz konfiguracja wygląda tak:
    Płyta główna: Gigabyte GA-H87-HD3 H87 s.1150
    Procesor: Intel Core i5-4670K 3,4 GHz 6MB cache s. 1150 Box
    Pamięć: GoodRam DDR3 1333 2x 4 GB

Na tej konfiguracji dzieje się to samo, co na tej z Phenomem - migocze ekran, zwiecha, paski ciemno-jasno szare wzdłuż ekranu, konieczny reset, artefakty w biosie oraz w menu wyboru systemu.

Jak widać punktem wspólnym wszystkich zestawów jest nowy radeon oraz zasilacz. Zasilacz kupiłem w grudniu 2011, więc trochę już odsłużył. Czy możliwe jest, aby był on źródłem problemu, czy raczej stawiać na GPU? Wydaje mi się, że takie artefakty mogą wskazywać na uszkodzenie VRAM. w FurMarku karta wysypała się mając temperature 65C po kilku minutach testowania. Poniżej zdjęcia ilustrujące problem:

Gigabyte HD 7950 - Artefakty w BIOSie i zawiechy podczas gry, co robić? Gigabyte HD 7950 - Artefakty w BIOSie i zawiechy podczas gry, co robić? Gigabyte HD 7950 - Artefakty w BIOSie i zawiechy podczas gry, co robić?
  • REKLAMA
  • #2 12761224
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Phobos91 napisał:
    Przelożyłem kartę do starego komputera biorąc również zasilacz:
    Płyta główna: Asus M2N
    Procesor: AMD Athlon 2X 4400+
    Pamięć: GoodRam DDR2 800 2x 1 GB

Co dziwne, na tej konfiguracji problem nie wystąpił. Nie testowałem jednak komputera szczególnie długo.

Ciekawe, że problem sie nie ujawnił. Może nie zdążył.
    To jedyny zestaw z ddr na 800Mhz.

Spróbuj przestawić ram z 1333 na 800mhz.

Nie mam wątpliwości, że mamy do czynienia z jakimś uszkodzeniem karty gr. - jednak dosyć nietypowym, po screenach widać, że to się dopiero zaczyna.
    Dokonaj dokładnych oględzin karty po demontaży chłodznia (jeśli nie ma już gwarancji)
    Podmniana zasialcza jest do wypróbowania.
    Spróbuj jeszcze z ramem na 800mhz.
  • REKLAMA
  • #3 12761242
    alienXXL
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Zdaje się że czeka Cię wymiana zasilacza na silniejszy w specyfikacji karty jest podane min 500 wat, Ty masz 530, a z niego zasilasz pozostałe komponenty razem z dyskami to może być około 650-700 wat, by się upewnić sprawdź spadki napięć na zasilaczu
  • REKLAMA
  • #4 12761274
    Szaman7
    Poziom 25  
    Ocena: 54
    alienXXL napisał:

Zdaje się że czeka Cię wymiana zasilacza na silniejszy w specyfikacji karty jest podane min 500 wat, Ty masz 530, a z niego zasilasz pozostałe komponenty razem z dyskami to może być około 650-700 wat, by się upewnić sprawdź spadki napięć na zasilaczu

Nie. 700W to 2 takie zestawy pobierają.
  • #5 12761283
    Phobos91
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedzi. Nie sądzę, że problemem jest moc zasilacza, co najwyżej jego niewydolność w dostarczeniu energii, może uda mi się pożyczyć od znajomego drugi, ten sam model zasilacza do testu, póki co jednak nie mam możliwości sprawdzenia. Za chwilę spróbuję przetestować kartę z ramem na 800 MHz.
  • #6 12761296
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    Zasilacz jest OK nie ma tu nic do rzeczy. Możliwe że karta ma wadę, sporo kart od GB szczególnie w wersji OC ma problem. Jeśli to nowa karta to daj ją do reklamacji.
  • REKLAMA
  • #7 12769354
    Phobos91
    Poziom 2  
    Kartę oddałem do sklepu, w sklepie Proline we Wrocławiu wymienili mi na inną sztukę bez problemu. Póki co wszystko działa stabilnie, mam nadzieję, że tak pozostanie. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problemy z kartą graficzną Gigabyte HD 7950, która po pewnym czasie zaczęła generować artefakty w BIOSie oraz zawieszać się podczas gry w Star Wars: The Old Republic. Po przetestowaniu karty w różnych konfiguracjach, problem nie wystąpił w starszym komputerze. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie pamięci RAM, zasilacza oraz ewentualne uszkodzenie karty. Ostatecznie, użytkownik oddał kartę do sklepu, gdzie wymieniono ją na nową, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA