logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie internetu z Sagemcom F@st 2704 do ps3

ojciec1992 21 Wrz 2013 15:18 3663 8
REKLAMA
  • #1 12761225
    ojciec1992
    Poziom 2  
    Witam. Kilka dni temu podpisałem nową umowę z orange/tp i byłem zmuszony wymienić Livebox2 na Sagemcom F@st 2704.
    Podłączenie stacjonarki przez kabel i laptopa przez WiFi przebiegło bez problemu natomiast nie mogę podłączyć ps3 zarówno za pomocą kabla jaki i WiFi.
    Proszę o pomoc, Pozdrawiam.

Dodano po 2 [godziny]:

Udało mi się ustalić ze problemem jest sam ruter który ma chyba złą konfiguracje przez co ps nie może się pod niego w pełni podpiąć. Podczas łączenia uzyskuje ip ale połączenie z internetem już nie. Sam ps wyświetla komunikat 80710102
  • REKLAMA
  • #2 12763970
    dinos83
    Poziom 33  
    Ocena: 179
    Pokaz zrzuty ekranów z konfiguracji routera.
  • REKLAMA
  • #3 12764658
    ojciec1992
    Poziom 2  
    Chwilowo wystawiam tylko to bo nie wiem co dokładnie ci interesuje.
    Jestem dość zielony w tych sprawach :) wiec jak coś pisz co ci trzeba by mi pomóc. Podłączenie internetu z Sagemcom F@st 2704 do ps3
  • #4 12764713
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 494
    Spróbuj ustawić w PS3 adresy IP na stałe:
    IP 192.168.1.250
    maska 255.255.255.0
    brama 192.168.1.1
    dns 194.204.152.34
    dns2 194.204.159.1
  • #5 12765323
    ojciec1992
    Poziom 2  
    Spróbowałem wprowadzić powyższy stały adres ip na PS3 po czym działy sie następujące rzeczy:
    Pierwsza próba to uzyskanie ip ale brak połączenia z internetem, po drugiej uzyskanie ip i połączenie z internetem ale ps3 wyświetla komunikat o braku najnowszej aktualizacji po czym zerwanie połączenia. Chciałem dać już sobie spokój ale postanowiłem być zawzięty :P trzecia próba to uzyskanie ip połączenie sie z internetem i nawet ps zaczął ściągać aktualizacje ale po 3min stracił połączeni i wszystko diabli. Czwarta próba brak uzyskania ip.
    Po tym odpiłem pc od modemu i wyłączyłem wszystkie urządzenia WiFi zostawiłem samego ps3 ale to też nic nie dało.
    Po każdej z prób ps3 wyświetlał prawdopodobne przyczyny braku internetu czyli nie aktywna strona Sony Entertainment Network lub z modem nie posiada rutera i należy skonfigurować opcje PPPoE (nie wiem co to i jak to sie robi)
  • REKLAMA
  • #6 12765380
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 494
    Spróbuj jeszcze zmienić szyfrowanie lub wyłącz je tymczasowo. Zmień też kanał WiFi.
    Jeśli łączysz kablem to spróbuj go zmienić na inny.
  • #7 12765725
    ojciec1992
    Poziom 2  
    Zmiana kanału WiFi nic nie zmieniła ale gdy podłączyłem konsole pod kabel od pc to nawiązała połączenie z internetem. Nie wiem tylko teraz w czym tkwi problem gdyż podłączyłem pod tamten kabel(gdzie pierwotnie był ps3) pc i laptopa i oba chodziły natomiast ps3 już nie a przy kablu gdzie mam pc to konsola działa natomiast WiFi wciąż tylko na ps3 nie działa.

Wielkie dzięki dla Heinzek za pomoc i pomysł z innym kablem.
  • REKLAMA
  • #8 12767755
    dinos83
    Poziom 33  
    Ocena: 179
    ojciec1992 napisał:
    Chwilowo wystawiam tylko to bo nie wiem co dokładnie ci interesuje.

Interesuje mnie konfiguracja: wan, lan, wifi, wifi zaawansowane na początek. Zrzut z inssidera po ~30s, z zaznaczoną twoją siecią w pokoju z konsolą.
    Przewody sam zarabiałeś? Kabel kategorii 5e? Przetestowałeś testerem utp czy dobrze został zarobiony?
  • #9 12769231
    Lukastob
    Poziom 11  
    Witam,
    mam podobny problem z połączeniem ps3 i fast 2704, jednego dnia internet zadziałał mi gdy wprowadziłem następujące zmiany w ustawieniach zaawansowanych sieci bezprzew. w ruterze:
    802.11n - disabled
    54g w trybie 802.11b
    54g protection disabled
    preambule na short
    Xpress technonogy disabled
    dhcp włącząne w ruterze i ps3, ale serwery dns wpisane ręcznie

jednak na drugi dzień przestało to działać i zgłupiałem zupełnie, oczywiście żadnych zmian w ustawieniach nie robiłem. Ps3 niezależnie od ustawień pokazuje połączenie z ruterem (ten widzi też konsole) problem jest z wyjściem na świat może to też kwestia przekierowania jakichś portów, na razie nie mam pomysłów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem konsoli PS3 do routera Sagemcom F@st 2704 po wymianie z Livebox2. Połączenie przez kabel i WiFi działa dla innych urządzeń, ale PS3 nie może uzyskać dostępu do internetu, wyświetlając błąd 80710102. Użytkownik próbował ustawić stały adres IP, zmieniać kanały WiFi oraz wyłączać szyfrowanie, co przyniosło częściowe rezultaty, ale problem z połączeniem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie konfiguracji routera, w tym ustawień DHCP i portów, a także testowanie kabli. Wspomniano również o konieczności wyłączenia niektórych opcji w ustawieniach zaawansowanych routera.
REKLAMA