logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dostępu do edycji równań w Microsoft Equation 3.0 w Word 2003

eudajmonion 15 Mar 2005 13:56 58873 14
REKLAMA
  • #1 1317504
    eudajmonion
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    mam problem polegający na tym, iż nie mogę edytować równania (rozpocząć mogę -aż do zamknięcia edytora). wyświetla się komunikat:
    "program word nie może otworzyć dokumentu: użytkownik nie ma uprawnień dostępu."
    tworzenie równania w całkowicie nowym dokumencie oczywiście nie pomaga (dalej ta samo)
    opisany kłopot występuje w word 2003
  • REKLAMA
  • #2 1317581
    Krook
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Witam
    Miałem podobny problem. Poradziłem sobie w bardzo prosty sposób: przywróciłem z ghosta system z officem i juz bylo OK. Szczerze mówiąc dużo czasu spędziłem grzebiąc w ustawieniach i nie znalazłem przyczyny. Proponuję zainstalować offica od nowa tylko nie "na kupę", ale dopiero po usunięciu starego. Albo jeszcze lepszy pomysl: zmienic offica na 2000 - jest NIEZAWODNY. No zawsze jeszcze można przerzucić się na OpenOffica.
    Reasumując: Proponuję reinstall offica. Ja nie znalazłem innego wyjścia z sytuacji. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1317737
    eudajmonion
    Poziom 17  
    zrobiłem tak:
    odinstalowałem offica, wyłączyłem kompa i ponownie zainstalowałem wybrane elementy offica (bez outlooka).
    po instalacji miałem te same ustawienia co przed deinstalacją (to pewnie klucze w rejestrze)
    dalej nie mogę edytować :(
  • REKLAMA
  • #4 1317835
    wddf
    Poziom 18  
    sproboj pousuwac i klucze w rejestrze
  • #5 1318226
    jakubbulas
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    eudajmonion napisał:
    opisany kłopot występuje w word 2003

Krook napisał:
    Albo jeszcze lepszy pomysl: zmienic offica na 2000 - jest NIEZAWODNY.

Moim zdaniem lepszego Office'a niż 97 firma z Redmond nie wydała. I odradzam Office'a 2000 oraz 2003 ze względu na liczbę błędów (przykładowo w druku - spotkałem się przy ok. 100-stronicowym dokumencie gdzieś na 20 stronie Office 2000 nakładało na siebie linijki, a czasem nawet całę akapity szły jeden na drugim i to nie tylko u mnie). Jak już komuś bardzo zależy na czymś nowszym to może użyć Office XP.

PS. Czy nikt nie zauważył, że taki Office najmarniej kosztuje 500 zł? Przecież zmiana na inną wersję kosztuje!
  • REKLAMA
  • #6 1318559
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Nie przesadzajcie z tą ogromną ilością błędów w Office 2000 i 2003 !
    Używałem obu i stwierdzam, że 2003 jest dużo szybszy i mniej "zasobożerny" od 2000. Błędów w 2003 znalazłem kilka ale się przezwyczaiłem i zupełnie nie przeszkadza mi to w pracy (z edytorem równań nie mam żadnych problemów), w 2000 też było kilka, chyba nawet więcej niż w 2003.
    Jeżeli nie masz Service Packa 1 do 2003 to warto by było go zainstalować.
    Poszukałbym też na stronach Pomocy technicznej Microsoftu czy nie ma tam rozwiązania Twojego problemu.
    Przyznaję jednak rację, że wersja 97 z Service Packami 1, 2 i 3 jest najlepsza.
  • #7 1318746
    eudajmonion
    Poziom 17  
    paweliw napisał:

Jeżeli nie masz Service Packa 1 do 2003 to warto by było go zainstalować.

mój opisany problem występuje z service packiem 1 ale też bez niego (zaraz po reinstalacji też sprawdzałem)
    co prawda mam norton ghosta z obrazem, ale już z tym officem i boje się, że to niczego nie zmieni jak przywrócę systema i dalej pojawi się opisany błąd. dodatkowo będę musiał instalować programy (a to jest trochę uciążliwe).
  • #10 1319067
    eudajmonion
    Poziom 17  
    paweliw napisał:
    Spróbuj może jeszcze poczytać to http://support.microsoft.com/default.aspx?SCID=kb;pl;820916.
    Z edytorem równań miałem problemy na nieco słabszych komputerach, myślę jednak że Ciebie to nie dotyczy.

Zmienianie opcji Edytora równań programu Word 2003 w rejestrze systemu Windows-bawiłem się przed chwilą tym, ale nie przyniosło mi to oczekiwanych rezultatów
    kompa mam dość nowego (athlon 2200, 512MB RAM'u itd.)

przepatrzyłem też tą witrynę offica różne hasła wpisywałem, ale nie było nic temat błędnego edytowania tekstu (opisanego powyżej)
  • #11 1320521
    eudajmonion
    Poziom 17  
    dziś jeszcze zainstalowałem sobie Match Type 5.2a (trial). przyznam, że jest tam trochę więcej tych bajerów, bardziej przyjazny. próbowałem konwertować tego equation 3.0 (co jest w pakiecie office) na equation 5.0 (trial) i udało się to zrobić. teraz mam tak ustawione, że jak nacisnę na edytor równań to mam bardziej przyjazny interfejs (match type 5.2a)… ale niestety edycja równania tutaj też nie działa :(
    instalując ten programik miałem nadzieję, że ominę problem nowszą wersją. niestety tak się nie stało. wnioskuję, że coś jest nie tak w samym wordzie 2003 (uprawnienia mam ustawione na „nieograniczony dostęp”)

wddf napisał:
    sproboj pousuwac i klucze w rejestrze

Trochę mnie to już gnębi. Zastanawiam się nad ponownym odinstalowaniem Office’a i ponowną instalacją. Tylko nie wiem jak pousuwać te klucze w rejestrze (gdzie one są i czym to zrobić)
  • #12 1320611
    jakubbulas
    Poziom 16  
    klucze usuwa się najłatwiej programem regedit (bo już go masz) (aby uruchomić Start>Uruchom>regedit>OK:))
  • #13 1320718
    eudajmonion
    Poziom 17  
    patrząc na rejestr komendą regedit trochę mnie to przeraża. są bardzo porozrzucane te klucze offica (nie mówiąc że ich jest dużo). po prostu kłopotliwa sytuacja.
    zastanawiam się nad programem w stylu scanreg, ale ponoć są lepsze (jeśli można to tak napisać) - tylko nie wiem jakie. może jakieś propozycje?
  • #14 1320740
    jakubbulas
    Poziom 16  
    Ja nie lubię programów, które robią automatycznie coś za mnie.
    Mimo wszystko bym skorzystał z regedit. Ja bym wolał kilka godzin spędzić niż żeby coś mi się zapsuło przez to że głupi program nie przewidział czegoś :).
  • #15 1985545
    eudajmonion
    Poziom 17  
    od tego czasu stawiałem dwa razy system od zera i potem instalowałem tego worda 2003. dalej pyskuje... i co ciekawe przy zamykaniu systema (a właściwie tlena) pojawia się znowu (przed formatowaniem też tak było) sygnał błędu w tle. dlaczego?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku możliwości edycji równań w Microsoft Equation 3.0 w programie Word 2003, gdzie pojawia się komunikat o braku uprawnień dostępu do dokumentu. Próby rozwiązania obejmowały reinstalację pakietu Office, usuwanie kluczy rejestru systemu Windows, instalację Service Pack 1 do Worda 2003 oraz testowanie alternatywnych edytorów równań, takich jak Match Type 5.2a. Pomimo tych działań problem nadal występuje, a użytkownik dysponuje pełnymi uprawnieniami systemowymi. Dyskusja wskazuje na możliwe problemy z konfiguracją rejestru lub błędy w samym Wordzie 2003. Zalecane jest dokładne usunięcie wszystkich kluczy Office w rejestrze przed ponowną instalacją oraz konsultacja z bazą wiedzy Microsoftu. Wątpliwości budzi również stabilność i błędy w wersjach Office 2000 i 2003, a także sugestie dotyczące alternatywnych wersji Office lub OpenOffice jako potencjalnych rozwiązań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA