logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obrotomierz elektryczny AC 3-fazowy – jak działa przetwarzanie sygnału z prądniczki?

Bajkozaur 25 Wrz 2013 18:55 2298 8
REKLAMA
  • #1 12776831
    Bajkozaur
    Poziom 10  
    Witam.

Poszukuje informacji na temat zasady przetwarzania prądu przemiennego 3-fazowego generowanego przez prądniczkę tachometryczną na wskazania prędkości obrotowej.

Prosiłbym o jakieś publikacje związane z tym tematem.

Posiadam kilka tytułów dotyczących pomiarów prędkości obrotowej jednak nigdzie nie mogę znaleźć danych na temat zasady przetwarzania prądu z prądniczki na wychylenie wskazówki, bądź wskazania cyfrowe.

Nie interesują mnie wskaźniki magnetoindukcyjne, czy innego rodzaju.

Prosiłbym o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12777111
    Inkwizycja
    Poziom 30  
    Ocena: 415
    Szukaj pod hasłem "prądnica tachometryczna synchroniczna". Generalnie zwykła prądnica trójfazowa ze wzbudzeniem na magnesach trwałych. Napięcie i częstotliwość zależy od prędkości (liniowo). Można mierzyć f lub U. W pierwszym przypadku podłączasz częstotliwościomierz wyskalowany w obr/min w drugim woltomierz poprzez prostownik. Tak po skrócie. Polecam Z.Stein "Maszyny elektryczne".
  • #3 12780590
    Bajkozaur
    Poziom 10  
    Ok dzięki, poszukam książki.

Pod tym hasłem już szukałem.

Dorzucę kolejne pytanie.

Wiem, że wielkościami pomiarowymi są U i f. Tylko czy dotyczy to wszystkich prądniczek tachometrycznych? Jak jest w przypadku prądniczek asynchronicznych?

A konkretniej, w jakich przypadkach prędkość obrotową możemy mierzyć badając wartość napięcia indukowanego, a kiedy częstotliwość?

Czy jest to zależne od symetryczności bądź asymetryczności uzwojenia?

Czy zależy to od rodzaju prądniczki? (synchroniczna/asynchroniczna)
    Jeśli można to poprosiłbym o jakieś wzory udowadniające.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12780736
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    Cytat:
    3.1.15. Publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum.

Co to za model prądnicy tachometrycznej?
    Na tabliczce znamionowej powinny być jakieś parametry, choćby stała napięciowa, maksymalne obroty, prąd.
  • REKLAMA
  • #5 12780969
    Bajkozaur
    Poziom 10  
    To nie dotyczy konkretnego modelu.

Chodzi tylko o informacje czysto teoretyczne.

W jakich prądniczkach tachometrycznych do pomiaru prędkości obrotowej wykorzystuje się U, a w jakich f, od czego jest to zależne?
  • Pomocny post
    #6 12781076
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    W przypadku prądnic tachometrycznych prądu stałego (z komutatorem i magnesami trwałymi) masz stałą napięciową na wyjściu, np. 0,01 V na każdy 1 obr/s. Wystarczy wtedy napięcie wyjściowe podzielić przez stałą napięciową i masz obroty. Łatwo wyskalować woltomierz tak, by wskazywał wynik w obrotach na minutę. Układ bardzo prosty, a skuteczny.

Prądnic tachometrycznych asynchronicznych się nie stosuje (głowy nie dam uciąć), gdyż należy zasilić taką prądnicę mocą bierną, oraz rozkręcić do obrotów nadsynchronicznych.

Prądnice synchroniczne tachometryczne mają stałą częstotliwościową np. 1Hz na każdy 1obr/s (jedna para biegunów). Potrzebny więc przetwornik f/U o znanej charakterystyce przetwarzania (brak offsetu, wysoka liniowość). Można też mierzyć napięcie na wyjściu, chociaż lepiej w takim przypadku sprawdzi się prądnica tachometryczna prądu stałego.
  • #7 12781451
    Bajkozaur
    Poziom 10  
    Poniżej zamieściłem 2 strony z teorii do ćwiczenia znalezionego w internecie.

prosiłbym o wyjaśnienie czy dobrze rozumiem.

Wirnik kubkowy jest obracany z pewną prędkością przez wał napędowy którego prędkość obrotowa jest mierzona, do wytworzenia SEM w uzwojeniu które następnie przekaże do miernika napięcia potrzebna jest SEM wytworzona w wirniku kubkowym, indukowana z kolei przez uzwojenie wzbudzenia.

Częstotliwość prądu wzbudzenia = częstotliwość prądu roboczego
    wartość SEM roboczego jest zależna tylko od SEM rotacji (SEM wzbudzenia jest stała)

Czyli dla zachowania tej zasady musi istnieć SEM transformacji wywołana z uzwojenia wzbudzenia (prąd w uzwojeniu musi mieć stałe U i f).

Wirnik musi być przewodnikiem?

Obrotomierz elektryczny AC 3-fazowy – jak działa przetwarzanie sygnału z prądniczki? Obrotomierz elektryczny AC 3-fazowy – jak działa przetwarzanie sygnału z prądniczki?

Z tego by wynikało, że tylko w przypadku prądniczki tachometrycznej indukcyjnej, która jest prądniczką asymetryczną, dwufazowej wraz ze zmianą prędkości obrotowej zmienia się U, a f pozostaje bez zmian?

Czy może wpływ na to ma tylko indukcyjny sposób zmiany wielkości mierzonej na odpowiedni sygnał elektryczny? (Czy byłoby to możliwe w jakiś sposób z większą ilością faz?

We wzorach podanych na skanach jest stała 4,44 oraz literka C. Jeśli można to prosiłbym o informacje skąd się wzięły i co oznaczają.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 12781472
    Inkwizycja
    Poziom 30  
    Ocena: 415
    U lub f - prądnice synchroniczne.
    U - prądnice prądu stałego.
    U - prądnice tachometryczne indukcyjne dwufazowe (nie spotkałem się z nazwą "prądnicy tachometrycznej asynchronicznej" ). W tym przypadku ważna jest jakosć wykonania prądnicy bo moze wystapić tzw. sygnał zerowy czyli napięcie przy nieruchomym wirniku.

Wzory są dla każdej z wyżej wymienionych urządzen dostępne w każdej książce do maszyn.

Do:
    Luke666 nie o taką prądnice asynchroniczną chodzi :D
  • #9 12793585
    Bajkozaur
    Poziom 10  
    Dzięki za pomoc. Trochę mi się rozjaśniło.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zasady przetwarzania prądu przemiennego 3-fazowego generowanego przez prądniczki tachometryczne w kontekście pomiaru prędkości obrotowej. Uczestnicy wymieniają się informacjami na temat prądnic synchronicznych i asynchronicznych, wskazując, że prądniczki tachometryczne prądu stałego mają stałą napięciową, co umożliwia pomiar obrotów na podstawie napięcia. W przypadku prądnic synchronicznych można mierzyć zarówno napięcie, jak i częstotliwość, przy czym istotne jest, aby prądniczka była dobrze wykonana, aby uniknąć sygnału zerowego. Uczestnicy podają również, że prądniczki asynchroniczne nie są powszechnie stosowane w pomiarach prędkości obrotowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA