logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamocowac antene wi-fi (mechanicznie) - troche smiszny temat, ale...

ken-wawa 26 Wrz 2013 12:34 1161 2
REKLAMA
  • #1 12779256
    ken-wawa
    Poziom 13  
    Ocena: 142
    Pytanie moze na pierwszy rzut oka wydac sie zaskakujace. Ale mam problem i nie bardzo wiem, jak go rozwiazac.

Mam ruter i kupilem do niego mocniejsze anteny. Problem w tym, ze ze wzgledow historycznych wszystkie potrzebne do polaczenia rutera kable sa w metalowej szafce (kiedys wi-fi nie bylo, byl tylko kablowy ethernet). Nie bardzo usmiecha mi sie wyciaganie kabli w inne miejsce (wciaz niektore urzadzenia biora net po kablu), wiec ruter musi wyladowac w tej szafce. Natomiast same anteny chce wyciagnac na zewnatrz szafki i podlaczyc kabelkami do rutera, jakies 2 metry od rutera.

I tu zaczyna sie problem - czy ktos gdzies widzial jakies obejmy na anteny wi-fi i mowie tu o antenach niezbyt duzych, typu tradycyjna antenka do rutera? Moge to albo przymocowac na kolki rozporowe do sciany, albo mam w poblizu dlugi metalowy pret i moglbym do niego (odpadaloby wiercenie). Ale jak to zrobic, by calosc sie dobrze trzymala i byla stabilna - jakies obejmy? gniazdo z mocowaniem do sciany? Widzieliscie moze cos takiego? Oczywiscie mozna na przyslowiowy sznurek, ale to chyba sredni pomysl....
  • REKLAMA
  • #3 12779479
    ken-wawa
    Poziom 13  
    Ocena: 142
    Dziekuje za odpowiedz.

Ale te uchwyty z linka, ktore podales chyba slabo nadaja sie do zamocowania jednak dosc cienkiem antenki typu ruterowego (plastikowej, malej).

Tu nie chodzi o jakas wielka profesjonalna instalacje, stad nie chcialbym kupowac drogich anten wi-fi od razu z mocowaniem. Takie anteny sa tez dosc drogie, kolo 100 zl i wiecej, a ja anteny juz mam, montaz bedzie wewnatrz pomieszczenia.

Jedynie nie wiem, jak taka antene dobrze umocowac. To co znalazlem na allegro to albo antenki z podstawa magnetyczna typu http://allegro.pl/antena-wewnetrzna-tp-link-tl-ant2408c-i3510085725.html albo same takie podstawki.

Tylko raz ze nie wiem, na ile silny jest magnes w takiej podstawce, a dwa, ze same antenki juz mam, tyle, ze bez podlaczenia. Trzy wersja z magnesem wymagalaby przymocowania anten do samej szafki metalowej, a jak przypuszczam duza szafka metalowa tuz przy antenie bedzie dzialala troche jak ekran.

Wolalbym jednak jakis uchwyt mocowany do sciany.

Dodano po 5 [minuty]:

Dokladnie o takiej podstawce myslalem http://allegro.pl/podstawka-na-magnes-do-anten-kabel-2m-rp-sma-rsma-i3514768943.html ale cena jest lekko zaporowa.
REKLAMA