logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Atmega8/C] Atmega8 - UART niepoprawnie odbiera dane z PC, gubi bajty po pierwszym

lycon5 26 Wrz 2013 12:50 2196 8
REKLAMA
  • #1 12779299
    lycon5
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Napisałem sobie obsługę protokołu modbus pod Atmege8 (taką prowizoryczną). W fazie projektowej symulowałem zapytanie od Mastera które było analizowane zaraz po wystartowaniu. uC reaguje prawidłowo tzn. Wysyła ramkę zgodną z oczekiwaniami. Problemy zaczęły się przy odbiorze danych po interfejsie UART. Otóż dane odbierane przez uC nie zgadzają się z tym co wysyłam z PC. Dla testów w przerwaniu natychmiast zwracam otrzymany bajt i zauważyłem, że pierwszy bajt zawsze jest poprawny. Każdy następny jest już uszkodzony, ponadto występuje zjawisko gubienia bajtów. Np. wysyłam 4 to zwraca 3, wysyłam 8 zwraca 6. Przykładowa ramka:
    M: [05][03][00][00][00][02][C5][8F]
    S: [05][20][00][02][71][FC]

Błędy są konsekwentny, tzn. nie pojawiają się losowe dane lecz powtarzalne.

Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Próbowałem zmieniać konfigurację połączenia itp. ale raczej wtedy wszystko by się sypało a nie tylko odbiór na sprzężeniu.

Help :)
  • REKLAMA
  • #2 12779349
    Tomasz Gumny
    Poziom 28  
    Ocena: 34
    Jak wygląda obsługa przerwania od TXC? Czy jak wysyłasz znaki pojedynczo, to też giną?
  • REKLAMA
  • #3 12779351
    szelus
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    Rejestr danych nadajnika w Atmedze8 nie jest buforowany. Nie możesz wpisywać następnego bajtu nie upewniwszy się, że wysyłanie poprzedniego zakończyło się.
  • #4 12779452
    tmf
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2205
    szelus napisał:
    Rejestr danych nadajnika w Atmedze8 nie jest buforowany. Nie możesz wpisywać następnego bajtu nie upewniwszy się, że wysyłanie poprzedniego zakończyło się.

Nie jest to prawdą. Posiada on jednopoziomowy bufor - dane z rejestru data są przesyłane do rejestru szeregowego nadajnika, a w trakcie ich nadawania kolejne dane możemy zapisać do rejestru nadajnika.
    Do autora: sprawdzałeś stan rejestru Status? Nie wskazuje on na jakiś błąd, np. parzystości, przepełnienia, czy overrun? Od tego bym zaczął. Jak jest taktowana ATMega?
  • REKLAMA
  • #5 12779499
    lycon5
    Poziom 11  
    Tak wygląda program z buforowaniem. Napisałem go wcześniej ale efekt był tak sam a szukajac informacji spotykałem się z tym, że UDR był nadpisywany zaraz w przerwaniu od RX.
    Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Nie mam możliwości sprawdzenia statusu w sensowny sposób. Nie mam debbugera a układ nie ma żadnego interfejsu (LCD, Dioda) oprócz rs232. ATmega taktowana jest kwarcem 11,0592 a prędkość transmisji to 9600.

@Tomasz - Gdy wysyłam pojedyńczo nic nie ginie. Zawsze pierwszy bajt transmisji jest ok.

Jest jedna myśl - zorientowałem się, że projektant podłączył V+ przez kondensator do masy zamiast do napięcia. Czy może mieć to duże znaczenie ? Przecież komunikacja uC->PC jest bez zarzutu tylko w drugą stronę się kaszani.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 12779749
    tmf
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2205
    V+ z układu MAX232, znaczy element pompy ładunkowej? Może mieć znaczenie, być może w czasie szybkiej transmisji napięcie siada i poziomy się rozjeżdżaja. Połącz bez procka Rx z Tx za MAXem i sprawdź echo na PC. Albo popraw ten błąd.
  • Pomocny post
    #7 12779773
    BlueDraco
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 421
    1. Co to jest:
    UCSRB|=(1<<UCSZ1)|(1<<UCSZ0);

2. Najpierw wpisz parametry transmisji w innych rejestrach, potem dopiero włącz transmisję w UCSRB.
  • Pomocny post
    #8 12779920
    Tomasz Gumny
    Poziom 28  
    Ocena: 34
    lycon5 napisał:
    [...] Gdy wysyłam pojedyńczo nic nie ginie. Zawsze pierwszy bajt transmisji jest ok.
    Zatem nie nadążasz odbierać z PC, nadpisujesz bufor ze znakiem wysyłanym do PC albo PC nie nadąża z odbiorem. Stawiam na drugi przypadek.
  • #9 12779936
    lycon5
    Poziom 11  
    V+ do masy nie było problemem. Jednak inicjalizacja rzeczywiście była niepoprawna. Dziwi mnie strasznie ten błąd zwłaszcza, że komunikacja uC->PC działała poprawnie. @BlueDraco - Miał to być port UCSRC, czeski błąd. W sumie nadpisywało to instrukcja poniżej. Mniejsza.

Dzięki wszystkim, problem rozwiązany :-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problemy z odbiorem danych przez interfejs UART w mikrokontrolerze Atmega8 podczas implementacji protokołu Modbus. Po wysłaniu danych z PC, pierwszy bajt był poprawny, ale kolejne były uszkodzone, a niektóre bajty były gubione. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie obsługi przerwań, stanu rejestru statusu oraz poprawności inicjalizacji rejestrów transmisji. Ostatecznie problem został rozwiązany poprzez poprawienie inicjalizacji rejestru UCSRC, co wpłynęło na poprawność komunikacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA