logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wypisać funkcje z tablic Karnaugha dla przerzutników JK i innych?

djanj 16 Mar 2005 14:09 4596 17
REKLAMA
  • #1 1320385
    djanj
    Poziom 21  
    Ocena: 66
    jak sie wypisuje funkcje z tych tablic dla poszczególnych przezutnikow? najbardziej interesuje mnie jk, ale jakby ktos podal jeszcze dla pozostalych to jeszcze lepiej, wiem jak zaznaczyc tluste jedynki i zera ale co dalej, przy jk dla j zaznacza sie tluste jedynki a dla k tluste zera ale to niewszystko, cos tam jeszcze mozna zaznaczac? z gory dziekuje za wszelka pomoc
  • REKLAMA
  • #2 1320481
    PiRoman2
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Dla przerzutnika JK

Q Q+ J K
    0 0 0 -
    0 1 1 -
    1 0 - 1
    1 1 - 0

Dla "D" przepisuje z D na Q
  • #3 1320492
    djanj
    Poziom 21  
    napisales mi jak dziala przezutnik jk, a ja potrzebuje informacji jak sie zaznacza obwiednie w tablicy Karnaugha dla tego przezutnika, bo to sie robi wg pewnych zasad, tak jak pisalem wczesniej dla j zakresla sie tluste jedynki i cos jeszcze mozna zakreslic i tu jest pytanie co?
  • #4 1323220
    pgp
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy ale chyba chodzi tutaj o minimalizację układu za pomocą tych tablic. Reguły sa dość skomplikowane generalnie zakresla się pewne grupy jedynek np. kwadraty czy też wiersze lub kolumny.Ale zakreslić można zawsze tylko 2,4,8 itd jedynek. Jeżeli któraś jedynka zostaje osamotniona no to trudno.
  • REKLAMA
  • #5 1323961
    djanj
    Poziom 21  
    chyba sie niezrozumielismy, jak sie normalnie zakresla implikanty i implicenty to ja wiem, i tu trzeba zaznaczyc wszystkie np. jedynki ktore sa w tablicy, ale ta tablice dla przezutnika zakresla sie inaczej, tu rzadza inne prawa, zamieszczam przykladowa tablice
    Jak wypisać funkcje z tablic Karnaugha dla przerzutników JK i innych?
    ` oznacza - czyli stan fi w exelu byl problem ze wstawieniem myslnika :)
    i z tej tablicy wypisuje sie funkcje dla J i dla K ta tablica jest dla Q3, wiec tlusta jedynka bedzie na pozycji 0111 a tluste zero na pozycji 1001, a oto funkcje jakie maja wyjsc, J=q0q1q2 K=q0 tylko dlaczego??
  • REKLAMA
  • #6 1324950
    czarutek
    Poziom 34  
    Ocena: 86
    djanj napisał:
    ... ` oznacza - czyli stan fi w exelu byl problem ze wstawieniem myslnika :)
    i z tej tablicy wypisuje się funkcje dla J i dla K ta tablica jest dla Q3, wiec tlusta jedynka bedzie na pozycji 0111 a tluste zero na pozycji 1001, a oto funkcje jakie maja wyjsc, J=q0q1q2 K=q0 tylko dlaczego??

Bo minus trzeba popchnąć enterem, a nie strzałką... :P
    To nie jest 'minimalizacja funkcji przełączającej', tylko kodowanie i minimalizacja tablic przejść, wzbudzeń i wyjść, czyli fragment dość obszernej teorii rachunku podziału zbiorów i syntezy automatów synchronicznych.
    Sporo materiału i trudno w kilku zdaniach napisać to, co w książce zajmuje kilkanaście stron i przykładów... :(
  • #7 1325754
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 691
    Tak między jedną tłustą jedynką a drugim tłustym zerem to przerzutnik pisze się przez eRZet !
  • #8 1325850
    djanj
    Poziom 21  
    czyli wychodzi na to ze jest to forum ortograficzne, a nie elektroniczne, bo jedyne czego sie dowiedzialem to jak sie pisze przerzutnik, ale spoko, jak bede mial kiedys problem z pisownia jakiegos wyrazu to odrazu wale na elektrode
  • REKLAMA
  • #9 1325865
    czarutek
    Poziom 34  
    djanj napisał:
    ... jak bede mial kiedys problem z pisownia jakiegos wyrazu to odrazu wale na elektrode

Śmiało, my zawsze do usług, ale wal lepiej od razu... ;)
    Mogę Ci zeskanować i wysłać rozdział ze skryptu, dość przystępnie napisany. Przyda się?
  • #10 1325902
    djanj
    Poziom 21  
    jesli to niebylby duzy problem dla ciebie to bylbym bardzo wdzieczny
  • #11 1325926
    czarutek
    Poziom 34  
    Żaden problem, wieczorkiem wyślę, a dodatkowo będziemy mogli mówić bardziej 'o tym samym'. Chętnie to sobie przypomnę.
    Ile masz na to czasu?
  • #12 1326023
    djanj
    Poziom 21  
    na poniedzialek mam oddac sprawozdanie, do tego czasu mam zaprojektowac licznik synchroniczny mod 14, do tego mi to wlasnie potrzebne, a tak przy okazji zapytam, licznik mod 14 ma 14 stanow, czyli od 0 do 13 i po pokazaniu 13 na wyjsciach czyli 1101 powinien powrocic do 0000, tak?
  • Pomocny post
    #13 1326079
    czarutek
    Poziom 34  
    Należałoby uściślić nieco, skoro traktujemy go jako automat i powiedzieć, że ma 14 stanów wyjść albo np. zawartości: 0..13. Przy zawartości 14 następuje reset, czyli 13 jeszcze ma być. Stanów wewnętrznych jako automat być może ma mniej, nie zastanawiałem się.

Dodano po 50 [minuty]:

Tak sobie teraz skojarzyłem, że choć jest to licznik synchroniczny, to jego automat byłby automatem asynchronicznym, a to znacznie trudniejsze.
    Coś mi się zdaje, że to nie ma być synteza automatu...
    Przerabialiście 'syntezę układów sekwencyjnych'? Metoda hipersześcianów, rachunek podziałów, tego typu zagadnienia...
  • #14 1327675
    djanj
    Poziom 21  
    tak przerabialismy metode hipersześcianu, ale to chyba niema z tym za wiele wspolnego, poprostu musze zaprojektowac licznik mod 14, gdyby chodzilo o sam schemat to rysuje go od reki, ale trzeba go zaprojektowac, czyli wypisac odpowiednie tablice karnaugha zakreslic te obwiednie i wypisac funkcje a tu pojawia sie moje pytanie o to, jak sie zakresla obwiednie dla J a jak dla K
  • #15 1328725
    djanj
    Poziom 21  
    wielkie dzieki dla czarutka za skan, wkoncu to zrozumialem, czy moglbys mi jeszcze napisac co to za ksiazka? bo jest bardzo przystepnie napisana
  • #16 1328817
    czarutek
    Poziom 34  
    To super, mam Cię z głowy... ;)
    A serio, ten skrypt i nagranie 2 lekcji przypomnienia przed egzaminem i od tej pory miałem same maxy.
    Załączniki:
    • Jak wypisać funkcje z tablic Karnaugha dla przerzutników JK i innych? Misiur.jpg (41.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 1329729
    bb
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Moglbym i ja prosic? Bo mam troche problemow z projektowaniem licznikow a we trzeba by bylo sie poprawic z tego w koncu...
    pozdr
    bb
  • #18 1330322
    czarutek
    Poziom 34  
    Skaner mi się zagotował... ;)

Perkowski, Rydzewski, Misiurewicz "Teoria układów logicznych" WPW W-wa 1978.
    5. UKŁADY SYNCHRONICZNE
    Załączniki:
    • 188..267.zip (2.58 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobu wypisywania funkcji przejścia z tablic Karnaugha dla przerzutników JK oraz innych typów przerzutników. Podstawowe zasady działania przerzutnika JK zostały przypomniane: dla stanu Q i Q+ określa się wartości J i K, gdzie J odpowiada zaznaczaniu "tłustych jedynek", a K "tłustych zer" w tablicy Karnaugha. Jednak zaznaczanie obwiedni w tych tablicach różni się od standardowej minimalizacji funkcji logicznych i wymaga uwzględnienia specyficznych reguł syntezy układów sekwencyjnych, takich jak kodowanie i minimalizacja tablic przejść oraz wzbudzeń. Wskazano, że grupowanie jedynek w obwiednie odbywa się według reguł 2, 4, 8 itd., ale w przypadku przerzutników JK obowiązują dodatkowe zasady wynikające z teorii automatów synchronicznych i rachunku podziału zbiorów. Przykład tablicy Karnaugha dla przerzutnika JK pokazuje, że funkcje J i K mogą być różne i nie wynikają bezpośrednio z prostego zaznaczania jedynek i zer. W dyskusji pojawiła się także potrzeba zaprojektowania licznika synchronicznego modulo 14, co wymagało wypisania odpowiednich tablic Karnaugha i zaznaczenia obwiedni dla sygnałów J i K. Uczestnicy polecili literaturę i materiały dydaktyczne, w tym skrypt oraz książkę "Teoria układów logicznych" autorstwa Perkowskiego, Rydzewskiego i Misiurewicza, jako źródło przystępnie wyjaśniające zasady syntezy układów sekwencyjnych i minimalizacji funkcji wzbudzeń przerzutników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA