logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakłócenia TV. Pionowe pasy na ekranie. Pojawia się także śnieżenie.

zeus02 16 Mar 2005 15:28 5517 13
REKLAMA
  • #1 1320620
    zeus02
    Poziom 11  
    Witam
    Od jakiegoś czasu pojawiają mi sie silne zakłócenia na TV. Nie wiem czym to może być spowodowane. Mam telewizje kablową. Już kablówka była sprawdzana i u nich wszystko jest dobrze. Mam podejrzenia że to może zakłócać mi sąsiad który ma CB radio, chociaż nie jestem do końca przekonany o tym. Zakłócenia są w postaci pionowych pasów na ekranie i występuje śnieżenie. Zakłócenia te są tylko u 4 osób w klatce. Jeżeli ktoś wie jak poprawić obraz w TV lub zna jakiś schemat filtru przeciwzakłóceniowego prosze o pomoc.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1320705
    qmc
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    A takie zakłócenie jak długo trwa? Utrzymuje się może przez kilka, lub kilkanaście sekund, czy trwa może np od kilku kilkudziesięciu minut do kilku godzin?
  • Pomocny post
    #3 1321070
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 669
    witam

jakie marki (modele) telewizorów posiadacie ??? czy u Twoich sąsiadów są te same zakłócenia i w tym samym czasie??? co się dzieje wtedy z fonią??? i czy na wszystkich kanałach?
  • REKLAMA
  • #4 1322067
    zeus02
    Poziom 11  
    Zakłócenia trwają różnie: najczęściej po pare godzin, a czasem kilkanaście minut, ale raczej są długie. Występują one na wszystkich kanałach z kablówki, bo jak podłącze siatkówke to czysto odbiera. Każdy sąsiad ma inny telewizor, jeden nawet niedawno kupił sobie nowy. Ja posiadam TV Sony.

Dodano po 3 [minuty]:

Zakłócenia występują u wszystkich te same i w jednakowym czasie. Z fonią wszystko wporządku. Dzisiaj przeprowadziliśmy doświadczenie jak były te zakłócenia od wyłączyliśmy prąd temu sąsiadowi co ma CB radio i obraz na telewizorze był wporządku.
  • Pomocny post
    #5 1322109
    Piotr Pajkert
    Poziom 32  
    Ocena: 141
    Witam!
    Miałem do czynienia z sytuacją, że jeden z mieszkańców bloku podłączył sobie kartę telewizyjną w kompie do zbiorczej instalacji RTV, nie dość że bez gniazda abonenckiego (bezpośredno do kabla), to jeszcze - w braku oryginalnej wtyczki TV - dotknął tylko żyłę koncentryka do wejścia karty. Odbiór miał - o dziwo - dobry, ale reszta mieszkańców na klatce - gdy włączył kompa - zakłócenia. Sorry, za późno wysłałem ten post.
    Cześć!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1322113
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    witam

jeżeli byłoby to CB - to musiały by następować kilku sekundowe, minutowe zakłócenia - niech się wypowiedzą radiowcy

czy w Twojej sieci jest internet??? - (modemy kablowe)

obstawiałbym jednak za winą kablówki - dziwny jest jednak fakt, że dzieje się to w 4- mieszkaniach .......
    ile mieszkań jest na klatce ??? na jednej kodnygnacji dwa mieszkania??

jeżeli faktycznie wchodzi to drogą radiową - to raczej żaden filtr nie pomoże - fale oddziaływują bezpośrednio na elektronikę w telewizorze
    jeżeli wchodziłyby już na przewód od kablówkli - to były by widoczne we wszystkich mieszkaniach

doczytałem teraz Twoją zmiane postu - w takim przypadku pozostaje wezwanie URT,

aaaaa no chyba, że on także korzysta z kablówki??? i jest na waszej klatce???
  • Pomocny post
    #7 1322128
    dipol
    Poziom 34  
    Ocena: 259
    sprawdzić ciągłoś EKRANU kabla koncetrycznego w sieci kablowej , przewody od gniazdka do telewizora EKRAN a potem sie czepiajcie kol CB
    bo wystarczy że u jednego abonnnenta będzie problem a zklócenia pojawią sie w całym pionie u wszystkich
    w głowicy są diody i przy pojawieniu sygnału wcz zaczynają pracować jak mieszacz i pojawiają się zakł.

Dodano po 24 [sekundy]:

sprawdzić ciągłoś EKRANU kabla koncetrycznego w sieci kablowej , przewody od gniazdka do telewizora EKRAN a potem sie czepiajcie kol CB
    bo wystarczy że u jednego abonnnenta będzie problem a zklócenia pojawią sie w całym pionie u wszystkich
    w głowicy są diody i przy pojawieniu sygnału wcz zaczynają pracować jak mieszacz i pojawiają się zakł.
  • #8 1322192
    zeus02
    Poziom 11  
    Doszliśmy do tego że to nie jest CB radio bo sąsiad wyłączył cały swój sprzęt a zakłócenia dalej były. Jedno jest pewne tylko że od niego z domu pochądzą one. Teraz tylko trzeba będzie dojść do tego co te zakłócenia może powodować i będzie po sprawie. Mieszka on na czwartym piętrze i zakłócenia występują tylko na trzecim piętrze i u jednej osoby na drugim oraz obok jego mieszkania.

Dodano po 30 [sekundy]:

Doszliśmy do tego że to nie jest CB radio bo sąsiad wyłączył cały swój sprzęt a zakłócenia dalej były. Jedno jest pewne tylko że od niego z domu pochądzą one. Teraz tylko trzeba będzie dojść do tego co te zakłócenia może powodować i będzie po sprawie. Mieszka on na czwartym piętrze i zakłócenia występują tylko na trzecim piętrze i u jednej osoby na drugim oraz obok jego mieszkania.
  • Pomocny post
    #9 1322624
    ArtMedia
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Pozostaje odłączać po kolei wszystkie odbiorniki...

Sebastian
  • Pomocny post
    #10 1323472
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    witam

pytałem się o modem kablowy - czy klient takowy posiada???

dziwię się, że kablówka uwywa od tego ręce - powinni jeszcze raz temat sprawdzić

muszisz się dowiedzieć od monterów, czy na mieszkaniu tego klienta wstawili separtor galwaniczny - jest to pierwsze działanie, jakie robimy w podobnych sytuacjach, po drugie także separator powinni założyć na przyłączu kablówki

przypuszczam, że mieszkania które opisałeś "wiszą" na tej samej fazie - stąd zakłócenia właśnie tutaj

moim zdaniem musicie kablówce sprawę postawić jasno, jeszcze raz ich wezwać i pokazać , co się dzieje w czasie gdy odłączacie tego klienta
  • #11 1324165
    zeus02
    Poziom 11  
    Dzięki za dobrą rade. To też trzeba będzie sprawdzić w najbliższym czasie. Jeszcze raz dzięki. pozdro
  • Pomocny post
    #12 1324590
    maser81
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Czy ten sąsiad nie jest pierwszym za wzmacniaczem w pionie tej kablówki?
    U mnie było podobnie a winę miało gniazdo abonenckie. (Walnięty przewód)
    Panowie! Więcej pokory dla CB-stów, z reguły dbają o sprzęt.
    Przyczepiłbym się raczej do kablówki, której się nie chciało sprawdzić co się dzieje. (Kablówka = łatwy pieniądz)
    Ps. Wyłączenie prądu odbywało się za zgodą sąsiada CB-isty?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 1325209
    cbshogun
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    najlepiej sąsiada odłaczyć w multitapie i sprawdzić czy to faktycznie wina kablówki bo z tego co widze to tego typu zakłócenia mogą występowac tak jak wspomniano na wspólnej fazie zasilania 230v wiec może by przepiąc mieszkania na inna faze i po problemie? a modemy kablowe do internetu maja juz wbudowany separator galwaniczny np motorola,thompson a jak z innymi modelami to nuie wiem też pracuje w kablówce i takie rozwiązanie wydaje mi sie słuszne. pozdrawiam cb shogun
  • Pomocny post
    #14 1325245
    ArtMedia
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Wszystkie rady sa dobre, ale aby postępować metodycznie a nie chaotycznie, skoro wiadomo, że odłączenie zasilania pomaga, należy najpierw ustalić źródło zakłóceń odłączając po kolei wszystkie odbiorniki. Kiedy już będzie znane źródło, szukac przyczyny.

Sebastian

Podsumowanie tematu

✨ Występują silne zakłócenia obrazu telewizyjnego w postaci pionowych pasów i śnieżenia na wszystkich kanałach kablówki u czterech mieszkań w klatce. Zakłócenia trwają od kilkunastu minut do kilku godzin i pojawiają się jednocześnie u wszystkich dotkniętych mieszkańców. Problem nie jest związany z CB radiem sąsiada, gdyż wyłączenie jego sprzętu nie eliminuje zakłóceń, choć pochodzą one z jego mieszkania. Telewizory różnych marek, w tym Sony, są dotknięte problemem, a dźwięk pozostaje bez zakłóceń. Podejrzewa się uszkodzenie lub niewłaściwe ekranowanie przewodów koncentrycznych w instalacji kablowej, możliwe problemy z gniazdem abonenckim lub wspólną fazą zasilania 230V. Zalecane jest metodyczne odłączanie odbiorników w mieszkaniu sąsiada, sprawdzenie ciągłości ekranu kabla koncentrycznego, zastosowanie separatorów galwanicznych na przyłączu kablówki oraz ewentualna zmiana fazy zasilania. Operator kablówki powinien ponownie zbadać instalację i zastosować filtry przeciwzakłóceniowe. Zakłócenia mogą być wywołane przez sygnały wysokiej częstotliwości działające bezpośrednio na elektronikę telewizorów, a niekoniecznie przez fale radiowe CB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA