Witam,
Chciałem się podłączyć do wątku bo mam ten sam problem na 3 kompach:(.
Użyłem AdwCleaner, opcja Scan i Clean i problem nie został rozwiązany.
Nie zależy mi na danych z pendriva ale na usunięciu przyczyny z komputerów.
W załączeniu logi OTL z jednego komputera.
Bardzo proszę o pomoc!
Proszę też o info czy przestawioną metodę mogę zastosować na wszystkich 3 kompach czy też muszę przygotować skany otl z pozostałych dwóch (te dwa pozostałe kompy są na XP32bity).
Załączniki:
OTL.Txt(43.97 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Extras.Txt(32.41 KB)
Odinstaluj:
Ad-Aware Browsing Protection
Pomysl tez nad wymiana tego starocia na cos nowszego:
F-Secure Internet Security 2011, zreszta i tak nie wykrywa infekcji, wiec mozna go odinstalowac.
Zrobiłem tak jak napisałeś.
W zal log z USBFix.
Czy mam jeszcze coś robić z tym kompem - czy już wszystko ok?
Mam licencję na F-Secura 2013 ale robił blue screeny więc cofnąłem się do poprzednio używanego czyli FS2011. Jaki program byś polecał zamiast niego (komputery są stale narażone na zagrożenie bo ciągle przychodzą ludzie z zewnątrz z pendrivami)?? Dodam jeszcze że potrzebowałbym programu w rozsądnej cenie do zastosowań komercyjnych.
Skany z pozostałych kompów wrzucę dzisiaj/jutro.
Dzięki za pomoc!
Załączniki:
UsbFix__Listing_1___FUJITSU-PC.txt(4.26 KB)
Takich infekcji nie zablokujesz, nie wazne co zainstalujesz. Wiekszosc juz nie korzysta z autorun tak jak ma to miejsce w tym przypadku tylko z linkow, ktore po uruchomieniu instaluja szkodliwe oprogramowanie na komputerze i infekuja kolejne podlaczone nosniki.
Wykonałem skrypt w OTL.
Niestety problem pozostał - podłączyłem inny pen i utworzyły się skróty.
W załączeniu ponowne logi.
Mam nadzieję że uda się to jakoś rozwiązać z Twoją pomocą A możesz mi jeszcze powiedzieć w jaki sposób "przenosi" się ten wirus - przez peny ze skrótami czy jakoś inaczej? Co mam zrobić z innymi penami gdzie już są skróty - sformatować czy jest jakiś inny sposób?
Załączniki:
UsbFix__Listing_2___FUJITSU-PC.txt(4.49 KB)
OTL.Txt(44.83 KB)
Extras.Txt(32.12 KB)
Nie wiem co poszło poprzednio poszło nie tak ale tym razem zadziałało a robiłem w identyczny sposób. Dzięki bardzo za pomoc. Jeszcze jedno pytanie - skoro wirus jest gdzieś na penach to po włożeniu do usb komputer będzie znów od razu zainfekowany - czy się mylę?
W załączeniu logi.
Jeżeli mogę to jutro będę Cię prosił jeszcze o pomoc przy 2 kompach.
Dzięki raz jeszcze!
Załączniki:
10012013_224655.txt(840 Bajtów)
10012013_214805.txt(966 Bajtów)
Wykonałem czyszczenie AdwCleaner, opcja Scan i Clean na pozostałych dwóch kompach.
W załączeniu logi z czyszczenia AdwCleaner, OTLa i USBfixa. Podłączyłem do kompów wszystkie zainfekowane peny przed USBfixem.
Mam jeszcze 2 pytania:
1) mamy NASa na którym jest partycja publiczna (z czy tamtędy może się przenosić vir i ewentualnie jak go z tego dysku usunąć?
2) podłączałem co najmniej kilka razy zainfekowane peny do mojego kompa na windowsie 7 64 bity ale nie mam żadnych objawów infekcji dlaczego?
Załączniki:
OTLDELL280.ZIP(29.08 KB)
HPNX9400.ZIP(23.54 KB)
Na razie zrobiłem wszystko jak napisałeś na OTLDELL280 niestety problem pozostał. Skrypt wykonałem raz i ni zadziałał więc zrobiłem restart kompa i jeszcze raz wykonałem ale nic się nie zmieniło. W załączeniu komplet logów. Nad drugim kompem siedzę i wrzucę jak tylko skończę. Możesz mi jeszcze powiedzieć czy jak ktoś przyjdzie z zainfekowanym przeze mnie penem to czy jestem to w stanie naprawić i usunąć wirusa jakimś programem bez pisania skryptu?
Załączniki:
OTLDELL280v2.zip(28.74 KB)
Miałem ten sam problem, po uruchomienu czegoś pokazywał się napis o braku jakiegoś pliku. Plik ten pobrałem (jakąś dziwną nazwę miał, cyfry, litery itp.) wrzuciłem na pedrive, pokazały się normalne foldery - pliki skopiowąlem na komputer, pendrive sformatowałem kilka razy i problem został naprawiony. Plik ten został usunięty najprawdopodobniej przez antywirus - oczywiście obsługiwał on dostęp do plików znajdujących się na pamięci przenośnej.
Czy po uruchomieniu jakiegoś skrótu pokazuje się komunikat? Jeśli tak, to jaki? Nie usuwaj, ani nie formatuj plików z pendrive, ponieważ możesz bardzo łatwo utracić dane.
----------
To usunięcie pliku to tak, jakbyś usunął plik systemowy - uniemożliwony zostaje dostęp do systemu, pokazują się błędy, po ponownym zainstalowaniu go (pliku) system odzyskuje sprawność. Taka sama sytuacja jest u Ciebie, tyle że na pendrivie.
Po kliknięciu na skrót do pliku odpala się normalnie plik docelowy. Po kliknięciu na skrót do folderu w nowym oknie pojawia się folder z normalnymi plikami wewnątrz folderu chociaż sam folder jest ukryty. Pliki wewnątrz folderów nie są zmieniane jedynie te w katalogu głównym. Także to co innego. Kolobos świetnie mi pomógł z jednym kompem - wszystko wróciło do normy i działa idealnie natomiast z tymi dwoma na razie jest lipa. Niestety sam sobie z tym nie poradzę więc bardzo proszę o pomoc!
Tak mogę. Tylko co to da. To świństwo jest zarówno w kompie jak i na penach. Jak włożę zdrowego pena zo zainfekowanego kompa to od razu na penie robią się skróty...
Dodano po 42 [minuty]:
Tak mogę. Tylko co to da. To świństwo jest zarówno w kompie jak i na penach. Jak włożę zdrowego pena zo zainfekowanego kompa to od razu na penie robią się skróty...
Zrobiłem różne kombinacje - samego skryptu :files, skryptu :otl i :files oraz wyjąłem wszystkie peny i zapuściłem sam skrypt :otl. Niestety nic nie pomogło. Infekcja musi siedzieć gdzieś w tych kompach bo po wyjęciu penów i zapuszczeniu skryptu :otl jak włożyłem zdrowego pena to został zainfekowany. Stąd wnioskuję że gdzieś to świństwo musi siedzieć dalej w kompie. W złączeniu logi. Nie chcę nadwyrężać twojej życzliwości Kolobos więc może znasz jakiś skaner online który sobie z tym poradzi? Jeżeli takowego nie ma to bardzo proszę żebyś jeszcze raz na to zerknął bo sam tego nie ogarnę! Dzięki raz jeszcze za pomoc!
Załączniki:
OTLDELL280v3.zip(28.54 KB)
HPNX9400v3.zip(22.61 KB)
Kolobos - skrypt który teraz podałeś super czyści zainfekowane peny po wykonaniu go na pierwszym komputerze który dzięki Tobie jest już czysty:). Problem tylko jeszcze w tych 2 kompach DELL280 i HPNX9400 bo one ciągle pozostają zainfekowane.
Kolobos WIELKIE dzięki za pomoc. W twoich skryptach dokonałem pewnej modyfikacji ponieważ plik home.vbs znalazłem jeszcze w innych miejscach na dysku i dodatkowo przy leczeniu samego kompa najpierw musiałem usunąć peny, a dopiero potem usunąć infekcję z samych penów. Poniżej podaje skrypty jakich użyłem:
:OTL
O4 - HKLM..\Run: [home] wscript.exe //B "C:\DOCUME~1\DELL\USTAWI~1\Temp\home.vbs" File not found
O4 - HKU\S-1-5-21-527237240-764733703-725345543-1003..\Run: [home] wscript.exe //B "C:\DOCUME~1\DELL\USTAWI~1\Temp\home.vbs" File not found
O4 - Startup: C:\Documents and Settings\DELL\Menu Start\Programy\Autostart\home.vbs ()
O4 - Startup: C:\Documents and Settings\DELL\Ustawienia lokalne\Temp\home.vbs ()
:Files
E:\*.lnk
E:\home.vbs
F:\home.vbs
F:\*.lnk
G:\home.vbs
G:\*.lnk
C:\Documents and Settings\DELL\Menu Start\Programy\Autostart\home.vbs
attrib /D /S -S -H E:\* /C
attrib /D /S -S -H F:\* /C
attrib /D /S -S -H G:\* /C
:OTL
O4 - HKLM..\Run: [home] wscript.exe //B "C:\DOCUME~1\HPNX\USTAWI~1\Temp\home.vbs" File not found
O4 - HKU\S-1-5-21-1347118556-4180654515-3599268702-1006..\Run: [home] wscript.exe //B "C:\DOCUME~1\HPNX\USTAWI~1\Temp\home.vbs" File not found
O4 - Startup: C:\Documents and Settings\HPNX\Menu Start\Programy\Autostart\home.vbs ()
O4 - Startup: C:\Documents and Settings\HPNX\Ustawienia lokalne\Temp\home.vbs ()
✨ Użytkownik zgłosił problem z infekcją wirusową na trzech komputerach, która objawia się tworzeniem skrótów na pendrive'ach. Po użyciu AdwCleaner i przesłaniu logów OTL, użytkownik otrzymał instrukcje dotyczące usunięcia infekcji za pomocą skryptów OTL oraz USBFix. W trakcie dyskusji poruszono kwestie dotyczące skuteczności różnych programów antywirusowych, takich jak F-Secure, oraz metod przenoszenia wirusa przez pendrive'y. Użytkownicy wymieniali się doświadczeniami i skryptami, które pomogły w usunięciu wirusa, a także pytali o możliwość automatyzacji procesu czyszczenia pendrive'ów. Ostatecznie, po zastosowaniu odpowiednich skryptów, infekcje zostały usunięte z jednego z komputerów, ale problemy pozostały na dwóch innych. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.