logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

kocioł gazowy, ariston, 24ff - jak usunąć błąd 201

fumigator12 09 Paź 2013 20:53 11745 4
REKLAMA
  • #1 12826639
    fumigator12
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam,

Mam problem z moim piecem. Idzie zima trzeba grzać a nie grzeje. Przewertowałem całe forum, całe google i nie ma, więc zakładam nowy wątek.

Piec nie grzeje na centralne ogrzewanie. Podgrzewa wodę w kranach, ale grzejników już nie chce. W tym roku używaliśmy go już i grzejniki ładnie grzały. A tu nagle przestał działać sam z siebie, pokazując błąd 201.

Reset nie pomaga. Tzn. naciskając RESET piec idzie kilka chwil pełną parą, wówczas grzejniki nagrzewają się bardzo mocno, ale trwa to jakieś 5 min, po czym piec sie wyłącza i wyskakuje dalej błąd 201.

Wchodzę w menu wpisuję kod powrotu do ustawień fabrycznych 2.9. potem OK - nie pomaga

Wydaje mi się, że w menu 8.2.4. powinienem zmienić ustawienia z 0 na 1 z tym, że się nie da. 0 jest na stałe, bez możliwości zmiany.

Może ktoś z Was miał podobny problem - jak usunąc ten błąd 201. Zwłaszcza że wszystko wydaje się sprawne (po resecie działa testowo na pełnej mocy przez jakieś 5 min-wtedy grzejniki grzeją)

Pozdrawiam
    adam
  • REKLAMA
  • #2 12826715
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1253
    A czy filtr na C.O jest czysty? Bo mi ten kod pasuje jako 'przegrzanie'. Kiedy był ostatni przegląd?
  • REKLAMA
  • #3 12826832
    serwis25
    Poziom 20  
    Ocena: 198
    Kodu 201 nie da się skasować.
    Kod 201 świadczy o uszkodzonej sondzie NTC na ciepłej wodzie użytkowej.
    Po wymianie sondy na nową sprawną kocioł będzie pracował poprawnie.
    Wezwij serwis niech ci to zrobi koszt sondy nie powala na kolana.
    Na przyszłość podaj jeszcze nazwę kotła( np. Clas, Genus itp.)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 20387506
    ploszajos
    Poziom 1  
    Wpisuję bo dzisiaj dokładnie wzmagałem się z problemem jaki został opisany powyżej:
    Sprostowanie 1: 201 to kod ciśnienia i zwykle pokazuje się przy uruchamianiu kotła po chwili gaśnie.
    U mnie problemem był przecięty kabel od sterownika pomieszczeniowego, wystarczyło zrobić zworkę i wszystko ruszyło. Kocioł nie otrzymywał sygnału grzania.
  • #5 20389416
    serwis25
    Poziom 20  
    Ocena: 198
    201 to żaden kod ciśnienia tylko uszkodzenie sondy NTC na cwu ( w kotłach które ją mają) jeśli kocioł jej nie ma to pojawia się na krótko tylko po włączeniu wtyczki do gniazda zasilania i po kilku mignięciach znika.
    Problem z ciśnieniem to kod 108 a z przepływem kody od 101 do 107.
REKLAMA