logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie kupić głośniki do TV - Samsung Sync Master 2333HD

Maciek0468 12 Paź 2013 18:19 3495 6
REKLAMA
  • #1 12835995
    Maciek0468
    Poziom 10  
    Ocena: 38
    Witam serdecznie, chciałbym poprawić jakość dzwięku w moim TV.
    TV to wspomniany wcześniej Samsung Sync Master 2333HD.
    Zależymi na uzyskaniu dzwięku przestrzennego w dobrej jakości. Na chwilę obecną bazuje na wbudowanych głośnikach w TV. Co do cen się nie wypowiadam, bo przyznam szczerze, że w temacie jestem kompletnie zielony.

Celował bym w jakieś optymalne rozwiązania tj. rozsądny sprzęt, za rozsądne pieniądze. Sam TV należy raczej do tych budżetowych, więc chciałbym, aby cena sprzętu audio który miałbym zakupić - nie przekraczała wartości TV :D

Telewizor stoi w średnim pokoju (z wyjściem do kuchni, na balkon i do przdpokoju), mam świadomość że uzyskanie idealnych warunków jest niemożliwe. Wydaje mi się natomiast, że poprawa dźwięku jest możliwa stąd ta prośba.
    TV jest na stałe zesparowany przez HDMI z laptopem, oglądam na nim najczęściej mecze piłki nożnej i inne wydarzenia sportowe, sporadycznie filmy. Słucham radia i muzyki :)

Proszę o pomoc i doradztwo co kupić. Zwracam się z prośbą aby wskazane komponęty były kompatybilne z telewizorem (złącza, wejścia itp.)

Z góry dziękuje za okazałą pomoc i poświęcony czas.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 12837484
    petrus
    Poziom 24  
    Ocena: 32
    Co będzie źródłem dźwięku ? Posiadasz dekoder sat. lub tv kablowej ?
    Co będzie źródłem słuchanej muzyki ?
  • REKLAMA
  • #3 12837561
    Maciek0468
    Poziom 10  
    Posiadam dekoder od UPC. Źródłem dźwięku będzie TV.

Całość funkcjonuje w taki sposób, że jak chcę oglądać telewizję to w menu TV ustawiam sygnał z dekodera od UPC. I mam TV.
    Natomiast w sytuacji gdy oglądam mecz przez jakiś streaming lub słucham radia online, to obraz z laptopa przełączam na TV.

Tak czy siak zawsze dźwięk odtwarzany jest z TV, bo głośniki wbudowane w lapka są po prostu gorsze niż od TV.
  • REKLAMA
  • #4 12837599
    petrus
    Poziom 24  
    W dekoderze od UPC masz wyjście stereo na 2x cinch ? Sygnał z UPC do tv idzie poprzez hdmi / EURO / component ?
  • REKLAMA
  • #5 12837638
    Maciek0468
    Poziom 10  
    Sygnał od UPC idzie przez HDMI. W dekoderze mam takie wejścia:

Telewizor z tyłu posiada takie wejścia:

:)
  • #6 12839972
    petrus
    Poziom 24  
    Zatem nie ma problemu aby dźwięk wypuścić z tunera do dowolnego wzmacniacza. Teraz kwestia tylko budżetu i dobór odpowiedniego modelu i kolumn. Spróbuj przejrzeć kilka wątków z określonym budżetem, wymaganiami i zorientujesz się wstępnie czego szukać.
  • #7 12840045
    Maciek0468
    Poziom 10  
    Z tunera TV - dobrze rozumiem?

Starałem się przy zakupie TV, aby był on wyposażony w ważniejsze złącza które przydałyby się do ewentualnej rozbudowy np. systemu audio.

Zaś co do budżetu który przewiduję. Tak jak wcześniej pisałem jestem w zasadzie zielony w tej kwestii. Wiem, że można kupić audiofilski sprzęt za kilkanaście a nawet kilkadziesiąt tyś. Mi w obecnej sytuacji nie jest taki potrzebny :D

Celował bym raczej w coś do 800-1000 PLN.
    Oczywiście jeżeli kupię coś tańszego to nie ma problemu. Nie znam się na tym, ale uważam, że za takie pieniądze jestem w stanie kupić przyzwoity sprzęt :-)
    interesują mnie raczej nowe produkty

Jeżeli mogę liczyć na jakieś propozycje z Waszej strony to byłbym b. wdzięczny.
    Samemu eksperymentować nie chcę i wolałbym oprzeć się na Waszej opinii.

Myślałem też o zakupie głośników komputerowych Logitecha albo Creativa i podłączeniu ich do TV ale nie wiem czy to dobry pomysł... cenowo pewnie tak...

EDIT:
    Witam jak już wcześniej wspominałem w temacie jetem zielony.
    Ale... co sądzicie o takim zestawie?

Jakiś punkt zaczepienia. Proszę o pomoc i opinie.

PS.
    Wiem, że mogę Wam zaufać w kwestii wyboru sprzętu, bo nie raz to robiłem i nigdy się nie przejechałem. Zawsze pomagaliście wybrać mi najlepszy sprzęt w najlepszej cenie. Uszyty do moich potrzeb - za co bardzo dziękuje. I nie ukrywam, że mam nadzieję, że tak będzie i tym razem :-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje głośników do telewizora Samsung Sync Master 2333HD, aby poprawić jakość dźwięku i uzyskać efekt przestrzenny. Obecnie korzysta z wbudowanych głośników telewizora, a źródłem dźwięku jest dekoder UPC podłączony przez HDMI. Użytkownik planuje budżet na poziomie 800-1000 PLN i rozważa zakup głośników komputerowych marki Logitech lub Creative, ale nie jest pewien ich przydatności. Otrzymuje sugestie dotyczące podłączenia wzmacniacza do tunera oraz przeglądania wątków z rekomendacjami sprzętu audio w określonym budżecie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA