logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radeon 9250. Jaka powinna być temperatura? Do ilu można podkręcić?

Pugi 18 Mar 2005 13:09 1343 4
REKLAMA
  • #1 1325701
    Pugi
    Poziom 11  
    Siemka. Mam dwa pytania dotyczace radeona 9250 128\128 firmy HIS jest na pamieciach Hynix.Pierwsze to czy ktos wie jaka powinna byc jego temperatura??Bo moj ma ponad 44 stopni i nie wiem cze totak ma byc czy nie. A drugie to do ilu mozna by bezpiecznie podkrecic te grafe?? Mam zainstalowane sterowniki Omega. A i czy musze montowac wentylator?? Z gory dziekuje i pozdrawiam!!:-)
  • REKLAMA
  • #2 1328059
    soul_666
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Podkręcając lepiej mieć lepsze chłodzenie .... 44*C to nie jest taka masakra, ale ciepło .. . . Co do kart i jej OC odsyłam do topiców o R9550 bo to jest to samo .. .. A ile się da :?: .. . . To należy samemu sprawdzać, bo każda karta ma inne możliwości . .. .
  • REKLAMA
  • #3 1333544
    romsed
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Siemanko troszke przedmowca cie wprowadzil w blad ta karta ma starszy procek od 9550 ale podkrecanie wyglada tak samo : instaljesz program RivaTuner (jest zalaczony w poscie) oczywiscie musisz miec sterowniki do karty, omega http://www.omegadrivers.net/ati/win2k_xp.php, nastepnie wchodzisz w program riva tuner naciskasz strzalke przy customize w zakladce main, wybiersz ikonke karty, i tam przesowasz wskazniki pierwszy jest od gpu a drugi do pamieci ustaw tak zebys nie mial artefaktów(czyli jakies nieporzadane kwadraciki na ekranie) temp 44'C nie jest wcale taka zla mozesz jeszcze ojechac wyzej, kazda karta jednak podkreca sie do troszke innych wartosci wiec testowac musisz sam, raczej male sa szanse ze ci sie karta spali w 99% sie wylaczy jak dasz za duzo i po restarce masz ustawienia fabryczne
    Załączniki:
    • RivaTuner20RC152.exe (1.34 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 1333698
    soul_666
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Żle mnie zrozumiałeś . .. . Chodziło mi o to że metody podkręcania obu radeonów są takie same . .. . Jedyne co sie zmienia to prędkości taktowań .. . . No i sama nazwa karty . .. .
  • #5 1334866
    balwan1
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    A ja dodam tylko to, że 9250 obsługuje DX8 a 9550 DX9, także nie ma co się pchać w 9250 i dołożyć parę złotych więcej i cieszyć się pełną obsługą DX9, R9250 to jest odnowiona wersja R9200. Co do podkręcania to niepowinno być problemu z podniesiem taktowań RadLinkerem który powinien być w Omegach. Jeżeli nie masz wentylatora, kup jakiś do grafiki- w sklepie ok. 10- 20zł. I wtedy możesz bawić się i masz 99% pewności, ze karta ci się nie usmaży.
REKLAMA