logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[STM32f103ZET6][C/CooCox] - Sieć układów nRF24L01.

snyper 25 Paź 2013 12:24 2391 2
REKLAMA
  • #1 12879015
    snyper
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,

Mam problem z nawiązaniem komunikacji między dwoma zestawami STM32F103ZET6+nRF24L01.

Bazowałem na informacjach z tej strony: "RF24Network".

Ściągnąłem odpowiednie pliki z klasami RF24 i RF24Network, oraz klasą SPI(wykorzystywana przez poprzednie klasy), przerobiłem je pod STM32, po czym spróbowałem uruchomić najprostszy możliwy przykład z powyższej stronki, czyli
    "helloworld_rx" w parze z "helloworld_tx". Oczywiście pomijając zbędne "printfy" itp rzeczy.

Tak wygląda mój "main.cpp":
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

a tak pliki z przykładem z tej strony:
    "node_config.h":

"node_config.cpp"

W załączniku dorzucam pliki z wykorzystanymi przeze mnie klasami.

Do jednego zestawu STM32F103ZET6+nRF24L01 wgrywam program z zdefiniowanym "_TRANSCEIVER", co skutkuje wgraniem funkcji odpowiedzialnych za nadawanie(wszystko w plikach powyżej), a do drugiego zestawu bez tej definicji(czyli pracuje jako odbiornik). Do obu zestawów podłączyłem po diodzie, diody mają zmieniać stan za każdym nadaniem pakietu(w nadajniku) oraz za każdym odebraniem pakietu (w odbiorniku). Za nadanie pakietu uznaje się uzyskanie potwierdzenia ACK.

Próbował ktoś już się bawić z taką siecią??
    Możecie coś doradzić??
    Dziwi mnie też wartość zmiennej "out_pipe"w "RF24Network::write_to_pipe"
    wynosi aż: 2305884725978394714. Tak ma być??
    Załączniki:
    • nRF24L01.7z (10.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 12886170
    snyper
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Przeglądałem już tamten temat. Jednak nie pasuje do mojego przypadku.
    Ja potrzebuje sieci takich układów, a nie tylko dwóch. Docelowo będzie ich około 30, dlatego próbowałem zaadaptować przykład z podanego przeze mnie wyżej linku.
REKLAMA