logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo G580 - Instalacja systemu Windows 7 zamiast Windows 8

lepek1998 25 Paź 2013 19:35 32433 14
REKLAMA
  • #1 12880327
    lepek1998
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam.
    Przepraszam za tamte problemy, które narobiłem, ale jestem sfrustrowany tym laptopem i nie wiem już co robić :(. Przejdę do tematu. Zamierzam zainstalować Windows 7 na laptopie (Lenovo G580), który ma obecnie zainstalowany system Windows 8. Instalując Win 7 napotkałem się na błąd. Błąd ten występuje przy partycjowaniu i wygląda następująco:
    "Nie można zainstalować systemu Windows na tym dysku. Wybrany dysk ma styl partycji GPT". Teraz mam pytanie. Jak przekonwertować dysk z GPT na MBR nie usuwając partycji Recovery. Jeżeli będzie potrzeba jestem w stanie sformatować cały dysk łącznie z Recovery. Wszelkie screeny jak będzie potrzeba jestem w stanie udostępnić. Niestety nigdzie nie znalazłem ostatecznie poprawnej odpowiedzi na mój problem. Bardzo proszę o pomoc, męczę się z typ lapem już kilka dni.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12880363
    macromatic86
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    A po co Ci partycja recovery skoro zmieniasz system na 7?
    Sterowniki masz udostępnione na stronie producenta...
  • REKLAMA
  • #3 12880369
    lepek1998
    Poziom 11  
    Partycję Recovery chciałem zostawić na wypadek powrotu do Windowsa 8, ale jeżeli jest taka potrzeba to mogę ją wywalić.
  • #4 12880382
    macromatic86
    Poziom 16  
    I wrzuć screeny z okna wyboru partycji na instalacje win7 z opisem co próbowałeś zrobić...
    Instalatora win7 bootujesz z nośnika czy odpalasz z pozycji win8?
  • #5 12880419
    lepek1998
    Poziom 11  
    Instalator Win 7 próbowałem zbootować, ale w biosie nie widzę żadnego rozruchu z DVD, więc w zakładce Boot, Boot Mode zmieniłem z UEFI na Legacy Support, a Boot Priority z UEFI First na Legacy First i wtedy płytka się odpala przy starcie lapka, ale występuje problem z tym stylem partycji.
    Z pozycji Win 8 odpalałem, ale występuje błąd podczas kopiowania tymczasowych plików. Dodam, że płytka jest w pełni sprawna. Jakie dokładnie mam screeny wrzucić?

Edit: Dokładny błąd instalacji z poziomu Win 8 to "Instalator systemu Windows napotkał nieoczekiwany błąd. Aby zainstalować system windows, uruchom ponownie instalację."

Lenovo G580 - Instalacja systemu Windows 7 zamiast Windows 8 Lenovo G580 - Instalacja systemu Windows 7 zamiast Windows 8 Lenovo G580 - Instalacja systemu Windows 7 zamiast Windows 8

Pierwsze co zrobiłem to usunąłem partycję Windows8_OS i utworzyłem nową którą sformatowałem. Resztę partycji zostawiłem, bo myślę, że tam jest Recovery i jeżeli coś by mi sie nie powiodło to sobie przywrócę system. No i ostatnim etapem jest ten nieszczęsny błąd, który jest na zdjęciu powyżej.
  • REKLAMA
  • #6 12880521
    macromatic86
    Poziom 16  
    z pozycji win 8 nie zainstalujesz win 7 tylko po zbootowaniu...
    w biosie włączasz opcje fast (quick) boot menu wtedy masz dostęp do wyboru kolejności bootowania po wciśnięciu f12 lub f2 w zależności od lapka. Ale to szczegół bo zbootowałeś płytę.
    Screen dokładnie już z momentu jak instalator dojdzie do wyboru na której partycji chcesz zainstalować system.
  • #7 12880532
    lepek1998
    Poziom 11  
    Screeny już są w poście wyżej. Jeżeli chcesz mogę jeszcze wrzucić screeny BIOS'a.
  • #8 12880560
    macromatic86
    Poziom 16  
    Na screenie przy błędzie masz taką samą partycje jak z pierwszego screenu więc nie była sformatowana.
    Jak chcesz zachować recover ósemki to zostawiasz tylko partycje 1 WINRE_DRV tam jest obraz systemu.
    Reszte usuń sformatuj całość podziel to sobie na 2 czy 3 partycje bo jedna 900Gb Ci nie potrzebna raczej na system.
    Sformatuj wszystkie utworzone jeszcze raz i na partycji 2 instaluj windowsa 7.

Moderowany przez WojtasJD:

Ostrzeżenie za wprowadzenie w błąd.

• #9 12880584
    lepek1998
    Poziom 11  
    Chciałbym tak zrobić, ale jest właśnie problem z tym stylem. Jak sformatuję sobie dysk to cały czas wyświetla się informacja o tych stylach, aby zmienić z GPT na MBR.
    Proszę, pomocy. To jest jakiś chory laptop :(
  • #10 12880635
    macromatic86
    Poziom 16  
    Fakt nie zmienisz tablicy partycji bez utraty danych i sformatowania całego dysku...
    Przepraszam za wprowadzenie w błąd...
    Pozostaje instalacja przez UEFI o ile Twój BIOS ma taką opcje...
  • REKLAMA
  • #11 12880656
    lepek1998
    Poziom 11  
    Jak można sprawdzić czy takowa opcja istnieje?? Może podać fotki BIOS'u?
  • Pomocny post
    #12 12880664
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    lepek1998 - to już chyba trzeci Twój temat jak męczysz ten laptop.
    Poruszane było kilka razy, że Windows 7 x64 można standardowo zainstalować na HDD z GPT jeśli nośnik instalacyjny zostanie wystartowany w trybie UEFI.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2619697.html

Pewnie znowu jakiś modyfikowany pirat...

Na WINRE_DRV (Windows Recovery) nie ma obrazu preinstalowanego systemu Windows 8.
    Jeśli chcesz zachować możliwość powrotu do 'fabrycznego' O/S najlepiej nie ruszaj żadnych partycji poza Windows8_OS
  • #13 12880702
    lepek1998
    Poziom 11  
    Windows 7 mam oryginalny. Niestety nie mogę wystartować płyty z UEFI, ponieważ nie mogę znaleźć bootowania z DVD :/
  • #14 12880748
    Marco_zg
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    Nie ma jak wersja płytowa systemu. Te wszystkie z dysku to mnie osobiście do palpitacji doprowadzają. Z tego co się orientuje to nie zainstalujesz win7 jak nie pozbędziesz się GPT na rzecz MBR a tym samym wszystkiego na dysku. Gdybyś chciał wrócić do Win8 to musisz zdobyć płytę dokładnie z wersją 8 jakom masz obecnie. Plus wersji płytowej jest taki że masz możliwość podziału dysku według własnego uznania. O klucz się nie musisz martwić bo jest zaszyty w UEFI. To tak z mojego doświadczenia.
  • #15 12880782
    lepek1998
    Poziom 11  
    Czyli tak jak myślałem. Laptop kupujemy z systemem, ale tak naprawdę tylko z kluczem. Czyli Win 7 nie da się zainstalować z poziomu Win 8?

OK. Dzięki wielkie :) Rozgryzłem o co chodzi i zabieram się za instalację. Teraz mi sie uda na 100%. Jeszcze raz dziękuję. :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Lenovo G580 napotkał problem podczas instalacji systemu Windows 7, który obecnie ma zainstalowany Windows 8. Błąd dotyczy stylu partycji GPT, co uniemożliwia instalację. Użytkownik rozważał konwersję dysku z GPT na MBR, ale obawiał się utraty danych, w tym partycji Recovery. W odpowiedziach zasugerowano, aby pozostawić partycję WINRE_DRV, a resztę usunąć i sformatować. Wskazano również, że instalacja Windows 7 z poziomu Windows 8 nie jest możliwa, a instalator musi być uruchomiony w trybie UEFI. Użytkownik potwierdził, że posiada oryginalną wersję Windows 7, ale miał trudności z bootowaniem z DVD. Ostatecznie, po zrozumieniu problemu, użytkownik planuje kontynuować instalację.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA