logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja internetu Multimedia Polska odcięła kablówkę blokową w mieszkaniu

bart-bart 31 Paź 2013 14:35 1626 4
REKLAMA
  • #1 12900024
    bart-bart
    Poziom 2  
    Witam

Jakiś czas temu wprowadziłem się do wynajętego mieszkania na jednym z warszawskich osiedli. Gdy podłączyłem telewizor do gniazda antenowego w jednym z pokoi okazało się, że dostępne mam kilkadziesiąt programów w dobrej jakości (nie chodzi o naziemną telewizję cyfrową), więc zapewne była to ogólnodostępna "kablówka blokowa". Wszystkie kanały działały w jak najlepszym porządku. Postanowiłem więc zamówić internet z firmy Multimedia Polska. Monterzy zjawili się po kilku dniach od zamówienia i zamontowali usługę. Niestety nie było mnie wtedy w mieszkaniu, a niewtajemniczona współlokatorka pozwoliła panom na swobodne działanie. Okazało się, że podłączyli internet jednocześnie odcinając nas od dotychczasowej "kablówki blokowej". Gdy dzwoniłem do Multimedii w celu wyjaśnienia nikt nie był w stanie tego wytłumaczyć. Dopiero następnego dnia zadzwonił do mnie monter i powiedział, że nie było innej możliwości, ponieważ w bloku telewiżję zakładało wcześniej UPC i wszystkie kable zostały wkute w tynk. Oznajmił też, że gdy zszedł do piwnicy, by zajrzeć do skrzynki okazało się, że musiał odciąć nas od telewizji, żeby podłączyć internet. Po wszystkim gdy od tego samego gniazda odłączam podłączony internet i podłączam telewizor, programy działają ale bardzo, bardzo słabo (praktycznie nic nie widać,śnieży).

Moje pytanie brzmi, czy naprawdę nie było innej opcji, czy był to jakiś chwyt marketingowy,żeby wziąć od nich jeszcze telewizję? A jeśli nie, to czy w jakiś sposób da się rozdzielić w tej skrzynce na dole sygnał i podłączyć równocześnie do starej kablówki i internetu? Czy inwestować w antenę siatkową , wieszać ją na balkon i tuner DVB-T? Bo nie chcę brać żadnej telewizji i płacić za wszystko ogromną kasę..

Pozdrawiam i liczę na pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 12900132
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    bart-bart napisał:
    Bo nie chcę brać żadnej telewizji i płacić

No to masz, jak chcesz, odłączyli ci, bo nie płaciłeś .
  • REKLAMA
  • #3 12900503
    bart-bart
    Poziom 2  
    No to się wypowiedziałeś , brawo.
    Telewizja była od razu jak się wprowadziłem. Naucz się czytać ze zrozumieniem zanim się wypowiesz
  • REKLAMA
  • #4 12900537
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5341
    bart-bart napisał:
    Bo nie chcę brać żadnej telewizji i płacić za wszystko ogromną kasę..

Ale oglądać chcesz?.
    bart-bart napisał:
    więc zapewne była to ogólnodostępna "kablówka blokowa".

bart-bart napisał:
    ponieważ w bloku telewiżję zakładało wcześniej UPC

UPC, nie jest ogólnie dostępną kablówką blokową, to prywatna firma komercyjna, świadcząca TYLKO płatne usługi.
    bart-bart napisał:
    to czy w jakiś sposób da się rozdzielić w tej skrzynce na dole sygnał i podłączyć równocześnie do starej kablówki i internetu?

Nie,
    po prostu monterzy podłączyli się już pod istniejące kable w mieszkaniu,
    zawsze możesz żądać przywrócenia tego co było, ale musisz mieć zgodę właściciela mieszkania, na poprowadzenie nowych kabli w jego mieszkaniu, do podłączenia nowej usługi.
    bart-bart napisał:
    Po wszystkim gdy od tego samego gniazda odłączam podłączony internet i podłączam telewizor, programy działają ale bardzo, bardzo słabo (praktycznie nic nie widać,śnieży).

No i wszystko jest prawidłowe, masz internet i to działa, nie mas telewizji od nich, a więc i to nie działa.
    No chyba, że masz to zagwarantowane w umowie z wynajmującym, że Ty mu płacisz za tv, a on już płaci komu trzeba, to wtedy, to co napisałem wyżej, żądać przywrócenia usługi itd., w innym wypadku, kradniesz sygnał, bo korzystasz z tego za co nie płacisz i nie masz do tego prawa.
  • #5 12905940
    egon42
    Poziom 37  
    Ocena: 825
    Z tym że jak wrócisz do starych podłączeń to jak nie masz umowy z UPC to i tak cię odłączą po jakimś czasie bo oni nie odłączają często zaraz po rozwiązaniu umowy czasami możesz mieć telewizję przez 2 -3 miesiące dopiero później odłączają pewnie robią to dla przemyślenia klienta on sobie już myśli zapomnieli o mnie będę miał telewizję za darmo a to po czasie brak sygnału i szczena opadła.
REKLAMA