logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mój projekt stacji lutowniczej jest poprawny? Sprawdzenie schematu i PCB

minister15331 01 Lis 2013 17:00 3123 11
REKLAMA
  • #1 12903499
    minister15331
    Poziom 11  
    Ocena: 36
    wykonałem projekt stacji lutowniczej i chciałbym się upewnić czy schemat i płytka są poprawnie wykonane. Czy ktoś mógłby to sprawdzić?
    Z góry dziękuję ;D Czy mój projekt stacji lutowniczej jest poprawny? Sprawdzenie schematu i PCB Czy mój projekt stacji lutowniczej jest poprawny? Sprawdzenie schematu i PCB
  • REKLAMA
  • #2 12903721
    duke_luke
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Widać, że to jeden z Twoich pierwszych projektów PCB, schematu nie sprawdzałem, ale do projektu płytki mam trochę uwag :

1) Dlaczego ustawiasz elementy pod tak dziwnymi kątami? Generalnie elementy powinno się ustawiać w osiach X i Y, ustawianie ich "na skos" bądź w inne fikuśne sposoby raczej stosowane jest kiedy faktycznie jest to niezbędne np. z powodu braku miejsca na PCB.

2) Prowadzenie ścieżek - generalnie ścieżki powinno się prowadzić prostopadle / równolegle do siebie załamania robiąc pod kątem 45 stopni. Ty prowadzisz ścieżki strasznie chaotycznie, łamią się po wszystkimi możliwymi kątami, idą na skos, po co to? Masz kupę miejsca na płtce, spokojnie możesz poprowadzić je w sposób bardziej uporządkowany.

3) Przelotki - po co stosujesz różne typy przelotek (kwadratowe i okrągłe)? Na działanie układu to nie wpływa ale źle wygląda i wprowadza chaos w projekcie.

4) Grubości ścieżek - wygląda na to, że są podobierane strasznie przypadkowo. Zasada powina być taka, ścieżki zasilające, wysokoproądowe powiny być grubsze, sygnały cyfrowe "lubią" cieńsze ścieżki ;)

5) Niektóre elementy zachodzą na siebie, przez co będziesz miał problemy podczas montażu np. C7 i C9 , C3 i C4 , R2 i X2

6) Polygony - powinieneś przewidzieć polygony, przynajmniej dla GND, pozwoli to zredukować zakłócenia.

7) Elementy będące ze sobą powiązane np. Q1 i R3 powinny znajdować się bliżej siebie, w Twoim projekcie są porozrzucane przypadkowo po całej płytce w wyniku czego niepotrzebnie wydłużasz połączenia między nimi.

Uwag możnaby znaleźć jeszcze sporo, generalnie polecałbym zrobić projekt od początku, spędzając najpierw trochę czasu nad zgłębieniem podstaw projektowania PCB i przemyśleniem projektu. Robienie PCB na szybko, bez wcześniejszego zaplanowania jak to powinno wyglądac mija się trochę z celem.
  • #3 12904882
    minister15331
    Poziom 11  
    dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź. Nie spodziewałem sie aż tylu błędów. Oczywiście płytkę zaprojęktuję od nowa. Czy mógłbyś jeszcze zerknąć na schemat?
  • Pomocny post
    #4 12907429
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 12909749
    minister15331
    Poziom 11  
    też o tym wcześniej myślałem, buzzer umieszcze poza płytką a w eagle buz11 mam tylko w poziomej pozycji ale umieszczę go na skraju płytki i będzie stał pionowo. Czy ktoś mógłby sprawdzić schemat czy czegoś niezbędnego na nim nie brakuje?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 12910366
    GSM
    Poziom 25  
    Ocena: 16
    Buzzer, możesz podłączyć poza płytką, na schemacie go oznacz jako listwę zaciskową lub goldpin i przylutujesz na przewodach go. Poza tym możesz własny footprint dla buzzer-a stworzyć.
    Źle wysterowany MOSFET, brakuje rezystora ograniczającego prąd bramki ewentualnie jeszcze ściągnięcia bramki do masy.
    Używaj szerszych ścieżek, jeśli nie ma potrzeby ich upychać obok siebie. Łatwiej ci będzie płytkę wykonać, no i wtedy taka ścieżka ma mniejszą rezystancją.
    Elementy porozrzucane i niepotrzebnie poobracane pod dziwnymi kątami.
    Etc.

Pozdrawiam,
    GSM
  • REKLAMA
  • #7 12910717
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 12915295
    minister15331
    Poziom 11  
    przepraszam za zwłokę ale ostatnio mam trochę nauki, poprawiony schemat i zaprojektowaną płytkę postaram się wrzucić w tym tygodniu ;D

tak więc czytałem trochę o projektowaniu płytek i wykombinowałem takie coś. Wyszła spora ilość przelotek i dwie są ułożone pod nieodpowiednimi kątami, mam nadzieję, że tym razem wyszło lepiej. Zmodyfikowałem też schemat. Czy mój projekt stacji lutowniczej jest poprawny? Sprawdzenie schematu i PCB Czy mój projekt stacji lutowniczej jest poprawny? Sprawdzenie schematu i PCB
  • Pomocny post
    #9 12929692
    kicajbas
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Witam
    Gdybyś R1 dał pionowo, to nie musiałbyś przeciskać się pomiędzy nóżkami :D
    Może warto rozważyć dodanie zaporowo diody ( wyjście LM - masa ) - uchroni uC przed ew. ujemnym napięciem na wejściu.

Pozdr.
  • #10 12929918
    minister15331
    Poziom 11  
    dodam diodę, czyli mam rozumieć że reszta jest w porządku?

dodałem diodę aby uniknąć ujemnego napięcia na wejściu Atmegi i jeszcze jedną aby napięcie na tej nóżce nie przekroczyło dopuszczalnego napięcia. Czy jest już ok? Czy mój projekt stacji lutowniczej jest poprawny? Sprawdzenie schematu i PCB
  • Pomocny post
    #11 12936686
    duke_luke
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Wygląda duże lepiej, no ale jest jeszcze kilka rzeczy które mógłbyś zmienić :

1. Dodatni biegun kondensatorów C2 i C12. Skoro oba wyprowadzenia są zwarte, to połącz je jakoś schludniej. Np. z C12 do IC3, z IC3 do przelotki (w górę) i z C2 poziomo do tej samej przelotki, dużo lepiej to będzie wyglądać.

2. Brak konsekwencji w grubościach ścieżek. Masz ścieżki na bottom które są grubsze (zakładam, że to wszystko zasilanie), po czym robisz przelotkę i ten sam sygnał na warstwie TOP prowadzisz ścieżką 4 x cieńszą, to nie do końca ma sens, powinieneś konsekwentnie, jeśli na bottom masz grube ścieżki, taką samą grubość stosować na top.

3. Mam wrażenie, że części, jeśli nie wszystkich przejść na top mógłbyś uniknąć lepiej prowadząc ścieżki i planując polygony. Np. ścieżka która wychodzi na top przy C18, spokojnie mógłbyś poprowadzić ją na bottom, gdybyś nie rozlał tam tak dużego polygona.
  • #12 12941287
    minister15331
    Poziom 11  
    szczerze dziękuję wszystkim za pomoc ;P płytkę zaprojektowałem a konstrukcją może pochwalę się na forum ;D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zaprezentował projekt stacji lutowniczej i poprosił o sprawdzenie schematu oraz płytki PCB. Otrzymał szereg uwag dotyczących ustawienia elementów, prowadzenia ścieżek, użycia przelotek oraz grubości ścieżek. Zasugerowano, aby elementy były ustawione w osiach X i Y, a ścieżki prowadzone prostopadle lub równolegle. Zwrócono uwagę na chaotyczne prowadzenie ścieżek oraz różnorodność typów przelotek, co wprowadzało nieład. Użytkownik poprawił projekt, umieszczając buzzer poza płytką oraz zmieniając pozycję tranzystora Q2. Po kolejnych poprawkach, w tym dodaniu diod zabezpieczających, projekt został oceniony jako znacznie lepszy, chociaż nadal wymagał kilku poprawek dotyczących prowadzenia ścieżek i grubości. Użytkownik podziękował za pomoc i zapowiedział dalsze prace nad konstrukcją.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA