logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[eagle]Prośba o sprawdzenie schematu/projektu pcb.

omicronNs 15 Lut 2013 21:11 1986 3
REKLAMA
  • #1 11939887
    omicronNs
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Witam

Zamierzam zbudować stację lutowniczą własnej konstrukcji i byłbym wdzięczny, gdyby ktoś rzucił okiem na moją koncepcję. Jeśli chodzi o kwestie elektryczne, to czy bufor mosfeta będzie spełniał swoje zadanie? Ogólnie czy nie zapomniałem o jakimś ważnym elemencie, czy dobrze poprowadzone są ścieżki(starałem się poprowadzić część prądową grzałki tak aby nie obejmowała bardziej subtelnych modułów sterownika). Czy potencjometr do regulacji napięcia niezrównoważenia powinien być wieloobrotowy, czy wystarczy zwykła podkówka? Czy na linie sygnałowe wyświetlacza LCD powinienem dać jakieś rezystory? Wszystkie uwagi mile widziane.

Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • stacja.zip (85.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 11940649
    marco47
    Poziom 41  
    Ocena: 267
    Zamiast stosować tak rozbudowany klucz grzałki, zasil ją bezpośrednio z wyjścia transformatora a jako klucz zastosuj optotriak MOC3040.
    Prostszy układ i grzałka załączana w zerze.
    Do zasilania jednego wzmacniacza operacyjnego nie potrzeba stosować stabilizatory w takich obudowach TO220.
    Wystarczą zwykłe TO92 dla prądów do 100mA.
    A stabilizator +5V podłącz bezpośrednio do napięcia +15V, a nie za stabilizatorem +12V.

Co do płytki to nadaje się tylko do ponownego zaprojektowania.
    Musisz inaczej umieścić elementy aby projekt płytki był prostszy i ułożony z pewną logiką, bo teraz to tylko masz na niej niezły bałagan :D
  • REKLAMA
  • #3 11940707
    omicronNs
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Nie chcę stosować sterowania fazowego, bo chcę mieć możliwość zasilenia układu przez przetwornicę. Stabilizatory - to zmienię. Ale że aż bałagan? Nawet zaznaczyłem w warstwie 100 poszczególne moduły sterownika. Chciałem to zaprojektować jak najbardziej modularnie, ale z każdą kolejną ścieżką widziałem konieczność uwzględnienia dodatkowych przelotek. No i chciałem utrzymać obwód wzmacniacza i ścieżek od termopary jak najdalej od większych prądów.

edit:

Aha i mam pewien problem w edytorze schematów. Czy połączenia idące przez szynę muszę mieć tę samą nazwę ze wzrastającym indeksem? Bo gdy ustawiłem nazwy ręcznie to ERC sypie błędami.

edit2:

Nowy schemat.
    Załączniki:
    • stacja.zip (88.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 11954726
    marco47
    Poziom 41  
    Ocena: 267
    Projekt płytki już jest bardziej przejrzysty, ale musisz uważać jak prowadzisz ścieżki.
    Szczególnie jak masz zamiar łączyć je w gwiazdę.
    Poniżej podświetlone ścieżki w błędnym prowadzeniu.

Zauważ że napięcie powinno przejść poprzez kondensator i dopiero z niego rozgałęzić się na osobne ścieżki.
    Przez niewielką zmianę podświetlone ścieżki po ich prawidłowym trasowaniu.

To samo dotyczy ścieżek masy.
    Przez niewielką zmianę w prowadzeniu ścieżki +5V zasilającej Atmegę, można masę wylać pod układem, w ten sposób łącząc wszystkie piny masy jedną powierzchnią.
REKLAMA