logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BSOD - Jak odczytać plik .dmp i zdiagnozować przyczynę błędu?

marcin1301993 02 Lis 2013 14:43 2214 16
REKLAMA
  • #1 12906549
    marcin1301993
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Witam, prosze Was o odczytanie informacji zawartych w załączonym przeze mnie zrzucie.
    Załączniki:
    • 110213-19859-01.zip (159.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 12906560
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1132
    W jakich okolicznościach wyskoczył BSOD? Wklej screen z CrystalDiskInfo.
  • REKLAMA
  • #3 12906568
    lis6502
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Co potrzebujesz wyciagnac z tego dumpa?
  • REKLAMA
  • #4 12906616
    marcin1301993
    Poziom 12  
    BSOD wywalił gdy, słuchając muzyki w programie foobar, uruchamiałem grę Team Fortress 2, trwało właśnie wczytywanie mapy, czyli spore obciążenie dysku przy moich 2GB RAMu i 2GB pamięci wirtualnej, komputer nie pracował dłużej niż 5 minut
    Screen z CrystalDisk Info:
    BSOD - Jak odczytać plik .dmp i zdiagnozować przyczynę błędu?
    Ze zrzutu chce uzyskać informacje co mogło wywalić.
    A, dodam jeszcze że miałem uruchomiony program Skype, ale nie prowadziłem rozmowy.
  • #5 12906641
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1132
    Podaj pełną konfiguracje PC, wraz z marką i modelem zasilacza bo może szwankować skoro dysk tak długo się rozpędza.
  • #6 12906704
    marcin1301993
    Poziom 12  
    Więc tak:
    Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600, dodam że przeprowadziłem na nim w zeszłym roku undervoltage (downvoltage), znaczy obniżyłem napięcie do takiego stopnia by z, włączonym Prime95, renderowaniem grafiki w Blender 3D i korzystaniem z neta przez 3 godziny (cały test trwał 3 godziny), się nie wywalił. do tej pory działało wszystko dobrze.
    Karta graficzna: GeForce GTX650Ti kupiona w tym roku, w sumie od tamtej pory mam najwięcej problemów z kompem, czy to płyta nie wyrabia?!
    RAM: NTT System 2 x 1GB 667MHz <-testowałem i żadnych errorów (pojedynczo) Ale że mało słyszałem o RAMie tej firmy to mógłbym obstawiać ze to jego problem.
    Zasilacz: XFX Core 550W Napięcia sprawdzałem w zeszłym roku.
    Płyta główna: Gigabyte GA-946-DS3 Tutaj dodam, że mam Windows 7 32bity
    a do mojego chipsetu nie ma sterowników pod ten windows, używam tych od Visty i jest gut, znaczy było.
    Dysk twardy to wiadomo, ale pytałem się już na forum czy to normalne, wyszło na to że tak. Mój znaomy ma ten sam, polecałem mu :), ale jakoś nie przyszło mi do głowy aby zapytać jak u niego to wygląda.
  • Pomocny post
    #7 12907028
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 237
    marcin1301993 napisał:
    dodam że przeprowadziłem na nim w zeszłym roku undervoltage
    Powróć do nominalnego napięcia i wtedy sprawdzaj cokolwiek. Przy jakichkolwiek zmianach, można się wszystkiego spodziewać, bez względu na to, czy prime działał 3 godziny czy 8. Pobierz debugging tools dla windows i zobacz co tam wyszło. Moduły powodujące BSOD, lub bezpośrednio z nim związane, są wyróżnione. Poza tym undervolting, powinien iść - w pewnym stopniu - w parze z underclock'ing - obniżenie fsb.
  • #8 12907095
    marcin1301993
    Poziom 12  
    Gdybym mógł to zainstalować to nie prosiłbym na forum o odczytanie tych informacji.
    Napięcie przywrócone, teraz tylko czekam.
    Tak więc, prośba o odczytanie i zamieszczenie informacji zawartych w zrzucie nadal aktualna.
  • #10 12907269
    marcin1301993
    Poziom 12  
    Na przeszkodzie stoi mi to, że każda dotychczasowa próba instalacji tych narzędzi kończyła się nie powodzeniem. Dosłownie, instalator coś tam robił po czym, po kilku dziesięciu sekundach wywalał że instalacja nie może zostać ukończona z powodu błędu. A ten bluscreen view już testowałem, wyświetlił mi tylko który proces "zabił" mi kompa, były to ntoskrnl.exe i win32k.sys. A to raczej nie to, co chce wiedzieć. Poprzednia osoba, z tego forum i dysponująca narzędziami które tak bardzo potrzebuje, podała mi dokładnie które sterowniki nawaliły. Dlatego chciałbym się dowiedzieć jak to sprawdzić, być może pomoże.
  • #11 12907323
    beo
    Poziom 37  
    marcin1301993 napisał:
    ntoskrnl.exe i win32k.sys
    Częste powody obniżenia Vcore.
    marcin1301993 napisał:
    podała mi dokładnie które sterowniki nawaliły
    Tyczy się to tego tematu? Pojedyńczy BSOD, nie jest jeszcze powodem do obaw. Notorycznie występujący, już powinien być sygnałem alarmowym. Jaki błąd jest zwracany przy próbie instalacji debugera?
  • #12 12907374
    marcin1301993
    Poziom 12  
    Mam całego loga (z instalacji SDK), ale nie wiem gdzie znaleźć informacje o tym co zawiniło. Nie daje się zainstalować całego SDK jak i samego debuggera. A co do Vcore, mógłbyś bardziej rozwinąć? Mam na myśli tylko wyjaśnienie dlaczego stresowanie CPU, albo raczej całego kompa, nie spowodowało błędu a zwykłe korzystanie już tak? Wspomniałem też o osobie która pomogła mi rozwiązać poprzedni problem, ale to nie dotyczy tego tematu.
  • #13 12907653
    mi14chal
    Poziom 28  
    Ocena: 23
    Instalowałeś ostatnio jakieś aktualizacje sterowników? Masz najnowsze sterowniki? Bo z tego dumpa widać, że coś ze sprzętem jest nie tak.
  • #14 12907881
    marcin1301993
    Poziom 12  
    Wszystko, po za sterownikiem do chipsetu, jest aktualne. Tak jak pisałem wcześniej jest on przeznaczony do Visty, ale od dwóch lat nie sprawiało to problemu. Szczerze mówiąc to dopóki nie kupiłem nowej karty graficznej (GTX650Ti) lutego tego roku, to ani razu nie miałem BSODa. Ale może to tylko zbieg okoliczności. Rozumiem, gdyby działo się to jak męczę kompa, ale do tej pory pojawia się to właśnie podczas zwykłego użytkowania, tj. słuchania muzyki i przeglądania neta.
    I tak planuje wymienić płyte główną, ram i procek, ale martwi mnie to, do tej pory komputer pracował wręcz idealnie, po za tym że miałem słabą kartę graficzną. Dlatego obstawiałbym że to płyta główna nie wyrabia. Tylko z czym...

Dodano po 5 [minuty]:

Właśnie, mógłbyś poprzeć swoją diagnozę czymś? Mam na myśli po czym stwierdzasz że coś jest nie tak ze sprzętem?
  • REKLAMA
  • #15 12908300
    beo
    Poziom 37  
    marcin1301993 napisał:
    Mam na myśli tylko wyjaśnienie dlaczego stresowanie CPU, albo raczej całego kompa, nie spowodowało błędu a zwykłe korzystanie już tak?
    Trudno powiedzieć. Jak pisałeś na początku, uruchamiałeś grę. To inaczej wykorzystuje procesor, aniżeli typowe programy obciążające. Choć prime potrafi naprawdę wiele wycisnąć, to jednak wystarczyła gra. Miałem podobnie z haulin'em, który powodował BSOD przy obniżonym Vcore, a wszystkie inne gry działały spokojnie.
    mi14chal napisał:
    Bo z tego dumpa widać, że coś ze sprzętem jest nie tak.
    Po czym to wnioskujesz?
  • #16 12908417
    mi14chal
    Poziom 28  
    Ocena: 23
    beo napisał:
    mi14chal napisał:
    Bo z tego dumpa widać, że coś ze sprzętem jest nie tak.
    Po czym to wnioskujesz?

Głównie po tym że większość ludzi na google to miało problem ze sprzętem lub ze sterownikami.
  • #17 13298627
    marcin1301993
    Poziom 12  
    Witam
    Po dość długim, ponad trzy miesiące, i intensywnym użytkowaniu kompa ani razu nie wyskoczył mi żaden BSOD.
    Czyli moim problemem był po prostu obniżony Vcore.
    Dziękuje wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z niebieskim ekranem (BSOD), który wystąpił podczas korzystania z programu foobar i uruchamiania gry Team Fortress 2. W odpowiedziach zasugerowano, aby sprawdzić konfigurację sprzętową, w tym zasilacz, oraz przywrócić nominalne napięcie procesora po wcześniejszym obniżeniu (undervolting). Użytkownik podał szczegóły dotyczące swojego sprzętu, w tym procesor Intel Core 2 Quad Q6600, kartę graficzną GeForce GTX650Ti oraz płytę główną Gigabyte GA-946-DS3. Po kilku miesiącach intensywnego użytkowania komputera, problem z BSOD nie wystąpił ponownie, co sugeruje, że przyczyną był obniżony Vcore.
REKLAMA