logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

electrolux EWT10120W - Pojawiający się systematycznie błąd E68, grzałka sprawdzo

adi660 04 Lis 2013 11:20 5970 17
REKLAMA
  • #1 12913523
    adi660
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich! Pojawił się w mojej pralce problem, mianowicie po ustawieniu programu słychać trzask blokującego się zamka klapy (pralka ładowana od góry) i tyle, zero odzewu. Kontrolki świecą się normalnie, po jakimś czasie przycisk pauza/play mruga, po ponownym włączeniu tego przycisku dalej nic się nie dzieje. Po wejściu w tryb serwisowy od 2 programu pralka nie daje znaku życia, wyświetla błąd E68. Błąd ten dotyczy grzałki, jednakże sprawdzałem ją i pokazuje zarówno po starcie (z wodą w bębnie) jak i w spoczynku 27 Ω. Nie ma też przebicia na masę. Przewody od grzałki również sprawdziłem i są ok. Mieszkam na "zadupiu" do najbliższego serwisu 80km... proszę o pomoc. Przewertowałem wszelkie fora i nic na ten temat nie znalazłem. Dodam jeszcze, że tego błędu nie mogę wykasować. Dodatkowo zdarza się, że jak postoi trochę niepodłączona do zasilania to "ożywa" i działa normalnie, bez pokazywania błędu po czym ponownie dzieje się to co wyżej...
  • REKLAMA
  • #2 12913726
    seamen
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    skąd wiesz że nie ma przebicia/upływu?sprawdzałeś induktorem?
  • #3 12918064
    adi660
    Poziom 9  
    hmmm... może to zabrzmi laicko, ale miernikiem... według porady jednego z użytkowników... od razu mówię, że jestem tylko zwykłym użytkownikiem tej pralki który mieszka zbyt daleko od serwisu i chciałby ją spróbować samemu zreanimować. Będę wdzięczny za każdą pomoc! czyli zaczynam wnioskować, że najprościej będzie jak na początek wymienię grzałkę?
  • REKLAMA
  • #4 12920754
    seamen
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    zwykły omomierz pokaże ci przerwę,pełne przebicie do masy ale upływności nie pokaże.Spróbuj wymienić grzałkę oraz dokładnie obejrzyj przewody zasilające tą grzałkę-czy nie są gdzieś przetarte,mokre
  • #5 12920961
    adi660
    Poziom 9  
    Przewody sprawdziłem, są ok. Żeby było śmieszniej pralka rozpoczyna pranie gdy się ustawi ją z opóźnieniem czasowym ale w trakcie prania zawiesza się. Nic to, być może uda mi się załatwić drugą uszkodzoną mechanicznie na dawcę, jeśli nie zamawiam grzałkę. Tak czy inaczej o kolejnych efektach "tej nierównej walki" będę pisał na bieżąco.
  • #6 12953568
    adi660
    Poziom 9  
    ja chyba oszaleję... udało mi się kupić nową dokładnie taką pralkę jak mam tyle, że z uszkodzoną obudową bębna, wobec czego wymontowałem stary bęben z mojej pralki, a cała elektronika, grzałka z czujnikiem i wszystko pozostałe z nowej i co? pralka uruchomiła się na 15 sek, po czym z pauzowała i dalej wyświetla E68. Ja już zbaraniałem! gdzie może tkwić problem? proszę o pomoc bo ja już opadam z sił!
  • #7 12953593
    hehehehuhuhu
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Niech kolega odepnie grzałkę podłączy żarówkę i włączy pralkę, myślę że żarówka nawet nie zaświeci.
    Lub odłączyć grzałkę całkowicie, włączyć pralkę i obserwować czy coś się zmienia.
    Jednym słowem trzeba pokombinować:)
  • #8 12954162
    adi660
    Poziom 9  
    zrobiłem jak radzisz, odłączyłem grzałkę błąd E41, po wykasowaniu i podłączeniu grzałki nadal E68... a co do żarówki to świeci ale pralka oczywiście nie startuje, dioda świeci na czerwono.

dodam, że ta grzałka jest nowa!

napięcie w gniazdku 227V

po odłączeniu przewodów od grzałki i podłączeniu do niech miernika początkowo napięcie wynosiło 157v, po uruchomieniu programu, po załączeniu blokady zamka napięcie spada do 44v i w serwisowym na każdym programie niezmiernie 44v
  • REKLAMA
  • #9 12955852
    adi660
    Poziom 9  
    Niech mnie ktoś jeszcze oświeci... czy jeśli ustawię na pralce pranie w zimnej wodzie to mimo uszkodzonej grzałki (zakładając, że grzałka znów uległa uszkodzeniu) pralka powinna pracować? nie chcę znów na darmo pchać się w koszta...
  • Pomocny post
    #10 12956713
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3356
    adi660 napisał:
    po odłączeniu przewodów od grzałki i podłączeniu do niech miernika

Aleś wymyślił :/ . Cud, że w tej sytuacji pralka nie "wywaliła" E69
    adi660 napisał:
    czy jeśli ustawię na pralce pranie w zimnej wodzie to mimo uszkodzonej grzałki (zakładając, że grzałka znów uległa uszkodzeniu) pralka powinna pracować

Na pewno nie rozpocznie procesu napełniania wodą.
    adi660 napisał:
    dodam, że ta grzałka jest nowa!

Znaczy: ze sklepu?
    adi660 napisał:
    ale miernikiem... według porady jednego z użytkowników.

Jedynie zakres 200MΩ omomierza Ciebie jako tako ratuje. Resztę pomiarów możesz włożyć między bajki.
    Sprawdź, czy kondensator PZ nie ma przebicia na masę. Rzadko, ale to rzadko również daje E68.
  • REKLAMA
  • #11 12956857
    adi660
    Poziom 9  
    wymyśliłem wedle "porady"... nieważne, grzałka pochodzi z nowej pralki w której podczas transportu uszkodził się bęben. Kondensatory sprawdzone, są ok. A grzałkę pod 200MΩ też sprawdzałem i jest ok. Już mam jej serdecznie dość.
  • Pomocny post
    #12 12956980
    hehehehuhuhu
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    adi660 napisał:

adi660 napisał:
    czy jeśli ustawię na pralce pranie w zimnej wodzie to mimo uszkodzonej grzałki (zakładając, że grzałka znów uległa uszkodzeniu) pralka powinna pracować

Na pewno nie rozpocznie procesu napełniania wodą.

Jakaś wrażliwa ta pralka, w mojej pralce też Electrolux jak odepnę grzałkę to pralka normalnie pierze, tyle tylko że w zimnej wodzie ale nie wywala żadnych błędów.

adi6600 - pozostaje Ci tylko dostać się do sterownika i sprawdzić najpierw na "oko" czy jest wszystko ok. Daj fotkę bo nie wiadomo jak jest zrobiony układ sterowania grzałką.
  • Pomocny post
    #13 12957132
    peter falk
    Specjalista AGD
    Zdejmij przewód uziemienia ze wszystkiego: silnik, grzałka, bęben itd.
  • #14 12960040
    adi660
    Poziom 9  
    ok, podejmę wszystkie próby w poniedziałek i napiszę o efektach, bo dzisiaj jestem już padnięty po pracy. Szczerze dziękuję wam za pomoc.
  • #15 12968549
    adi660
    Poziom 9  
    Zabrałem się do realizacji waszych porad. Gdy pralka postoi około doby bez podłączenia do prądu to zaczyna prać normalnie jednakże po kilkunastu minutach (około 15 - 20) zawiesza się i tyle. Podłączałem już pralkę do gniazdka bez uziemienia, do gniazdek w innych pokojach - nic to nie daje. Odłączałem też samą grzałkę - pralka od razu świeci na czerwono... odłączałem też samą masę zgodnie z poradą, we wszystkich zauważonych przeze mnie punktach - bez zmian E68... jednym słowem masakra... chyba jednak bez wydania kilku stów w serwisie się nie obejdzie :cry: liczę na jeszcze jakieś sugestie...
    zdjęcia modułu: electrolux EWT10120W - Pojawiający się systematycznie błąd E68, grzałka sprawdzo electrolux EWT10120W - Pojawiający się systematycznie błąd E68, grzałka sprawdzo electrolux EWT10120W - Pojawiający się systematycznie błąd E68, grzałka sprawdzo electrolux EWT10120W - Pojawiający się systematycznie błąd E68, grzałka sprawdzo electrolux EWT10120W - Pojawiający się systematycznie błąd E68, grzałka sprawdzo
    na niej naprawdę nie widać, żeby była uszkodzona, po drugie jakie są realne szanse, żeby w dwóch pralkach pojawił się ten sam błąd? chyba takie same jak trafienie 6 w totolotku... w tej pralce, oprócz bębna nic nie pozostało ze starej! nawet łożyska, koło i czujnik położenia bębna też wymieniłem! dosłownie wszystko, a błąd pozostał...
    Sprawdziłem przewód zasilający - przebić nie ma. Zamieniałem biegunowość przy przewodzie zasilającym - bez efektu. Sprawdzałem czy nie ma przebicia na grzałce z bębnem wypełnionym wodą - nie ma. Każdy rozkłada ręce. Ktos ma jeszcze jakieś pomysły?
  • #16 12971349
    peter falk
    Specjalista AGD
    Coś na kablach od grzałki, jakaś przerwa, i wtedy też rzuca 68. Sprawdź przekaźnik grzałki, czy go załącza procesor, zwłaszcza, że jak piszesz:
    adi660 napisał:
    po odłączeniu przewodów od grzałki i podłączeniu do niech miernika początkowo napięcie wynosiło 157v, po uruchomieniu programu, po załączeniu blokady zamka napięcie spada do 44v i w serwisowym na każdym programie niezmiernie 44v

i
    adi660 napisał:
    a co do żarówki to świeci

Ale jak? Zmierz na niej napięcie gdy się świeci.
    Wiązki przewodów też przerzuciłeś z nowej? Jeśli tak, to sprawdź dokładnie i pomału, czy czegoś nie sknociłeś.
  • #17 12976575
    adi660
    Poziom 9  
    źle się zrozumieliśmy, ja do nowej pralki przerzuciłem bęben ze starej wieć wszystkie wiązki przewodów i cały osprzęt jest nowy, nawet koło napędowe, czujnik obrotów i łożyska są z nowej pralki. Miałem dosyć tej pralki więc przywlekłem ją do teściów gdzie zamówiłem serwisanta z electroluxa (różnica w kosztach przyjazdu 100zł). Przed jego przyjazdem włączyłem pralkę i przerobiła 2 prania bez zawieszania... on też żadnych nieprawidłowości nie stwierdził... wypił kawę skasował 50zł i tyle... Zobaczymy co będzie po przywiezieniu jej do domu. Widocznie przyczyna może tkwi w instalacji? ale czemu wobec tego wcześniej działała normalnie? do tego samego gniazdka podłączam zmywarkę i działa bez zarzutu i dodam tu od razu, że te urządzenia podłączam na przemian, wobec czego nigdy nie działały na raz. I co wy na to?
  • #18 12992470
    adi660
    Poziom 9  
    Witam ponownie. Sprawa ma się tak, po przywiezieniu pralki z powrotem do domu i podłączeniu do sieci, pralka oczywiście nie wystartowała co mnie jakoś wcale nie zdziwiło. Skasowałem błąd E68, ustawiłem ponownie na pranie tym razem z opóźnieniem 2 godz. odziwo wystartowała i od tej pory pralka pierze bez żadnych problemów... zwariować można.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Electrolux EWT10120W, która wyświetla błąd E68, związany z grzałką. Po ustawieniu programu pralka nie reaguje, a kontrolki świecą się normalnie. Użytkownik sprawdził grzałkę, która wykazuje prawidłowy opór 27 Ω, oraz przewody, które są w dobrym stanie. Po wymianie grzałki i podłączeniu nowej, problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują sprawdzenie kondensatorów, przekaźników oraz instalacji elektrycznej. Po kilku próbach pralka zaczęła działać normalnie, co sugeruje, że problem mógł być związany z instalacją lub chwilowym błędem w elektronice.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA