Witam, wczoraj i dzisiaj miałem trochę czasu ,wiec trochę sprawdziłem
!. rezystancja izolacji grzałki 138,5 MΩ, więc wynik dobry( przypominam ,że min rezystancja to 1MΩ)
2. przekaźnik od grzałki : wylutowałem go i sprawdziłem : rezystancja zwartego styku 0,03Ω ( miernik uniwersalny), podobny wynik uzyskałem przy pomiarze rezystancji prądem 0,2A, wiec przekaźnik jest dobry został wlutowany, sprawdziłem tez diodę tłumiącą na cewce i tranzystor sterujący przekaźnikiem ,są dobre, baza steruje mikrokontroler.
Dodano po 28 [minuty]:
cd. na tym nie zakończyłem prac, niejako przy okazji sprawdziłem hydrostat, na dmuchanie reaguje w 3 poziomach , ale ja poszedłem dalej, sprawdziłem jakie ciśnienia (poziomy) wysterowują poszczególne styki. W tym celu wymontowałem hydrostat i rurkę, przygotowałem zbiornik 1m3 o wysokości 1m ,obciążyłem koniec rurki i zanurzałem ja , a oto wyniki:
a) styki 11-14 ( wg schematu "6" w wolnym tłumaczeniu "anywrzenowe" , a dla mnie to 1 poziom : zał 400mm , wył 300mm
b) styki 21-24 ( wg schematu "8" w wolnym tłumaczenie 1 poziom, a dla mnie to 2 poziom: zał 660mm, wył 540mm
c) styki 31-32 (wg schematu "9" przeciw wypływowy ,styk normalnie zwarty), tego niestety nie mogłem sprawdzić bo mogłem zanurzyć rurkę do 1000mm i bez reakcji.
A teraz wnioski : poziomy są za wysokie bo 660 mm to pokrywa pralki.
Rurkę sprawdziłem ,jest drożna .
Niestety nie zresetowałem pralki, być może jak panowie podpowiedzieliście to może być jakiś stary błąd , bo hydrostat to już E30.
Proszę o podpowiedz ,jakie ciśnienia sa prawidłowe dla tego hydrostatu.
Dodano po 6 [minuty]:
Posługuje się dokumentacja od sterownika EWM 1000 plus.
cd. dziękuje za dotychczasową pomoc i proszę o dalsza ,
Paweł