logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP ze2000 - Błąd przy instalacji Windows 7 (konsekwencje "BOOTMGR is Missin

Glord 05 Lis 2013 18:48 2841 12
REKLAMA
  • #1 12918874
    Glord
    Poziom 9  
    Witam
    Dostałem od znajomego starego laptopa - HP ze2000 - z prośbą o naprawienie go.
    Wstępnie, miała to być tylko instalacja nowego Windowsa, ponieważ znajomemu się to nie udało(w sprawach dotyczących komputera, on jest kompletnie "zielony", a ja "średnio wtajemniczony")

Uruchomiłem go, w celu sprawdzenia co się z nim dzieje, i przywitał mnie napis: BOOTMGR is Missing Press Ctrl+Alt+Del to restart. Próbowałem zainstalować od nowa system. Mojej płytki z Windows 7 nie chciał czytać, do tej pory nie wiem dlaczego,
    a przy Windows XP otrzymywałem błąd, o którym wiem tyle, że do naprawienia tego potrzebna jest zmiana "Compability Mode" dysku twardego w BIOS'ie. Niestety tej opcji w tym BIOS'ie nie znalazłem(dość ubogi BIOS więc jestem pewien że nie pominąłem nic). Dzisiaj dostałem od innego znajomego inną płytę z Windows 7 i dodatkowo płytę Hiren's BootCD.
    Najpierw spróbowałem jeszcze raz odpalić instalację Windows 7; po etapie ładowania plików za (prawie *) każdym razem wyskakuje błąd: (zdjęcie poniżej).
    Próbowałem potem poszukać czegoś na Hiren's CD, niestety nie wiedząc czego szukać, nie wiele znalazłem. Uruchomiłem tylko HD Tune, który przy skanowaniu poprawności sektorów(wykrył kilka uszkodzonych) pokazywał ostrzeżenia o "krytycznie wysokiej temperaturze" dysku, która sięgała 58 stopni - z obawy przed uszkodzeniem przerwałem ten proces. Uruchomiłem szybkie skanowanie - tutaj z kolei program uznał dysk za sprawny w 100%.

* - Po różnych, dziwnych operacjach w Hiren's CD (oczywiście wszystko rozsądnie) udało mi się uruchomić instalację Windows 7. Wybrałem język itd. i po krótkim przygotowaniu wyskoczyło okno z tytułem: Select the driver to be installed. Tutaj kolejny błąd o braku "driver'ów", nie mogę nic wybrać, bo nic na liście nie ma. Jest tylko przycisk: Browse(chyba do wskazania tych "driver'ów"),
    Rescan - nic nie znajduje nowego, i niedostępny przycisk Next.
    Na tym etapie przerwałem instalację Windows 7. Od tego czasu dalej pokazuje się ten, nie wiele mi mówiący, błąd (zdjęcie poniżej).

Nie mam pojęcia co mam dalej robić, dlatego proszę Was o pomoc.
    Wszelkie dodatkowe informacje chętnie podam, tylko naprowadźcie mnie na nie.

• REKLAMA
  • #2 12919095
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Glord napisał:
    Uruchomiłem tylko HD Tune, który przy skanowaniu poprawności sektorów(wykrył kilka uszkodzonych) pokazywał ostrzeżenia o "krytycznie wysokiej temperaturze" dysku, która sięgała 58 stopni - z obawy przed uszkodzeniem przerwałem ten proces. Uruchomiłem szybkie skanowanie - tutaj z kolei program uznał dysk za sprawny w 100%.

No i bez sensu. Chciałeś tym sobie humor poprawić? :lol:
    Pokaż SMART dysku (zakładka Health).
  • REKLAMA
  • #3 12921353
    Glord
    Poziom 9  
    Zamieszczam SMART dysku:

• #4 12921426
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Dysk uszkodzony. Do wymiany. Nic mu już nie pomoże. Kopiuj co się da jeszcze skopiować.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 12921472
    ad77
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Kolego linuks wyjaśnij po czym stwierdzasz uszkodzenie dysku i powiedz mi co to za uszkodzenie? Kolego glord jaka wersja biosu jest w tym laptopie??
  • #6 12921666
    linuks
    Spec od komputerów
    Realokowane sektory ma. Uszkodzenia nie da się naprawić. Proces destrukcji talerza się rozpoczął. Następne sektory niestabilne czekają w kolejce. Bios tu nie ma nic do rzeczy. Dysk do wymiany i tyle.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 12921709
    ad77
    Poziom 17  
    Przecież można re-mapować lub wydzielić te sektory. Nie jest ich za wiele. pytam o wersje biosu bo mu nie wykrywa dysku a to nie jest normalne nawet z sektorami realokowanymi.
  • #8 12921737
    linuks
    Spec od komputerów
    Dysku nie wykrywa bios a SMART to się z powietrza wziął ? Nie da się odczytać SMART z dysku którego BIOS nie wykrywa. Nie tragedia 19 realokowanych sektorów. Tylko co za pożytek z dysku który będzie gubił dane i zawieszał system jeżeli się uda zainstalować ?
    Pozdrawiam.
  • #9 12922125
    Glord
    Poziom 9  
    Nazwa: PhoenixBIOS
    Wersja: F.11
  • #10 12922135
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1133
    ad77 napisał:
    Przecież można re-mapować lub wydzielić te sektory .

Realokowane sektory już są wyłączone z użycia i zastąpione zapasowymi, nic na nie nie pomoże, nienaprawialne uszkodzenia powierzchni dysku i nadaje się do wymiany, by zapobiec nagłej utracie danych w przyszłości.
  • #11 12922397
    Glord
    Poziom 9  
    Więc, ostatecznie: dysk ma uszkodzenia mechaniczne, nadaje się do wymiany, po wymianie powinno dać się zainstalować Windows'a ?
  • #12 12924539
    linuks
    Spec od komputerów
    Tak. Trochę kolega ad77 namieszał w głowie swoimi wypowiedziami o BIOS i remapowaniu. Coś słyszał ale nie do końca i taki z tego efekt.
    Pozdrawiam
  • #13 12925388
    ad77
    Poziom 17  
    Kolego linuks ja nie nie miałem na myśli że bios nie wykrywa dysku tylko chciałem pomóc w odszukaniu opcji do instalacji windows xp. Zgadza się nie da się naprawić re alokowanych sektorów ale można przez jakiś czas używać dysku aż skończą sie zapasowe sektory, trzymając ważne dane na zewnętrznym nośniku. Co do opcji Z windows xp w biosie należy znaleźć najprawdopodobniej AHCI Configuration i dać na disable

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik otrzymał laptopa HP ze2000 z problemem "BOOTMGR is Missing" i próbował zainstalować Windows 7. Napotkał trudności z odczytem płyty instalacyjnej oraz błędy przy instalacji Windows XP, które wymagały zmiany ustawień w BIOSie. Po analizie SMART dysku stwierdzono, że dysk twardy ma uszkodzenia mechaniczne i 19 realokowanych sektorów, co sugeruje konieczność jego wymiany. Użytkownicy dyskusji potwierdzili, że po wymianie dysku powinno być możliwe zainstalowanie systemu operacyjnego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA