logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra Amator 3 - Jeden kanał cichy przy sygnale z DIN5, radio działa poprawnie

r33try 07 Lis 2013 20:28 2913 20
REKLAMA
  • #1 12926708
    r33try
    Poziom 9  
    Witam, mam dziwny problem z moim amatorem. Mianowicie po podaniu sygnału na złącze din5 i przy włączonym stereo gra tylko jeden kanał, drugi po podgłoszeniu do maksimum gra bardzo cicho. Oba kanały wzmacniacza są sprawne gdyż je sprawdzałem, po przylutowaniu przewodów do punktów lutowniczych gniazda din problem nadal występuje, co dziwne gdy włączę na nim radio oba kanały w stereo ładnie grają. Nie wiem już co może być z nim nie tak, dlatego proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu, szukałem na elektrodzie ale nie znalazłem takiego przypadku.
  • REKLAMA
  • #2 12926822
    cezarjak
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Witam.
    Po pierwsze czy Kolega sam robił przewód ,po drugie jakiego sygnału z kąd,czy próbował Kolega przełożyć z wejścia magnetofonowego do gramofonowego czy nie działa na żadnym.
    proszę przeczyścić isostaty i czy wciskanie ich powoduje ''trzaski''?
  • #3 12926862
    r33try
    Poziom 9  
    nic nie trzaska, przewód wykonywałem sam i sprawdzałem go kilka razy miernikiem jak i na innym sprzęcie i jest dobry, problem występuje na obu wejściach, sygnał podawałem z komputera, zastanawia w jaki sposób mogę sprawdzić isostaty gdyż posiadam identyczne od drugiego amatora i mógłbym je wymienić
  • REKLAMA
  • #4 12927033
    btomko
    Poziom 34  
    Ocena: 402
    Sprawdz dobrze gniazdo w radiu w Amatorze bardzo często te gniazda się wyrywały z płytki i wtedy jeden lub dwa kanały nie grały.
  • REKLAMA
  • #5 12927049
    r33try
    Poziom 9  
    Ok ale miałem przewody przylutowane do pół lutowniczych dina i do tych przewodów podpięty sygnał i efekt był ten sam
  • #6 12927061
    cezarjak
    Poziom 19  
    Nie wiem jak Kolega jest ''obeznany'' w elektronice tu jest schemat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2268417.html
    Nas interesuje fotografia nr 2 i trzeba sprawdzić drogę sygnału według schematu który wchodzi właśnie na przełącznik a potem biegnie do przedwzmacniacza.
    Kolega pisze że radio odbiera na dwóch kanałach w stereo więc wnioskuje że przedwzmacniacze są ok.
    Pozostaje znalezienie albo ''zimnych lutów'' albo przerwy np.na przełączniku.Mając schemat można to sprawdzić multimetrem.
    Sygnał powinien dotrzeć do C501 i drugi kanał do C401.
  • #7 12927747
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 754
    r33try napisał:
    Ok ale miałem przewody przylutowane do pół lutowniczych dina
    Tak, ale czy do odpowiednich?
  • #8 12932671
    r33try
    Poziom 9  
    A więc tak: przewód był przylutowany do odpowiednich pinów, dzisiaj wymieniłem gniazdo din, efekt ten sam, wymieniłem rezystory R402 i R502, sprawdziłem isostat i wydaje się być dobry (zwiera prawidłowo). Teraz gdy podepnę wtyczkę do gniazda magnetofonowego słychać w głośnikach muzykę ale słychać tez dosyć głośne brzęczenie, po podaniu sygnału na gniazdko gramofonowe efekt jest o wiele lepszy, nie słychać brzęczenia, w mono oba kanały grają jednakowo, natomiast w stereo lewy gra prawidłowo a w prawym słychać tylko tony wysokie. Podałem również sygnał na piny K30, K31, K32 na płycie i tutaj efekt jest bardzo dobry, wszystko gra tak jak powinno ale niezależnie od tego jakie źródło jest włączone przełącznikiem.
  • #9 12932883
    cezarjak
    Poziom 19  
    Więc wina ''brzęczenia'' to prawdopodobnie brak masy,lub jest słaby jej kontakt czy jak Kolega dotyka wtyku lub chassis ''brzęczenie '' nasila się?
    Widze że Kolega jest w miarę obeznany więc można to zrobić jeszcze tak masę przewodu z sygnałem połączyć z masą odbiornika a ''gorący przewód podłączyć przed C501 i C401 jeżeli tu pojawi się dobry czysty i głośny dzwięk proponuje ''się cofać według schematu do samego gniazda aż natrafi Kolega przerwę''.
    Trochę dziwne ale może rozwiązać wątpliwości co do isostatów.To są bardzo małe sygnały i miernik może pokazać przejście (wiem ze swojego doświadczenia) a jednak sygnału nie przepuści.
    Niech kolega jeszcze raz szuka sygnału jak ja napisałem coś musi być nie tak,oczywiście ułatwieniem jest działający kanał i można go ''podpatrzeć'' i na nim się wzorować.Skoro za przedwzmacniaczami jest ok to tylko bym obstawiał isostat bo tam już nic innego niema chyba że niech Kolega sprawdzi na FM tam sygnał jest stereo i powinien być szum jednakowo w każdym kanale :D
  • #10 12933088
    r33try
    Poziom 9  
    Przylutowałem przewody do nóżek kondensatorów C501 i C401, efektem było to, że bardzo cicho było słychać muzykę na obu kanałach, prawie w ogóle oraz silne brzęczenie, przewody przylutowane miałem raz do jednej raz do drugiej nóżki, czyli tak jakby przed i za kondensatorem, masę natomiast brałem z różnych miejsc (masa radia, masa wyjścia głośnikowego, masa dina) i efekt był ten sam, na FM jest delikatny szum w obu kanałach ale oba głośniki grają jednakowo, a szum to jest taki raczej jak jest za słaby sygnał z anteny, dodatkowo ostatnio nie zapala się dioda stereo na FM.

Tak, jeśli dotykam nóżki masy dina to brzęczenie nasila się.
  • REKLAMA
  • #11 12933208
    cezarjak
    Poziom 19  
    Proponuję sprawdzić przewód co jest po drugiej stronie kabla mały jack czy cinch,ewidentny brak masy,nie wiem czy Kolega dobrze mnie zrozumiał.Mamy przewód stereo który jest w ekranie czyli oplot podłączamy do masy w odbiorniku a kanały L i P dopiero dotykamy do miejsc podanych na schemacie bo innaczej będzie tylko brzęczenie musimy masę z kabla sygnałowego podłączyć do masy odbiornika i wtedy brzęczenie powinno ucichnąć jeżeli tak nie jest to gdzieś nie ma styku masa albo kabel sygnałowy albo coś w radiu jeżeli tak ,trzeba znaleść brak masy miernikiem.Ale skoro na radiu jest tylko szum bez brzyęczenia to masa między radiem a resztą jest.Możliwe że jak Kolega wymieniał gniazdo jest gdzieś mikropęknięcie na ścieżkach.
  • #12 12934761
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    r33try napisał:
    efektem było to, że bardzo cicho było słychać muzykę na obu kanałach, prawie w ogóle oraz silne brzęczenie,
    Kolego tam nie ma co nie działać. Weź zrób kabel porządnie i może przemierz go na przejście i zwarcia a nie kombinuj tyle, bo ten temat zaczyna robić się śmieszny i nadaje się do "Piaskownicy". Z opisów wynika, że cały czas masz niesprawny kabel. Może zrób zdjęcie jak to polutowałeś.
  • #13 12935818
    r33try
    Poziom 9  
    Kolego wyżej, kabelek był sprawdzany milion razy i jest sprawny, skoro działał jak powinien na innym sprzęcie to dlaczego twierdzisz ze może być uszkodzony?

Problem został rozwiązany, przyczyną były mikropęknięcia na dwóch ścieżkach w okolicy gniazdek din widoczne dopiero pod lupą, po połączeniu ścieżek przewodami wszystko działa jak należy.
  • #14 12935972
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    r33try napisał:

Problem został rozwiązany, przyczyną były mikropęknięcia na dwóch ścieżkach w okolicy gniazdek din widoczne dopiero pod lupą, po połączeniu ścieżek przewodami wszystko działa jak należy.
    Tak, to dlaczego niby nie działało po podłączeniu?
    r33try napisał:
    Przylutowałem przewody do nóżek kondensatorów C501 i C401, efektem było to, że bardzo cicho było słychać muzykę na obu kanałach
    Cuda się zdarzają ale nie aż takie.
  • #15 12936022
    cezarjak
    Poziom 19  
    r33try napisał:

I od tego należało zacząć i nie było by tyle problemów ,ale jak to mówią człowiek się uczy na błędach ważne że Kolega r33try poradził sobie z usterką a i przy okazji zdobył pewną wiedzę i doświadczenie.
  • #16 12936166
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    cezarjak napisał:

I od tego należało zacząć i nie było by tyle problemów
    Od czego zacząć? Rozumiesz o co chodzi? Co podałem w poście wyżej? Gdyby było uszkodzenie takie jak pisze to po podaniu sygnału na C501/401 musiało by wszystko działać, a jak widać nie działało.
  • #17 12936266
    r33try
    Poziom 9  
    nie mam pojęcia czemu tak sie działo, ale jesli kolega marian nie wierzy mogę mu zrobić zdjęcie gdzie było uszkodzenie
  • #18 12936295
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Wiesz mnie to ani parzy ani ziębi. Ważne jest aby nie wprowadzać w błąd kolejnych początkujących którzy może kiedyś będą z tego opisu korzystać.
  • #19 12936364
    r33try
    Poziom 9  
    Ale zauważ, że sam nie miałem pojęcia o pękniętych ścieżkach, a gdy podawałem sygnał na C501 i C401 prawdopodobnie nie miałem dobrze połączonej masy i stąd te efekty. Ścieżki były pęknięte w dosyć specyficznym miejscu i prawdę mówiąc ciężko było je dostrzec, w każdym razie problem uważam za rozwiązany a temat można zamknąć.
  • #20 12936405
    cezarjak
    Poziom 19  
    Kolego marian1981.02 cytat który podałeś nie skończył się na tym miejscu powinien być
    r33try napisał:
    Przylutowałem przewody do nóżek kondensatorów C501 i C401, efektem było to, że bardzo cicho było słychać muzykę na obu kanałach, prawie w ogóle oraz silne brzęczenie

...oraz silne brzęczenie,czyli samo mówi za siebie dlaczego było cicho na dwóch kanałach bo nie było masy.
    Doradziłem taką opcję żeby upewnić się gdzie ''ginie sygnał'' niestety nie każdy posiada taką wiedzę ,chciałem tylko nakierować ''na właściwą drogę''.
  • #21 12936474
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    cezarjak napisał:
    bo nie było masy.
    Wiesz może była może nie było. Ja na stole tego nie miałem Ty również. Myślę, że przy szukaniu tej usterki nie ma żadnego problemu aby połączyć prawidłowo masę sygnału, nawet dla początkującego...
    r33try napisał:
    masę natomiast brałem z różnych miejsc (masa radia, masa wyjścia głośnikowego, masa dina) i efekt był ten sam,
    Coś wyjątkowy pech, że tej masy w tylu miejscach nie miał, prawda? Ale ok. Nie wnikam w szczegóły. Cześć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z jednostką Unitra Amator 3, gdzie jeden kanał grał cicho przy sygnale z gniazda DIN5, mimo że radio działało poprawnie w trybie stereo. Po wymianie gniazda DIN, sprawdzeniu isostatów oraz przylutowaniu przewodów do punktów lutowniczych, problem nadal występował. Użytkownik zauważył, że brzęczenie występowało przy podłączeniu sygnału, co sugerowało brak masy. Ostatecznie przyczyną problemu okazały się mikropęknięcia na ścieżkach w okolicy gniazdek DIN, które zostały naprawione, co przywróciło prawidłowe działanie urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA