logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

nowosolar pk22 - wentylator do pieca co zawiesza się

marioxrally 10 Lis 2013 18:52 12720 11
REKLAMA
  • #1 12936706
    marioxrally
    Poziom 9  
    Witam, na początek chciałem się przywitać ponieważ jestem nowy na forum, Witam wszystkich :)
    To teraz o problemie
    Od dwóch dni zawiesza mi się dmuchawa do pieca, kręci się powoli i burczy, dmuchawa ustawiona jest na sterowniku na 3 biegu ( skala do 10) jak wezmę na 7 to wtedy działa normalnie.Po odłączeniu jej od sterownika i odczekaniu około godz problem znika,dmuchawa załącza się jak powinna,czyli na 3 ale problem wraca z powrotem po kilku godzinach. I znowu muszę ją odłączyć i tak w kółko. Dodam że sterownik jak i dmuchawa są nowe ( pracują tydzień)
    Proszę o jakieś porady morze ktoś wie czego to jest wina
    Pozdrawiam! :D
  • REKLAMA
  • #2 12937421
    Lee.LW
    Poziom 24  
    Ocena: 80
    Witam!
    Jeśli piec jest też nowy, jak sterownik i dmuchawa, to wezwij serwis producenta.
    Obejdzie się bez kosztów i szukania przyczyny.
    W innym przypadku, proponuję przygotować próbnik w postaci żarówki 40W/230V.
    Podłącz ją zamiast wentylatora w czasie normalnej jego pracy, zapamiętaj jak świeci.
    Powtórz to w chwili, gdy wentylator się zawiesi.
    - Jednakowe świecenie w obu przypadkach sugeruje winę wentylatora.
    - Słabsze świecenie w drugim wypadku, lub migotanie z mniejsza częstotliwością wskazuje na sterownik.
    Pozdrawiam,
    Lee
  • #3 12937562
    marioxrally
    Poziom 9  
    piec też jest nowy, w sumie racja najpierw zadzwonię do serwisu bo w końcu wszystko jest na gwarancji
  • REKLAMA
  • #4 12938605
    marioxrally
    Poziom 9  
    serwis przyjedzie tylko do pieca, a do osprzętu już nie, dlatego że jest od innego producenta ( mimo że piec wraz ze sterowaniem został kupiony jako komplet) trzeba wysłać do serwisu czas oczekiwania około 2 tyg :|
  • REKLAMA
  • #5 12940302
    Lee.LW
    Poziom 24  
    Bardzo nieciekawe warunki gwarancji.
    Zrób więc próbę jak pisałem wcześniej. Zwróć też uwagę na temperaturę silnika dmuchawy, nie powinien być gorący. Na próbę wymienić kondensator znajdujący się w puszce przyłączeniowej silnika.
  • REKLAMA
  • #6 12940700
    marioxrally
    Poziom 9  
    Lee.LW napisał:
    Witam!
    Jeśli piec jest też nowy, jak sterownik i dmuchawa, to wezwij serwis producenta.
    Obejdzie się bez kosztów i szukania przyczyny.
    W innym przypadku, proponuję przygotować próbnik w postaci żarówki 40W/230V.
    Podłącz ją zamiast wentylatora w czasie normalnej jego pracy, zapamiętaj jak świeci.
    Powtórz to w chwili, gdy wentylator się zawiesi.
    - Jednakowe świecenie w obu przypadkach sugeruje winę wentylatora.
    - Słabsze świecenie w drugim wypadku, lub migotanie z mniejsza częstotliwością wskazuje na sterownik.
    Pozdrawiam,
    Lee

zrobiłem tak jak pisałeś i wychodzi na to że wina leży po stronie sterownika, wentylator nie grzeje się jest ciągle zimny, w wentylatorze nie ma żadnego kondensatora, najprawdopodobniej znajduję się w sterowniku nie mogę znaleźć nigdzie schematu tego sterownika, jutro znajomy elektryk ma go zobaczyć, morze coś pomorze. Jak bym był pewny że to wina sterownika to kupił bym drugi a ten bym wysłał na gwarancję, ze wszystkim muszę czekać do jutra
  • #7 12941727
    Lee.LW
    Poziom 24  
    Czyli było tak:
    Cytat:
    Słabsze świecenie w drugim wypadku, lub migotanie z mniejsza częstotliwością wskazuje na sterownik.

Jeśli nie ma kondensatora tam gdzie pisałem, to nie szukaj go. Schematu sterownika nie znajdziesz, to "słodka tajemnica" producenta. :D
    Przeczytaj uważnie to:
    Cytat:
    3. OBROTY DMUCHAWY – wartość „1” oznacza min. obroty „8” oznacza prace z max. prędkością. Sterownik zaprojektowany jest do współpracy z dmuchawą Firmy Ewmar lub M plus M. Biegi od 1 do 3 są biegami „rozruchowymi”.Nie ma natomiast gwarancji, iż inne dmuchawy nie będą sprawiać problemów- zwłaszcza na najniższych biegach. Nie należy używać biegów, z którymi dmuchawa nie chce działać poprawnie (nie startuje, zatrzymuje się po jakimś czasie). Grozi uszkodzeniem sterownika lub dmuchawy.

To cytat z instrukcji sterownika PK-22.
    Jaką masz dmuchawę?
  • #8 12943215
    marioxrally
    Poziom 9  
    dmuchawa jest też firmy Nowosolar NWS 75, to wszystko kupiłem w komplecie, czyli wychodzi na to że dmuchawa powinna być inna??
    Zauważyłem że problem pojawia się w momencie kiedy piec jest w trybie wygaszania, i wentylator chodzi pół godz bo na tyle mam ustawiony sterownik.
  • #9 12945117
    Lee.LW
    Poziom 24  
    Dmuchawa z pewnością może być taka.
    Spróbuj jeszcze podnieść obroty na "4", jeśli nadmuch będzie za silny- stłumić go przysłoną. Gdy jej brak, zrób "ćwiczebną" z kawałka tektury i taśmy klejącej.
    Możesz jeszcze wykonać "telefon do przyjaciela" (pomoc techniczna Nowosolara: 33 845 12 74). :|
  • #10 15443839
    ARTEMIAN
    Poziom 16  
    Ocena: 92
    Mam taki sterownik dmuchawa chodzi cały czas uszkodzony jest element załączający dmuchawę niestety jest rozsypany -wygląda jak tyrystor czy ktoś wie co zastosować ?
  • #11 15447730
    Lee.LW
    Poziom 24  
    Ten element to triak. Zastosuj np. BT138 600E.
    Lee
  • #12 15449947
    ARTEMIAN
    Poziom 16  
    Ocena: 92
    Dzięki a propo zadzwoniłem do producenta i miła pani poprosiła ich technika który bez oporów zdradził ich tajemnice kazał wrzucić na 800 ale to akurat nie ma znaczenia wielkiego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wentylatorem Nowosolar PK-22, który zawiesza się podczas pracy, kręci się powoli i burczy. Po odłączeniu od sterownika problem ustępuje na krótko. Użytkownik planuje skontaktować się z serwisem, jednak napotyka trudności z gwarancją, ponieważ wentylator i sterownik pochodzą od różnych producentów. Inni uczestnicy dyskusji sugerują wykonanie testów z żarówką, aby zdiagnozować problem, oraz zwracają uwagę na temperaturę silnika wentylatora. Użytkownik odkrywa, że problem występuje, gdy piec jest w trybie wygaszania. Wskazówki obejmują podniesienie obrotów wentylatora oraz kontakt z pomocą techniczną producenta. W innej części dyskusji omawiane są uszkodzenia elementów sterujących wentylatorem, w tym triaków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA