logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DELL C600 - Jak zresetować pamięć EEPROM w baterii 3800mAh po wymianie ogniw?

halstet 20 Mar 2005 21:28 6904 9
  • #1 1333321
    halstet
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam mam baterie dell 3800mAH. Bateria juz niechciala mi trzymac wiec wymienilem ogniwa na nowe . Identyczne jak te co były w baterii. Bateria mimo ze pokazywała 0 % trzymała 2H. I sprawa wygląda tak ze kiedy naładowałem baterie recznie Trzymała 2 godziny i bylo ok Ale laptop ładuje mi ją w jakies 10 Min (pokazuje 100% naladowania) i przestaje ładować. Po odłaczeniu zasilania bateria trzyma 6 min. Slyszalem ze trzeba skasować pamiec eprom w bateri zeby zachowywala sie jak nowa. Czy ktos wie jak to zrobic albo czym to zrobić?? Moze ktos ma jakis program.
  • #2 1333871
    Nerwus
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    O kasowaniu baterii bylo nie raz. Wiec uzyj przycisku szukaj. Denerwuja mnie ludzie pytajacy non-stop o to samo.
  • #3 1333876
    halstet
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    TO prosze mi znalez co kolwiek bo ja juz cały net przeszukałem. I nic niema.
  • #4 1333916
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Nie przeszukuj całego Internetu, tylko Elektrodę.
  • #5 1334303
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3802
    halstet napisał:
    TO prosze mi znalez co kolwiek bo ja juz cały net przeszukałem. I nic niema.

Witam ! ... powiadają że na .... nie ma lekarstwa i nie przeszukałeś ani całego netu bo jest to nie możliwe , ani nawet nie szukałeś na Elektrodzie bo zapewniam Cię że nie ma nawet tygodnia by choć raz ten temat się nie powtórzył.
    Więc do dzieła kolego !
  • #6 1334513
    waluszek
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    Matko kochana jak sie juz ktoś wysilił żeby wypocić jakiegos posta to piszecie żeby sobie samemu poszukać a nie prościej by było napisać jak to zrobić albo podać linka do archiwum
    odrobinke uczynności !!!
    Stary jak chcesz ją zformatować to najpierw ją rozładuj do zera potem podłacz ze 3-4 diody i zostaw aż przestana świecic doprowadzisz do całkowitego rozładowania bateri potem naładuj ja na ful
    albo morzesz mieć kontroler bateri umieszczony w płycie głównej
    powinien pomuc reset biosu

Za całokształt tego postu to tak po prawdzie powinieneś dostać przynajmniej ostrzeżenie ! Moja rada to poczytaj te posty na Elektrodzie również przynajmniej będziesz wiedzial co napisałeś .( TJT )
  • #7 1639994
    atek000
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    waluszek napisał:
    Matko kochana jak się juz ktoś wysilił żeby wypocić jakiegos posta to piszecie żeby sobie samemu poszukać a nie prościej by było napisać jak to zrobić albo podać linka do archiwum
    odrobinke uczynności !!!

Za to ty jesteś bardzo uczynny. Powiedz mi jak to jest? Osoby, które nic na temat nie wiedzą i są leniwe zadają posty od razu nie szukając odpowiedzi tylko na nią czekają. Osoby, które cos wiedzą,najpierw szukaja odpowiedzi, a jak jej nie znajduja lub ich nie satysfakcjonuje to pytają. Osoby, które dużo wiedzą nie lubią się powtarzać, bo sami szukają. A osoby, które g....no wiedzą piszą takie bzdury jak ty wyżej.
    Siedze od kilku dni i uważnie czytan posty na ten temat, tyle ich jest. Jeszcze nie pytam bo jak narazie b. dużo znalazłem. na szczęście mało takich bzdur.
  • #8 1640080
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Kolego Waluszek, wysiliłeś się okrutnie i napisałeś tak świetną poradę, że hej! Czy Ty zrozumiałeś problem postawiony przez autora wątku?
  • #10 1872681
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Ocena: 59
    Tez szukam owego sposobu na reset eeproma i jak na razie nici...ta elektroda straasznie gleboooka, a powyzszy link wcale owego przepisu nie zawiera.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada baterię Dell o pojemności 3800mAh, w której wymienił ogniwa na nowe, identyczne jak oryginalne. Po wymianie bateria wskazuje 100% naładowania po bardzo krótkim czasie ładowania (około 10 minut), lecz rzeczywisty czas pracy na baterii to zaledwie kilka minut. Problem polega na tym, że kontroler baterii nie rozpoznaje poprawnie stanu ogniw, co powoduje błędne wskazania poziomu naładowania. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące resetowania pamięci EEPROM baterii, jednak brak jest jednoznacznej metody lub dostępnego programu do tego celu. Proponowano całkowite rozładowanie baterii do zera poprzez podłączenie kilku diod LED, a następnie pełne naładowanie, co może pomóc w kalibracji. Wskazano również, że kontroler baterii może być zintegrowany z płytą główną laptopa, co komplikuje resetowanie. Użytkownicy forum odsyłają do archiwów i wcześniejszych wątków na portalu Elektroda.pl, jednak nie znaleziono skutecznego rozwiązania ani narzędzia do kasowania EEPROM baterii Dell C600.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA