logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownice VTS VS 10-75 CG OPTIMA - błąd A14_Troom na panelu HMI, brak czujnika

rafal_klim 12 Lis 2013 13:11 4605 5
  • #1 12943269
    rafal_klim
    Poziom 9  
    Witam,

Mam problem z automatyką VTS - Sterownice VS 10-75 CG OPTIMA, otóż wszystko zostało skonfigurowane, działało prawidłowo i po tygodniu działania na panelu HMI pojawia się A14_Troom brak czujnika pomieszczeniowego HMI. Aplikacja nastawiona na czujnik wiodący nawiewu. Co ciekawe czujnik jest w wejściach temperaturowych widziany i wskazuje prawidłową wartość. Co może być przyczyną takiego problemu? Nie mam advance zatem zostaje mi tylko konfiguracja przez HMI.

pozdrawiam
  • #2 13124358
    walduszek
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Jeśli masz tylko prosty nastawnik pomieszczeniowy to jak zrobiłeś konfigurację np. wpis numeru aplikacji, konfiguracja falowników, itp. ?
    Proponuję rozpiąć nastawnik pomieszczeniowy, powrócić do ustawień fabrycznych, zresetować sterownik rozłączając na kilka minut zasilanie, ponownie połączyć, załączyć zasilanie i powtórnie skonfigurować.
    Ja jako wiodący najczęściej daję czujnik wywiewu - instalacja pracuje stabilniej.
  • #3 13129250
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Ocena: 83
    Tak jak napisał kolega "walduszek" z tym że podczas załączania napięcia wszystkie mikro włączniki ustaw w pozycji On a przy ponownym włączeniu płyty ustaw jak było wcześniej. Wówczas wykonasz powrót ustawień fabrycznych. Jak nie poskutkuje a w większości przypadków niestety nic to nie daje będziesz musiał reklamować HMI Basic to w nim jest błąd.
  • #4 13186582
    rafal_klim
    Poziom 9  
    Witam,

Okazało się że HMI był uszkodzony i wymiana panelu załatwiła sprawę.

Kolejny problem pojawił mi się z aplikacją NS247, nie wyświetla żadnego alarmu natomiast cyka przekaźnik K3 odpowiedzialny za przepustnicę nawiewu. Na HMI pojawia się przepustnicę otwarte/zamknięte na zmianę i nie startuje silnik.
    Czy ktoś się spotkał z takim problemem ? czuję, że może być uszkodzona płyta główna.

pozdrawiam
  • #5 13192260
    pawka_pk
    Poziom 22  
    Ocena: 83
    Tak jest to częsty błąd w tej aplikacji. Jeżeli wprowadzisz aplikację AS błąd zniknie ale nie będziesz miał aktywnych wejść na czujniki przylgowe. Reklamuj płytę. Jak widzisz automatyka Optima oparta na sterowniku firmy Elpiast nie sprawdza się.
  • #6 13284126
    rafal_klim
    Poziom 9  
    Witam,

Jak wpisuję numer aplikacji AS247, to wyrzuca błąd - nieprawidłowa aplikacja. Trzeba reklamować płytę, żeby to uruchomić, czy jest jeszcze jakaś możliwość?

Pozdrawiam.
REKLAMA