logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy dysk WD po błędzie CRC nadaje się do wymiany gwarancyjnej?

fivak 13 Lis 2013 20:31 1110 6
REKLAMA
  • #1 12948772
    fivak
    Poziom 2  
    Witam,

po podłączeniu dysku do niedawno kupionej stacji dokującej (wątpię, żeby był to powód błędu) Windows wyświetlił mi komunikat błędu CRC. Najważniejszą rzeczą dla mnie było odzyskanie danych. Udało mi się to zrobić własnymi siłami, ale nie o tym tu. Poczytałem trochę o takich przypadkach zaznajomiłem się SMART troszeczkę, lecz mam do Was pytanie.
    Czy wykaz SMART z obrazka poniżej wskazuje iż jest on do wyrzucenia?
    Czy jest w ogóle szansa wykorzystania gwarancji, czy oni uznają to jako uszkodzenie mechaniczne i odsyłają dysk?

Dziękuję za odpowiedzi.

Czy dysk WD po błędzie CRC nadaje się do wymiany gwarancyjnej?
  • REKLAMA
  • #2 12948793
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    Do kosza lub na gwarancję.
  • REKLAMA
  • #3 12948831
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    A może zaryzykować i spróbować zerowania i remapu i po tym podjąć decyzje co do dysku. Dysk nie ma realokowanych sektorów a błędy w 01 i C8 mogły też wyniknąć z tak dużej ilość bad sektorów. Nie widać też błędów w 0B.
  • REKLAMA
  • #4 12948860
    fivak
    Poziom 2  
    Zrobiłem obraz danych na inny dysk, więc mógłbym zaryzykować. Czy remap nie miałby potem negatywnego wpływu na gwarancje?
    W sumie dysk nie był przenoszony nigdzie - więc uderzenia mogły być minimalne. Nnie był podpięty pod UPS.
  • REKLAMA
  • #5 12948890
    mati211p
    Po dokonaniu zerowania i remapu musiałbyś załączyć SMART po wykonaniu tej czynności. Jeżeli zawiesi się w trakcie wykonywanie zerowania to z miejsca odsyłać na gwarancję. U mnie jeden z dysków w podobnym stanie po wyzerowaniu i wykonaniu remapu był sprawny. Gdyby po zerowaniu pokazały się realokowane sektory w 05 także na gwarancję.
  • #6 12956325
    Wr841nd
    Poziom 15  
    Ocena: 82
    Z takim RAW error rate => do elektro śmieci.

Bady i tak będa się pojawiać ( dysku można użyć tylko jako magazynu danych mało waznych i jak je wetnie to nie będzie płaczu )
  • #7 12956345
    mati211p
    Atrybut 01 może też wynikać z obecności bad sektorów i problemów z odczytem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dyskiem WD, który po podłączeniu do stacji dokującej wyświetlił błąd CRC. Po odzyskaniu danych, zadał pytanie dotyczące stanu dysku na podstawie odczytu SMART oraz możliwości skorzystania z gwarancji. Odpowiedzi sugerowały różne podejścia: niektórzy doradzali wymianę dysku na gwarancję, inni proponowali zerowanie i remapowanie, podkreślając, że brak realokowanych sektorów może wskazywać na możliwość naprawy. Wskazano również, że błędy w atrybutach SMART mogą być wynikiem bad sektorów. W przypadku dalszych problemów, zalecano natychmiastowe skorzystanie z gwarancji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA